Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συνδυασμένη δουλειά για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος

Σημαντική πείρα από τις συνδιασκέψεις της Εργατικής και της εδαφικής Αχτίδας

Από παλιότερη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πόλη του Ηρακλείου
Από παλιότερη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πόλη του Ηρακλείου
Η δουλειά που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές σε κάθε μετερίζι, για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την κομματική οικοδόμηση και την οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, στην προοπτική της συσπείρωσης δυνάμεων για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης, που εξελίσσεται αυτό το διάστημα στις συνδιασκέψεις των Αχτιδικών Οργανώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, πλούσια είναι η πείρα που μεταφέρθηκε στη συνδιάσκεψη της Εργατικής Αχτίδας Ηρακλείου Κρήτης και της Αχτίδας Πόλης Ηρακλείου Κρήτης.

Από τη συζήτηση στην Εργατική Αχτίδα πολύτιμη εμπειρία βγαίνει από την οργάνωση της πάλης ενάντια σε μαζικές απολύσεις σε μεγάλη επιχείρηση, ενώ αναδεικνύεται η τεράστια και καθοριστική σημασία της κομματικής οικοδόμησης, ιδιαίτερα στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργατοϋπαλλήλων. Παράλληλα, φαίνεται πως ακόμα και ένα μόνο κομματικό μέλος σε ένα μεγάλο χώρο μπορεί να συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη της δράσης και στη συσπείρωση δυνάμεων, στο να παίρνονται έγκαιρα μέτρα προκειμένου να μη βρίσκονται οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Ιδιαίτερη σημασία για να κατακτήσει η Κομματική Οργάνωση μια τέτοια ικανότητα έχει η σταθερή, μόνιμη και ουσιαστική επαφή με τους εργαζόμενους του χώρου, κύρια με εκείνους που μπαίνουν μπροστά στο ξεδίπλωμα της αγωνιστικής δραστηριότητας, αλλά και η πολύμορφη δράση γύρω από κάθε ζήτημα που ανακύπτει (για παράδειγμα, με έντυπο υλικό, προβολή και αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του ΚΚΕ, αλλά και με ειδικές εκδηλώσεις για το θέμα που προκύπτει κ.λπ.).

Ακόμα, όμως, και όταν οι απολύσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, βρίσκονται σε εξέλιξη, οι Κομματικές Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να παρεμβαίνουν έγκαιρα, ώστε οι εργαζόμενοι μέσα από τη συσπείρωσή τους σε Επιτροπή Αγώνα να οργανώνουν ενιαία την πάλη τους. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου και η πλουτοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο η παρέμβαση του ΚΚΕ, ώστε ακόμα και όταν φαίνεται ότι ένας αγώνας δε θα έχει άμεσο αποτέλεσμα (π.χ. οι απολύσεις θα συνεχιστούν) να μην επικρατήσει η μοιρολατρία στους εργαζόμενους.

Ουσιαστικό στοιχείο είναι πώς, μέσα από κάθε αγώνα που ξεδιπλώνεται στους τόπους δουλειάς, θα αναδεικνύεται το ενιαίο της επίθεσης, η ανάγκη για ενιαία απάντηση και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ως μοναδική πραγματική λύση.

Προσανατολισμένη δουλειά στους εργατοϋπάλληλους

Πείρα δίνει και ο τρόπος δουλειάς για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης, όπου ο «Ενωτικός Ταξικός Αγωνιστικός Συνδυασμός», που στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αύξησε κατά περίπου 50% τις ψήφους του (έλαβε 561 σε σύνολο 1.231 ψηφισάντων από 327 που είχε προηγούμενα σε σύνολο 947 ψηφισάντων και αύξησε και τις έδρες στο ΔΣ, στην Ομοσπονδία και στο Εργατικό Κέντρο).

Συμβολή στο θετικό αποτέλεσμα είχαν η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, που ξεπέρασαν τον αρνητικό συσχετισμό, η όξυνση της αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, η ανάθεση καθηκόντων στους εργάτες που συμπορεύονται με το ΚΚΕ και τις ταξικές δυνάμεις, η στοχοπροσηλωμένη δουλειά με τους μετανάστες εργάτες και η οργάνωσή τους σε εδαφικές επιτροπές μεταναστών, καθώς και η ένταξη στη μάχη εφεδρειών, όπως παλιοί οικοδόμοι, συνταξιούχοι κ.λπ.

Ολα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι προϊόν σχεδιασμένης και προσανατολισμένης δουλειάς της ΚΟΒ του χώρου στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τους εργάτες και στην κομματική οικοδόμηση.

Αξιόλογη πείρα προκύπτει και από την παρέμβαση στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η ανεργία στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων καλπάζει και η συγκρότηση της Επιτροπής έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ικανοποίησης όλων των άμεσων αναγκών των άνεργων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη σταθερής, καθημερινής και προσανατολισμένης δουλειάς και από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, ώστε να αποκτά η Επιτροπή γερά ποδάρια στη συνείδηση των εργαζομένων και των ανέργων, να αποκτά η δουλειά της προσανατολισμό και περιεχόμενο. Εκείνο που αναδείχθηκε από τη συζήτηση είναι ότι όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και οξύνεται η επίθεση της πλουτοκρατίας, θα διευρύνεται η απόλυτη εξαθλίωση πλατιών εργατικών μαζών και θα καλλιεργείται το έδαφος χειραγώγησής τους από την αστική τάξη και τους εκπροσώπους της στο κίνημα, μέσα από αιτήματα αποσπασματικά, ή και ρατσιστικά κ.λπ. και άρα η απόσπασή τους από το ταξικό κίνημα.

Οργάνωση στους τόπους εργασίας

Παράλληλα, αναδείχθηκε η σημασία της καλύτερης ιεράρχησης και του σχεδιασμού στην παρέμβαση του ΚΚΕ στους χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, ιδιαίτερα σήμερα που προωθείται το τσεκούρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να συμβάλουν μέτρα, όπως η δημιουργία εστιών αντίστασης σε όλους τους χώρους, με την ισχυροποίηση των Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ και την αποτελεσματική συγκρότηση νέων επιτροπών.

Σημαντικό εργαλείο στο ξεδίπλωμα της δουλειάς είναι επίσης η καταγραφή ανά κλάδο όλων των επιχειρήσεων με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, ώστε η κάθε ΚΟΒ να έχει εικόνα για το βαθμό συνδικαλιστικής οργάνωσης, για το αν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, για την κατάσταση και τα προβλήματα σε κάθε επιχείρηση κ.λπ. Οπως αναδείχθηκε και από τη συζήτηση, η προσπάθεια για μαζικοποίηση των κλαδικών συνδικάτων και η ανάδειξη νέων Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ θα συμβάλουν στη συσπείρωση των εργαζομένων και στην ανάπτυξη αντιστάσεων απέναντι στην εργοδοτική πίεση.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθεί πρωτοβουλία για τη συγκρότηση σωματείων εκεί όπου δεν μπορεί με άλλο τρόπο να εξασφαλιστεί ικανοποιητική οργάνωση, τα οποία όμως δε θα έρχονται σε αντιπαράθεση με τα κλαδικά σωματεία - όπως επιδιώκουν οι άλλες δυνάμεις, καλλιεργώντας το συντεχνιασμό και υποτάσσοντας τους εργαζόμενους στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Καθοριστικό στοιχείο για τον ταξικό προσανατολισμό και τη στάση των επιχειρησιακών σωματείων είναι η κομματική οικοδόμηση σε κάθε χώρο και η αυτοτελής παρέμβαση του Κόμματος. Η ίδια η διαδικασία ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων με ταξικό προσανατολισμό και δράση, στο πλευρό των ταξικών κλαδικών σωματείων και του ΠΑΜΕ, μπορεί να συμβάλει στο χτίσιμο δεσμών με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία σε κάθε χώρο δουλειάς και να αποτελέσει εφαλτήριο για την οικοδόμηση νέων Κομματικών Οργανώσεων.

Για τη δουλειά των εδαφικών οργανώσεων

Τη συνδιάσκεψη της Αχτίδας πόλης Ηρακλείου Κρήτης απασχόλησε κυρίως το πώς η καθημερινή δράση και παρέμβαση μιας εδαφικής Αχτίδας ή Κομματικής Οργάνωσης μπορεί να προσανατολίζεται στους εργαζόμενους της περιοχής, να αγκαλιάζει με τις δραστηριότητές της τόσο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, όσο και ειδικά ζητήματα του κάθε κλάδου ή τομέα.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη παρέμβασης στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους ΕΒΕ, με στόχο να ενισχυθεί η δουλειά του Κόμματος με αυτό το σύμμαχο με την εργατική τάξη στρώμα. Στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΗ για το 2009) περίπου 22.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως καταγράφηκε στη συζήτηση, η πλειοψηφία των ΕΒΕ δεν έχουν καμία σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ είναι πολύ έντονη και η απουσία συνδικαλισμού των μικρομεσαίων στον τουρισμό. Αναδείχνεται από τη μια ότι οι ΕΒΕ επιλέγουν τις ατομικές λύσεις και όχι τη συλλογική πάλη, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποτάσσονται μοιρολατρικά στην κυριαρχία του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, και από την άλλη η ανυποληψία των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που κυριαρχούν μεν στο χώρο, αλλά δε συσπειρώνουν δυνάμεις.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η προσηλωμένη στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος παρέμβαση των εδαφικών Κομματικών Οργανώσεων μέσα από τη συγκεκριμένη πολιτική δράση που αναπτύσσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκλεγμένοι, δηλαδή, με το ΚΚΕ στα όργανα τοπικής διοίκησης.

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη να ενταχθούν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη δουλειά στο κίνημα, ώστε να οργανωθεί η πάλη κόντρα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που, πλέον, με τον «Καλλικράτη», θα παίρνονται απευθείας από τα όργανα της τοπικής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκπρόσωποι, δηλαδή, του ΚΚΕ και του ταξικού αντιμονοπωλιακού κινήματος, μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων και τη συσπείρωση εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων στο ΚΚΕ και στους ταξικούς πόλους συσπείρωσης, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.

Η μετατροπή των δήμων και περιφερειών σε τοπικές διοικήσεις για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής (πέρασμα σε αυτούς αρμοδιοτήτων όπως Υγεία, Παιδεία κ.λπ.) σημαίνει νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα, μέσα από επιπλέον φορολογία (αύξηση των δημοτικών τελών κ.ά.), αλλά και απολύσεις εργαζομένων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ελαστικές μορφές απασχόλησης, ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων, όπως η Παιδεία και η Υγεία, αφού σιγά σιγά θα αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικά έξοδα ή να προσλάβουν προσωπικό. Ηδη, στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου έχουν απολυθεί 42 συμβασιούχοι, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η ανάγκη ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένης οικονομικής δουλειάς, σταθερής δουλειάς με το κουπόνι, όχι μόνο στις Οικονομικές Εξορμήσεις του Κόμματος, αλλά στην καθημερινή παρέμβαση. Η σταθερή δουλειά με το κουπόνι είναι μια δουλειά που περπατάει παράλληλα με το πολιτικό άνοιγμα των ΚΟΒ.

Ιδιαίτερα σήμερα, με την προώθηση του νέου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που έρχεται να χτυπήσει τη δουλειά με το κουπόνι που κάνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, αλλά και τα συκοφαντικά χτυπήματα που δέχεται διαρκώς το Κόμμα για τα οικονομικά του, καθίσταται μεγαλύτερη ανάγκη να στεριώσει η καθημερινή αξιοποίηση του κουπονιού στην παρέμβαση των κομμουνιστών, το πλατύτερο άνοιγμα για οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς και η ανάθεση δουλειάς με το κουπόνι στους οπαδούς και τους φίλους του ΚΚΕ, που συσπειρώνονται γύρω από την Κομματική Οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ