Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιμπεριαλιστικό ορμητήριο η Κρήτη

Προεόρτια της ΝΑΤΟικής «αντιπυραυλικής ασπίδας», με όχημα τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης

Σε πεδίο εφαρμογής της «αντιπυραυλικής ασπίδας» μετατρέπουν το Αιγαίο η κυβέρνηση και οι ΝΑΤΟικοί

EUROKINISSI

Σε πεδίο εφαρμογής της «αντιπυραυλικής ασπίδας» μετατρέπουν το Αιγαίο η κυβέρνηση και οι ΝΑΤΟικοί
Η Κρήτη παραμένει σταθερά το κέντρο της πολεμικής προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η περιοχή της Σούδας - με τις ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον κόλπο της Σούδας, αμερικανικές, ΝΑΤΟικές και ελληνικές (Ναύσταθμος Κρήτης) - έχει μετατραπεί τις τελευταίες βδομάδες σε «προκεχωρημένη βάση» - όπως χαρακτηριστικά υπερηφανεύεται η ελληνική κυβέρνηση - της πολεμικής μηχανής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Δεκάδες πολεμικά πλοία (ανάμεσά τους και ελικοπτεροφόρο) και αεροσκάφη έχουν κάνει χρήση των διευκολύνσεων.

Ταυτόχρονα η στρατιωτική συγκέντρωση στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης - Σικελίας και Λιβύης, μετατρέπεται σε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά επιτελεία να ξεδιπλώσουν και να επιταχύνουν των εφαρμογή των νέων σχεδίων τους, τα οποία πήραν τη μορφή του «νέου στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ. Ηδη, ο θαλάσσιος χώρος της κεντρικής Μεσογείου αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά εμπόλεμης ζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή πλέει το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Stout», το οποίο προηγουμένως πέρασε από τη Σούδα. Το συγκεκριμένο σκάφος φέρει το σύστημα «Aegis», που αποτελεί μέρος της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», την οποία προωθούν οι Αμερικάνοι μέσω του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, φέρει ραντάρ και ειδικό εξοπλισμό που του δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσει το κέντρο διοίκησης και συντονισμού της «αντιπυραυλικής ασπίδας», δηλαδή το στρατηγείο της.

Στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του συγκεκριμένου αμερικανικού αντιτορπιλικού προβλέπεται η διασύνδεσή του με τα αντιβαλλιστικά συστήματα των πολεμικών πλοίων που κινούνται στην περιοχή, αλλά και αυτών που βρίσκονται στις κοντινές χερσαίες ζώνες, όπως τα ελληνικά συστήματα «Patriot» και «S-300» που είναι εγκατεστημένα στο ελληνικό έδαφος. Σημειώνεται πως στον εναέριο χώρο της Λιβύης, θαλάσσιο και χερσαίο, πετούν τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS» που επιτηρούν «επίσημα» πλέον, με βάση την απόφαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, όχι μόνο την εναέρια κίνηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σε ξηρά και θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Λιβύης αποτελεί καθαρά πολεμική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει το επόμενο βήμα της επιβολής «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Επίσης η «εναέρια επιτήρηση» που ήδη γίνεται εκτιμάται πως μπορεί να συνδυαστεί και με επιχειρήσεις «ηλεκτρονικού πολέμου», με στόχο τις επικοινωνίες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σύστημα «Arrow-3»(2023-08-18 00:00:00.0)
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης αν σύρει τη χώρα σε ένα ακόμη μακελειό(2016-05-27 00:00:00.0)
Πολεμικά ορμητήρια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων(2014-08-02 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα(2003-01-14 00:00:00.0)
Με ποιο δικαίωμα;(2002-12-07 00:00:00.0)
Η σούπερ βάση της "νέας τάξης" στη Μεσόγειο(1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ