Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακάλυπτος ένας στους δύο καρκινοπαθείς

Το 50% των καρκινοπαθών της Ελλάδας δε θα μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη συμβουλή (που αφορά σε σοβαρά θέματα όπως τις εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν) - τουλάχιστον μία - από ειδικευμένο προσωπικό γιατί υπάρχει τρομακτική έλλειψη υποδομών σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων, με αφορμή διεθνές συνέδριο για την ογκολογία που γίνεται στην Αθήνα (10-13 Μάρτη 2011). Επίσης, όπως υπογράμμισαν, οι ελλείψεις υποδομών υποβάλλουν τους καρκινοπαθείς σε επώδυνες και δαπανηρές μετακινήσεις προς το Λεκανοπέδιο ή τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν αντικαρκινικά νοσοκομεία.

Οι ογκολόγοι χαρακτήρισαν «λογική του παραλόγου» την καθυστέρηση της εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες φαρμάκων και υλικών, που έχει ως αποτέλεσμα και την ταλαιπωρία ασθενών που κάνουν χημειοθεραπείες, καθώς σταμάτησε η προμήθεια φαρμάκων από συγκεκριμένη εταιρεία.

Κουβέντα βεβαίως δεν έκαναν οι ογκολόγοι για τις πραγματικές αιτίες αυτής της κατάστασης. Διαπιστώσεις και μόνο διαπιστώσεις. Καμιά αναφορά, καμιά αντίθεση, στην ιδιωτικοποιημένη Υγεία, στην εμπορευματοποίηση, που τσακίζει τους ασθενείς. Κουβέντα για την ανάγκη «Αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας». Να, γιατί η κατάσταση αυτή δεν είναι παράλογη, όπως λένε, αλλά απόλυτα λογική και φυσική συνέπεια, που μετατρέπει τους ασθενείς σε «μπαλάκι» μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών.

Η καθυστέρηση της εξόφλησης των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων υποχρεώνει τους καρκινοπαθείς να πηγαίνουν στα ιδιωτικά φαρμακεία και να προμηθεύονται από αυτά τα απαραίτητα φάρμακα - επιλογή που οδηγεί σε αύξηση κατά 30% του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα έπρεπε να ήταν δωρεάν.

Πιέζουν πάλι οι προμηθευτές

Νέες σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμο υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, προαλείφονται από ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ). Τα διαχρονικά υποχρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό νοσοκομεία αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους προμηθευτές, οι οποίοι απειλούν ή προχωρούν κατά καιρούς σε σταμάτημα των προμηθειών.

Ο ΠΑΣΥΠΟΥ διαμαρτύρεται για το ότι δεν εφαρμόζεται απ' τα νοσοκομεία της χώρας το Προεδρικό Διάταγμα 113/2010 (περί «Ανάληψης υποχρεώσεων από τους Διατάκτες») για τις δαπάνες των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να γίνεται περίπλοκη, έως αδύνατη, η διαδικασία προμηθειών των νοσοκομείων.

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται πως η αποκλειστικά κρατική παραγωγή και διάθεση των υλικών και των φαρμάκων στα νοσοκομεία, η κατάργηση των επιχειρηματιών, είναι η μόνη λύση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δέσμευση για την εγχείρηση καρκινοπαθούς(2014-10-30 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης μεγαλώνει για κάθε λαϊκή οικογένεια(2012-07-01 00:00:00.0)
Δεν πραγματοποίησε χημειοθεραπεία λόγω έλλειψης φαρμάκων!(2012-01-14 00:00:00.0)
Καρκινοπαθής «έκλεισε» ραντεβού για εξετάσεις μετά από 2 μήνες!(2011-10-05 00:00:00.0)
Κενά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους(2009-12-23 00:00:00.0)
Απάτη σε συνταγογραφήσεις του ΟΓΑ(2007-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ