Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αχνά σημάδια σταθεροποίησης στα πυρηνικά συγκροτήματα...

Στα συντρίμμια που άφησαν ο σεισμός και, κυρίως, το τσουνάμι, η ζωή ...συνεχίζεται
Στα συντρίμμια που άφησαν ο σεισμός και, κυρίως, το τσουνάμι, η ζωή ...συνεχίζεται
ΤΟΚΙΟ.-- Τα πρώτα σημάδια μικρής αποκλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα πυρηνικά συγκροτήματα της Φουκουσίμα άρχισαν να φαίνονται χτες με τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας στον υπ' αριθμόν 3 αντιδραστήρα και την αισθητή μείωσή της στους αντιδραστήρες 5 και 6 έπειτα από περίπου 10 μέρες συνεχούς ρίψης νερού. Επιπλέον αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες 1 και 2. Ωστόσο, Ιάπωνες ειδικοί θεωρούν ότι, πλην απροόπτου, οι ρίψεις νερού στον υπ' αριθμόν 3 αντιδραστήρα θα συνεχιστούν για πολύ καιρό, ενδεχομένως και για μήνες. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι μετά το πέρας της κρίσης, τα πυρηνικά συγκροτήματα της Φουκουσίμα δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, αλλά θα καταστραφούν οριστικά.

Ωστόσο, η πραγματικά ανέλπιστα καλή είδηση του περασμένου 24ωρου αφορά στην ανεύρεση δύο επιζησάντων από το τσουνάμι, εννιά μέρες μετά. Μία 80χρονη και ο 16χρονος εγγονός της ανασύρθηκαν ζωντανοί, αφού κατάφεραν να διατηρηθούν στη ζωή καταναλώνοντας τρόφιμα που είχαν στο ψυγείο του διώροφου σπιτιού τους στην πόλη Ισινομάκι. Κατάφεραν να διασωθούν, όταν ο νεαρός κατόρθωσε να ανέβει στην οροφή του κατεστραμμένου κτιρίου, ώσπου τον εντόπισε σωστικό ελικόπτερο!

Ωστόσο, πολλοί άλλοι δε στάθηκαν τυχεροί. Ο νεότερος απολογισμός φέρει τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 8.450 και τους αγνοούμενους τους 12.931. Στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνονται και οι προβλέψεις αρχών της πόλης Μιγιάγκι πως ενδεχομένως να αποβίωσαν άλλα 15.000 άτομα, κάτοικοι της πόλης...

Το ίδιο διάστημα, οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας διαπιστώνουν τις πρώτες μολύνσεις τροφίμων από ραδιενεργά στοιχεία. Στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα, εντοπίστηκαν μολυσμένο σπανάκι και γάλα. Αυξημένα επίπεδα καίσιου και άλλων ραδιενεργών σωματιδίων βρέθηκαν χτες και στο σύστημα υδροδότησης του Τόκιο. Παράλληλα, στην Ταϊβάν βρέθηκε εισαγόμενη από την Ιαπωνία φάβα μολυσμένη με ραδιενέργεια. Οι τελικές αποφάσεις των ιαπωνικών αρχών σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς και πώλησης τροφίμων από την ευρύτερη περιοχή του Φουκουσίμα προς το εσωτερικό της χώρας ή το εξωτερικό αναμένονται σήμερα...

Στο μεταξύ, ο Καζούμα Γιοκότα, αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας, παραδέχθηκε χτες για πρώτη φορά ολιγωρία των αρμόδιων αρχών όσον αφορά στο μοίρασμα χαπιών ιωδιούχου ποτάσσιου (που προστατεύουν το θυρεοειδή αδένα από τη ραδιενέργεια) σε κατοίκους της Φουκουσίμα που μένουν σε ακτίνα 20 χλμ. από τα πυρηνικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι, ακόμη και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν υπερβεί τα επίπεδα ασφαλείας, τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη γειτονική περιφέρεια Ιμπαράκι. Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι τα χάπια έπρεπε να είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους από το πρώτο 24ωρο της κρίσης...

Οι εξελίξεις στη Φουκουσίμα άφησαν ανεπηρέαστη την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που χτες ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημουργία των πρώτων πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα το 2017, αξιοποιώντας κατασκευαστικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία ώστε να γίνουν πιο ασφαλή.

Τέλος, η Ελβετία ανακοίνωσε χτες πως θα μεταφέρει στην Οσάκα την πρεσβεία της στο Τόκιο εξαιτίας των φόβων για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

  • «Η πρώτη χώρα των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων, σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι - με το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και όταν αυτός είχε κριθεί - τυλίχτηκε μετά τον πόλεμο, λόγω της απληστίας τού πάνω απ' όλα καπιταλιστικού κέρδους των ιδιωτικών εταιρειών που το νέμονται, με ολόκληρο δίχτυ πυρηνικών εργοστασίων (...) βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία, ασφάλεια και ζωή του ιαπωνικού λαού, όλων των λαών της περιοχής και της ανθρωπότητας. Αυτό δείχνει καθαρά πού μπορεί να οδηγηθούμε, όταν τα θαυμαστά επιτεύγματα του ανθρώπινου νου, της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών, βρίσκονται στην υπηρεσία όχι της κοινωνίας και της ανθρωπότητας, αλλά άνομων και άπληστων αντικοινωνικών συμφερόντων». Αυτό τονίζει σε ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκφράζοντας συμπαράσταση στον ιαπωνικό λαό, ζητά «να πάψει άμεσα να χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια όπως σήμερα χρησιμοποιείται γιατί αυτή η χρησιμοποίησή της συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και δεινά για την ανθρωπότητα».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ