Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Απειλή για δημόσια υγεία και περιβάλλον

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα παραχώρησε χτες η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις διεκδίκησης του Κόμματος

Για «βραδυφλεγή βόμβα μεγατόνων» που απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή την περιοχή και με τραγικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων του νομού, μίλησαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, αναφερόμενοι στη χορήγηση άδειας λειτουργίας για μονάδα καύσης αποβλήτων, στη Β' Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Βόλου. Πρόκειται για θηριώδη μονάδα που μπορεί να καίει από 1 - 7 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ανά έτος, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «από σταθμό βιομάζας» ισχύος 100 MW.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ - Ν. Γκατζής, Απ. Νάνος, Κ. Νίκου - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας στα «χνάρια» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, προωθεί αυτήν την «επένδυση» για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να νοιάζεται για τις βαριές και τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), βασιζόμενη στις αντιπεριβαλλοντικές, φιλομονοπωλιακές διατάξεις του νόμου 3851/10 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφαίνεται ότι η εν λόγω καύση αποβλήτων εντάσσεται στις ΑΠΕ και συνεπώς εφαρμόζονται οι παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Εκρινε, δε, ότι το έργο είναι υλοποιήσιμο χωρίς να ζητήσει στοιχειώδη πληροφοριακά στοιχεία, όπως:

  • Ποια, ακριβώς, είναι η προέλευση και η σύνθεση των αποβλήτων;
  • Πότε και πού θα γίνει και σε ποια φάση ωρίμανσης βρίσκεται η μονάδα που μετατρέπει τα προεπεξεργασμένα απόβλητα σε, καθαρή, σχεδόν, βιομάζα;
  • Πότε και πού θα γίνει και σε ποια φάση ωρίμανσης βρίσκεται η εγκατάσταση διάθεσης των υπολειμμάτων της μονάδας επεξεργασίας;
  • Η μονάδα είναι συμβατή με τις χρήσεις της Β' ΒΙΠΕ Βόλου;
Βαριές συνέπειες

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισήμαναν ότι ανοίγει ο δρόμος για γενίκευση της εφαρμογής βιοξήρανσης/ καύσης των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, κατεύθυνση προς την οποία κινείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται από συγκεκριμένες ενέργειές της που φέρνουν «από το παράθυρο» την καρκινογόνα καύση, την οποία συνδέει και με την επιβολή πρόσθετων «χαρατσιών» στη λαϊκή οικογένεια.

Σημείωσαν, δε, ότι είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο πως η καύση των σύμμικτων αποβλήτων:

  • Βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία, καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, ενώ έχει σημαντική συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, ξύλου και οργανικών που αποτελούν το 90% των απορριμμάτων.
  • Εχει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με το οποίο επιβαρύνονται απευθείας οι δημότες, που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν τριπλάσια δημοτικά τέλη.
  • Προϋποθέτει την πλήρη εξάρτηση από τη πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή προκαλεί την ευθεία ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Προτάσεις διεκδίκησης

Οι εκπρόσωποι της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος τόνισαν ότι, μαζί με τους Μαγνησιώτες, το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να ανακληθεί η χορηγηθείσα άδεια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ENGAL AE και σε κάθε περίπτωση να ματαιωθεί η κατασκευή της υπόψη μονάδας καύσης αποβλήτων στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου , ή οπουδήποτε αλλού.
  • Να απαγορευτεί η εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες, περιλαμβανομένων και των χωρών της ΕΕ, με το πρόσχημα της αξιοποίησης, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
  • Να μπει φραγμός στην προωθούμενη από την κυβέρνηση πανάκριβη, αντιπεριβαλλοντική, επικίνδυνη για την υγεία και εχθρική προς την ανακύκλωση καύση των απορριμμάτων μέσω της βιοξήρανσης.
  • Να διαμορφωθεί, άμεσα, ένα εθνικό σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με άξονες:

-- Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων.

-- Την προώθηση της ανακύκλωσης - μαζί και της οργανικής - με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμικτων και τη μηχανική ανακύκλωση ενός ποσοστού τους.

-- Την ορθολογική μεταφορά, μέσω σταθμών μεταφόρτωσης.

-- Την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

-- Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.

Ολα αυτά - τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ - πρέπει να είναι στις άμεσες διεκδικήσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος, αλλά για να υλοποιηθούν χρειάζεται η άλλη πολιτική της Λαϊκής Εξουσίας - Λαϊκής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ