Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ «ΑΣΩΠΟΣ» ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εντοπίστηκε πηγάδι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο

Η περίπτωση του Ασωπού (φωτ.) δεν είναι η μοναδική. Τα στοιχεία για τον Ασπρόπυργο δείχνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης και η δράση των βιομηχάνων είναι ένα πρόβλημα, που έχει μεγαλύτερη έκταση και απειλεί τη δημόσια υγεία

Eurokinissi

Η περίπτωση του Ασωπού (φωτ.) δεν είναι η μοναδική. Τα στοιχεία για τον Ασπρόπυργο δείχνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης και η δράση των βιομηχάνων είναι ένα πρόβλημα, που έχει μεγαλύτερη έκταση και απειλεί τη δημόσια υγεία
Μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα ανάλογο με αυτό του Ασωπού, βρίσκονται οι κάτοικοι του Θριασίου, καθώς στην περιοχή του Ασπροπύργου εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες ποσότητες. Το καρκινογόνο αυτό στοιχείο βρέθηκε σε μολυσμένο πηγάδι στην περιοχή «Μαύρη Ωρα» κοντά στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, όπου δραστηριοποιούνται πολλές βιομηχανίες και εργοστάσια. Επιβεβαιώνεται έτσι, με τον πιο τραγικό τρόπο, η ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων στην περιοχή, τέτοια που έχει κατατάξει το Θριάσιο στην πιο ρυπαίνουσα περιοχή της Ευρώπης.

Τις σχετικές δειγματοληψίες πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και δημοσιοποίησε χθες το θέμα, ωστόσο οι αρμόδιοι γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η περιοχή ρυπαίνεται από χημικά απόβλητα. Για το θέμα άλλωστε συνεδρίασε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου, οπότε και αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα καθαρισμού της περιοχής, κάτι βέβαια που δεν έχει γίνει.

Οπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μπακάλης, δημοτικός σύμβουλος Ασπροπύργου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τους τελευταίους 6 μήνες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πηγάδια, άγνωστο εργοστάσιο ή βιομηχανία αδειάζει βαρέλια - τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για ανακύκλωση - με χημικά απόβλητα. «Αυτή η κατάσταση υποβόσκει τουλάχιστον πέντε χρόνια, χωρίς να έχει παρθεί καμία πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή ή από την Περιφέρεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου για το Θριάσιο, που έχει υποστεί τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση από τις βιομηχανίες της περιοχής».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, το νερό του μολυσμένου πηγαδιού περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι συγκεντρώσεις που βρέθηκαν είναι μεγαλύτερες των 450mg/lt, όταν το όριο είναι 50mg/lt. Οι δειγματοληψίες, πάντως από την Περιφέρεια συνεχίζονται, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί και οι γύρω περιοχές. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για να αποκαλυφθεί από πού προέρχονται τα λύματα, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι εταιρείες να σταματήσουν άμεσα τη χρήση νερού. Σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε γαλβανιστήριο εταιρείας, σε κοντινή απόσταση από το συγκεκριμένο πηγάδι, εντοπίστηκε η ύπαρξη ολικού χρωμίου σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9-10mg/Kg και συγκέντρωση Νικελίου ίση με 78,2mg/Kg. Η Περιφέρεια έδωσε εντολή να διακοπεί η χρήση της εν λόγω γεώτρησης και εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στην εταιρεία που διατηρεί το γαλβανιστήριο.

Ο Δ. Μπακάλης σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο φύλαξης ή βιολογικού καθαρισμού όλα αυτά τα χρόνια για τα βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία ρίχνουν ασύδοτα οι εταιρείες είτε στον υδροφόρο ορίζοντα, στο χώμα ή στη θάλασσα του Θριασίου. «Καλούμε άμεσα τους αρμόδιους να πάρουν μέτρα, ώστε να σταματήσει η ρίψη χημικών και να καθαριστεί το Θριάσιο», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ