Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου και σήμερα θα δει τον Ν. Σαρκοζί

Με «εχέγγυο» την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους την αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου θα συμμετέχει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να παζαρέψει μια «συνολική λύση» για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, που θα εξασφαλίσει τις λιγότερες ζημιές για την εγχώρια αστική τάξη. Προετοιμάζοντας το έδαφος, χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η «λύση - πακέτο» που ζητά η ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ο πρωθυπουργός, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, επανέλαβε το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, μείωση του επιτοκίου δανεισμού και εξασφάλιση δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε δημαγωγικά λόγο για «δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν και στο μέλλον».

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων είχε φροντίσει να δώσει από νωρίς χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «με την ίδια ένταση και βούληση, την προσπάθεια που κάνει για να αλλάξει η χώρα». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Πάμε στη διαπραγμάτευση αυτή με πολλά περισσότερα εφόδια απ' ό,τι είχαμε πριν από δώδεκα μήνες», παρουσιάζοντας σαν εγγύηση τα βάρβαρα μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά σανίδα σωτηρίας για την ντόπια πλουτοκρατία και στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτερ στη Γερμανία και τις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υποστήριξε: «όπως την προηγούμενη φορά μας βοήθησαν οι ΗΠΑ, έτσι και τώρα κάνουν μια ακόμα προσπάθεια».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ελληνική» και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί «ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της ευρωζώνης». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση «θα σπρώξει τη Γερμανία να αποδεχτεί μια συνολική λύση». Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ