Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ενα ακόμη βήμα προς το τέλος

«Μαχαίρι» στη χρηματοδότηση της διακρατικής εταιρείας από τους Ρώσους

Περισσότερο αβέβαιο από ποτέ προβάλλει το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς στη σημερινή συνέλευση των μετόχων της διακρατικής εταιρείας υλοποίησης του έργου «Trans Balkan Pipeline», στη Ρώμη, η ρωσική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την «ελαχιστοποίηση των εξόδων», μειώνοντας και την οικονομική συνεισφορά της στην εταιρεία. Είχε προηγηθεί η είδηση για επικείμενη αποχώρηση της Ρωσίας από το σχέδιο, κάτι που συνεπάγεται την πλήρη κατάρρευσή του, βάσει δημοσιεύματος της ρωσικής εφημερίδας «Βέντομοστι». Ακολούθησε δήλωση του Ι. Ντεμίν, εκπροσώπου της «Τρανσνιέφτ», (συμμετέχει στη διακρατική εταιρεία μαζί με τις «Ροσνιέφτ» και «Γκαζπρόμ Νιέφτ» από την ρωσική πλευρά), στο πρακτορείο «ΡΙΑ - Νόβοστι» σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο του αγωγού.

Ο Ι. Ντεμίν επεσήμανε ότι η Βουλγαρία έχει το μεγαλύτερο χρέος προς την εταιρεία του αγωγού, του οποίου η χρηματοδότηση σταμάτησε στη συνέχεια και από την ελληνική πλευρά (Κοπελούζος, Λάτσης και ελληνικό δημόσιο), με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μόνο από τους Ρώσους. Το χρέος της Βουλγαρίας υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ και της Ελλάδας σε 1,3 εκατ. ευρώ. Αυτό που θα ζητήσει σήμερα η Ρωσία είναι ένα σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χτες ότι «υπάρχουν πληροφορίες, περιμένουμε, όμως, να υπάρξουν αποφάσεις, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η επίσημη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Παρ' όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο υπάρχει πλέον μόνο τυπικά. Η τελική απάντηση από την Βουλγαρία αναμένεται μέσα στον Φλεβάρη, αλλά θεωρείται βέβαιη η απόρριψή του, εκτός απροόπτου. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική για την συνολική αβεβαιότητα ανάλογων ενεργειακών σχεδίων που συγκεντρώνουν πλήθος γεωπολιτικών και οικονομικών αντιθέσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτου ελέγχου της ενέργειας από το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ