Κυριακή 13 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τεράστιες καταστροφές από μεγάλο σεισμό και τσουνάμι

Ο καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών από τα 8,9 Ρίχτερ ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες, αλλά αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές της χώρας
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές της χώρας
Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά της χώρας μεγέθους 8,9 Ρίχτερ έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής την Ιαπωνία, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους (με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς), πολλούς τραυματίες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλούς τομείς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τις κατοικίες τους. Ο σεισμός, διάρκειας δύο λεπτών, σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 24 χλμ. και σε απόσταση 130 χλμ. ΝΑ του Ειρηνικού, κοντά στην πόλη Σεντάι, της χερσονήσου Οτζίκα, προκαλώντας στη συνέχεια ένα καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα - τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας σπέρνοντας πανικό και θάνατο. Το απόγευμα της Παρασκευής «ξεβράστηκαν» στις ακτές της πόλης Σεντάι περίπου 200-300 πτώματα ανθρώπων που είχαν παρασυρθεί από το φονικό πέρασμα του τσουνάμι, όπως ανέφεραν οι αρχές της πόλης.

Από την ώρα που σημειώθηκαν τα 8,9 Ρίχτερ, ανησυχία προκαλούν οι ισχυροί μετασεισμοί, ενώ το Σάββατο τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Νιγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν δεκάδες χώρες από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, τον Καναδά και την Αλάσκα. Ασθενή κύματα έφθασαν στις ακτές της Χαβάης και του Ορεγκον των ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές, ενώ απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων ακτών ορισμένων περιοχών της Καλιφόρνια και της Ουάσιγκτον.

Το τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα στο περάσμά του
Το τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα στο περάσμά του
Ανησυχία εκφράζεται σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, καθώς χτες το πρωί σημειώθηκε έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 4 εργαζόμενοι, ενώ τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «ΝΗΚ». Το δίκτυο συμβούλευσε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερο των 10 χλμ.», ενώ νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση της περιοχής. Μάλιστα, το πρακτορείο «Kyodo» μετέδωσε πως η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε 1 ώρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο.

Προηγούμενα, από τις πρώτες στιγμές του καταστροφικού σεισμού, είχε παρατηρηθεί αυξημένη πίεση σε έναν αντιδραστήρα του σταθμού Φουκουσίμα και με ανακοίνωσή της η εταιρεία ηλεκτρισμού του Τόκιο - που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό ενέργειας - ανέφερε πως λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν διαρροές στο εργοστάσιο αυτό ή στα υπόλοιπα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της περιοχής. Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση για διάφορες πλευρές της λειτουργίας όλων των πυρηνικών σταθμών ενέργειας και των ερευνητικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στην Ιαπωνία. Συνολικά μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, οι αρχές είχαν κηρύξει αυξημένο επίπεδο συναγερμού σε 5 αντιδραστήρες λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος ψύξης.

Από τον καταστροφικό σεισμό εγκλωβίστηκαν εκατομμύρια Ιάπωνες σε δρόμους και γραφεία στο Τόκιο, ενώ διακόπηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο παρέμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρισμού.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε άμεσα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, διέταξε δυνάμεις του στρατού να αναλάβουν και ρόλο σωστικών συνεργείων, έστειλε οκτώ πολεμικά πλοία κοντά στις σεισμόπληκτες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση και διαβεβαίωσε τον ιαπωνικό λαό πως θα πάρει κάθε απαραίτητο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων και την προστασία του πληθυσμού. Οπως έγινε γνωστό, η Ιαπωνία ζήτησε έναν περιορισμένο αριθμό ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσουν μετά τον ισχυρότερο σεισμό, ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη. Νωρίτερα, ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι περίπου 68 ομάδες έρευνας και διάσωσης από 45 χώρες είναι σε επιφυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία σημειώθηκε το 1923 μεγέθους 7,9 Ρίχτερ προκαλώντας πάνω από 100.000 νεκρούς. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του πλανήτη που έχουν καταγραφεί είναι στη Χιλή το 1960 με 9,5 Ρίχτερ και 5.700 νεκρούς, το 1964 στην Αλάσκα με 9,2 Ρίχτερ και 100 νεκρούς, το 2004 στη Σουμάτρα της Ινδονησίας με 9,1 Ρίχτερ και 228.000 νεκρούς, 42.000 αγνοούμενος και το 1952 στη Καμτσάτκα της Σοβιετικής Ενωσης με 9,1 Ρίχτερ και 2.300 νεκρούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυάριθμα θύματα, μεγάλες υλικές ζημιές και πολλοί ισχυροί μετασεισμοί(2024-01-03 00:00:00.0)
Σεισμός και προειδοποίηση για τσουνάμι(2022-03-17 00:00:00.0)
Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα(2021-07-30 00:00:00.0)
Αποφεύχθηκε μεγάλο τσουνάμι(2016-11-23 00:00:00.0)
Προσπάθεια καθησυχασμού με κριτήριο το κέρδος(2011-04-14 00:00:00.0)
Θέμα χρόνου ήταν το πυρηνικό ατύχημα...(2011-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ