Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εποικιστική» ένταση στη Δυτική Οχθη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αποκλεισμένη παρέμεινε, και χτες, για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο η Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Οχθη, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις κατ' οίκον έρευνες στην παλαιστινιακή κοινότητα Αουάρτα, δίπλα στον εποικισμό Ιταμάρ, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου δολοφονήθηκε μια 5μελής οικογένεια εποίκων. Η συγκεκριμένη επίθεση, κατά την οποία μαχαιρώθηκαν ενώ κοιμόντουσαν οι δύο γονείς και τα τρία μικρά παιδιά τους, αποδόθηκε αμέσως σε Παλαιστινίους μαχητές, αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, και έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο μεγάλης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η κηδεία των θυμάτων, την Κυριακή στο Γκιβάτ Σαούλ της Ιερουσαλήμ, μετατράπηκε σε διαδήλωση υπέρ του εποικισμού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση, τόνισε ότι το Ισραήλ θα «υπερασπιστεί το λαό του», γι' αυτό και τέθηκε σε ετοιμότητα ο στρατός και η αστυνομία, και κατέληξε με νόημα ότι «η τρομοκρατία δεν θα υπαγορεύσει το χάρτη» της περιοχής. Λίγες ώρες αργότερα, την Κυριακή, έγινε σαφές τι ακριβώς εννοούσε, καθώς ανακοινώθηκε η άδεια ανέγερσης 400-500 νέων κατοικιών στους εποικισμούς Γκους Ετζιόν, Μάαλε Αντουμίμ, Αριελ και Κιριάτ Σέφερ της Δ. Οχθης.

«Βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας» εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ενώ νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε καταδικάσει την επίθεση ζητώντας από όλες τις πλευρές «αυτοσυγκράτηση». Την απόλυτη καταδίκη τους εξέφρασαν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, με τον πρώτο να μιλά στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο και να χαρακτηρίζει την επίθεση «ανήθικη και απάνθρωπη». Επέμεινε, όμως, ότι δεν ευθύνεται η Π. Αρχή και κατήγγειλε το συνεχιζόμενο εποικισμό. Ο Αμπάς «απάντησε» και στις επισταμένες προσπάθειες του Νετανιάχου να δώσει «θρησκευτικό» χρώμα στην επίθεση, τονίζοντας ότι η Π. Αρχή είναι η μοναδική, σε όλο τον αραβικό κόσμο, που εβδομαδιαίως ελέγχει τα κηρύγματα στα τεμένη.

  • Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε κεντρική πλατεία της Γάζας από αρκετές εκατοντάδες νέους που ζητούν τη συμφιλίωση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ