Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνας για να καταργηθεί ο νόμος για τον ΕΛΓΑ

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε χτες αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ το Γενάρη
Από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ το Γενάρη
Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ εξέφρασε η ΠΑΣΥ σε συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία τής Πανελλαδικής Γραμματείας της με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ χαρακτήρισε το νέο νόμο για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) αντιαγροτικό και αντιασφαλιστικό και ζήτησε ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Επίσης τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων στο βαμβάκι, για τις βροχοπτώσεις και για το πράσινο σκουλήκι, καθώς και προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας με καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις, τα πορίσματα και την καταβολή αποζημιώσεων. Κατατέθηκε επίσης και υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα της ΠΑΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θ. Σαρρής, από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και το νόμο για τον ΕΛΓΑ, επιχειρώντας να τον εμφανίσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως ευεργετικό για τους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ η πραγματικότητα απέχει πολύ. Εστίασε τα λεγόμενά του στα ποσά των αποζημιώσεων που καταβάλλει αυτές τις μέρες ο ΕΛΓΑ για παλιότερες ζημιές, ενώ για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα επιχείρησε να κερδίσει χρόνο λέγοντας «καθίστε να δούμε πρώτα τι θα γίνει»... Οσον αφορά το βαμβάκι, έδωσε διπλωματικές απαντήσεις λέγοντας πως σύντομα θα δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις, χωρίς να προσδιορίσει το πότε, ενώ για το πράσινο σκουλήκι είπε επίσης ότι θα δοθούν σύντομα μέσω ΠΣΕΑ και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις Σκανδαλίδη. Ομως το «σύντομα» για τα ΠΣΕΑ σημαίνει μετά από 2-3 χρόνια... και παραμένει ακόμα ζητούμενο αν θα δοθούν τελικά αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι.

Η χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ έγινε σε συνέχεια της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ στις 27 του Γενάρη, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και καταλήψεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ στις έδρες των περιφερειών. Και ο αγώνας θα συνεχιστεί. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγ. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, δήλωσε τα εξής: «Εμείς σε κάθε περίπτωση, σαν Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, μέσα από τις επιτροπές, μέσα από τις ομοσπονδίες, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, θα συνεχίσουμε την πάλη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε αυτός ο νόμος να καταργηθεί στην πράξη. Να επιβάλουμε την πραγματική ασφάλιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ούτως ώστε να μην είναι ξεκρέμαστος ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος και μην οδηγηθεί - γιατί μέσα από το νόμο σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγηθεί αναγκαστικά - στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εμείς θεωρούμε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι δημόσιου χαρακτήρα 100% και να αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές».

Το υπόμνημα της ΠΑΣΥ

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ τονίζεται:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην κινητοποίησή μας, που έγινε συντονισμένα στις 27/1/2011 σε όλη την Ελλάδα, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ σε όλες τις περιφέρειες, αλλά και με συμβολικές καταλήψεις, εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για το νέο Νόμο της κυβέρνησης, αφού αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα και μεγάλο "χαράτσι", χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Πιο ειδικά διαφωνούμε και ζητάμε την απόσυρσή του γιατί:

Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, και λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης που εισπράττει υποχρεωτικά και δεν πληρώνει όταν δεν έχει έσοδα. Απαιτεί "ένα συνολικά ισοσκελισμένο ασφαλιστικό σύστημα, όπου οι παροχές θα είναι στο ίδιο ύψος με τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ". Εάν τα έσοδά του από κάθε πηγή δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων, ανά προϊόν στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στο ζωικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσού που απαιτείται για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα πληρώνει υποχρεωτικά ασφαλιστική εισφορά για την παραγωγή του, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένος ότι υποχρεωτικά θα αποζημιωθεί σε περίπτωση καταστροφής της. Αυτό το ονομάζει οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ. Ζητάμε τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για το μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο.

Αυξάνεται υπέρμετρα η υποχρεωτική ειδική ασφαλιστική εισφορά του αγροτοπαραγωγού στο 4% επί της αξίας της γεωργικής παραγωγής που ασφαλίζεται (ασφαλιζόμενη αξία) και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της, με μέση παραγωγή και μέση τιμή πώλησης, που, ακόμα και αν υπάρχει παραγωγή, υποχρεωτικά θα πληρώσει. Με βάση την πρόσφατη απόφαση Ενιαίας Δήλωσης καλλιέργειας (Β΄44/24/1/2011) καλούμαστε να πληρώσουμε πολύ υψηλά ποσά για ασφάλιστρα και μάλιστα προκαταβολικά. Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι.

Αν και θα 'πρεπε μια σειρά ασθενειών, όπως το "πράσινο σκουλήκι" στο βαμβάκι να αποζημιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος ιβ, ερμηνεύεται κατά το "δοκούν", δηλ. μη ζημιογόνο αίτιο και οι βαμβακοπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται. Τέτοια φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

Επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, όταν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο "με συντελεστή 2% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που δηλώνεται με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος", για μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για φτωχομεσαίους αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα για να ζήσουν δεν πρέπει να ισχύσει.

Επιβάλλει την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τις επιδοτεί για να έχουν σίγουρα κέρδη, μέχρι να καθιερωθούν αποκλειστικά και να κυριαρχήσουν μελλοντικά. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παίρνουν τις κοινοτικές ενισχύσεις από το ευρωκοινοτικό Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Θεσπίζει ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά δικαιούχο ή ανά ομοειδή καλλιέργεια τα 70.000 ευρώ. Δεν αποζημιώνει καταστροφή αγροτικού κεφαλαίου.

Αποσύρει τα ΠΣΕΑ (κρατικές ενισχύσεις για θεομηνίες) από τον ΕΛΓΑ, αν και το αντικείμενο επισήμανσης και εκτίμησης καταστροφών είναι το ίδιο.

Επιχορηγεί από τις εισφορές των αγροτών τις συμβιβασμένες τριτοβάθμιες συνεταιριστικές και αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,2%, ΓΕΣΑΣΕ με 0,25% και ΣΥΔΑΣΕ με 0,15% επί των συνολικών εσόδων του ΕΛΓΑ, οι οποίες στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Συνολικά περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, επιδεινώνονται οι ασφαλιστικές παροχές του, υπονομεύεται το μέλλον του.

Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ