Κυριακή 13 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Η «πράσινη ανάπτυξη» ... των απολύσεων

Η «πράσινη ενέργεια», πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο
Η «πράσινη ενέργεια», πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιείται στον τομέα της «πράσινης οικονομίας» εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών VESTAS, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει 4 εργοστάσια στη Δανία και θα απολύσει 3.000 εργαζόμενους, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, μέσα στο 2010, παρουσίασε μεγάλα κέρδη, αλλά όχι τα αναμενόμενα για τους επενδυτές. Μάλιστα, η διοίκηση δηλώνει απροκάλυπτα ότι αν και ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί, δε συμφέρει να γίνεται η παραγωγή στη Δανία γιατί το εργατικό κόστος είναι υψηλό και τα δικαιώματα των εργαζομένων παράλογα για τις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης και κρίσης.

Τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές, όσο και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Δανίας έχουν βάλει σαν πρωταρχική προτεραιότητα εδώ και 30 χρόνια τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», την «καθαρή ενέργεια». Εχουν γίνει πάρα πολλές κρατικές επενδύσεις και σχεδιασμοί και έχουν ποντάρει πολύ στο να διαφημίζουν τη χώρα σαν πρότυπο στην «πράσινη ανάπτυξη», αλλά πάντα μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που σημαίνει στην πράξη ότι όλες οι δραστηριότητες θα αναπτύσσονται με πρωταρχικό σκοπό την αύξηση των κερδών της εταιρείας και την αύξηση της τιμής των μετοχών της στα χρηματιστήρια.

Να σημειωθεί εδώ ότι η VESTAS έχει πάρει πολλά εκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις για την καθιέρωσή της στην αγορά και πολλές κρατικές παραγγελίες για αιολικά πάρκα. Πρόσφατα, έχει εκβιάσει την κυβέρνηση, αφού είχε εξασφαλίσει κρατικές επιχορηγήσεις, ότι αν δεν αποφασιστεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Εστερσιλντ που είχε κριθεί ακατάλληλη από τις οικολογικές οργανώσεις και είχε προκαλέσει πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων, θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για δραστηριότητες σε άλλες χώρες.

Το 2009, για παράδειγμα, τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τα 6 δισ. κορόνες. Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη εταιρεία στα τελευταία χρόνια έχει μεταφέρει στο εξωτερικό (outsourcing) 3.000 θέσεις εργασίας και το 2009 έχει κάνει 1.275 απολύσεις στη Δανία και 600 απολύσεις στην Αγγλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η VESTAS έχει 30 εργοστάσια και απασχολεί 23.800 άτομα.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στη Δανία κατηγορεί το υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα την κυβέρνηση γιατί δεν έχουν κάνει συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας, ευθυγραμμιζόμενη, έτσι, απόλυτα με τις κυνικές δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας, που είπε, μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία μας ποτέ δεν πήγαινε τόσο καλά όσο τώρα και ποτέ δεν ήταν τόσο ανταγωνιστική προς τους ανταγωνιστές της. Το 2010 έχουμε πρωτοφανές ρεκόρ παραγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διεργασίες για ένα ολοκληρωμένο πλάνο προσαρμογής στην πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020. Αυτό, βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι αν γίνει δε θα σημάνει και επαναλειτουργία των εργοστασίων στην Δανία. Η παραγωγή πρέπει να γίνεται στις χώρες που τα έξοδά της είναι όσο δυνατόν χαμηλότερα όπως η Κίνα».

Εδώ έχει ενδιαφέρον να προσεχτούν οι δηλώσεις και άλλων διευθυντών από μεγάλες εταιρείες και άλλων κλάδων που μεταφέρουν την παραγωγή στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω κοινωνικά συντρίμμια και χιλιάδες ανέργους, καθώς και η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού που για λύση έχει εξασφαλίσει ...τη δωρεάν παροχή ψυχολογικής βοήθειας στους ανέργους.

Γίνεται ένας συντονισμένος αγώνας για να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες που πηγάζουν αποκλειστικά και μόνον από τη βασική αντίθεση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας και λύνεται μόνο με την όξυνση της ταξικής πάλης.

Το συγκεκριμένο, βέβαια, παράδειγμα ξεσκεπάζει και την υποκρισία του Ελληνα πρωθυπουργού που προσπαθεί να πείσει υποτιμώντας την κοινή νοημοσύνη ότι θα αντιγράψει στην Ελλάδα όλα εκείνα που στη Δανία έχουν αποτύχει στην πράξη, παρόλο που οι συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκότερες.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Δανία


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ