Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΡΟΔΟΣ
Βουτιά θανάτου για 30χρονο εργάτη

Επεσε από ύψος εννέα ορόφων. Ελλειψη μέτρων ασφάλειας, καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

Αλλος ένας εργάτης βρήκε χτες τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της δουλειάς χάριν της κερδοφορίας. Πρόκειται για τον έκτο νεκρό εργαζόμενο από τις αρχές του χρόνου. Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, ο Αζάτ Νάμπο από τη Συρία, 30 χρόνων, βρέθηκε στο κενό από ύψος 9 ορόφων ενώ εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στην ταράτσα του ξενοδοχείου Colossos, στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης. Ο νεαρός εργάτης - ο οποίος δούλευε μόλις 20 μέρες εκεί - πάτησε στο τζάμι του φωταγωγού το οποίο ήταν βαμμένο, αυτό υποχώρησε και βρέθηκε στο κενό. Η αστυνομία σφράγισε το χώρο, συνέλαβε τον υπεργολάβο και τον οδήγησε στο αυτόφωρο. Η Επιθεώρηση Εργασίας αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρόδο και σε ολόκληρο τον (πρώην) νομό Δωδεκανήσου δεν υπάρχει τεχνικός επιθεωρητής, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας καλείται να αντεπεξέλθει με μόλις 2 άτομα!

Τις εργασίες συντήρησης είχε αναλάβει η εταιρεία ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, η οποία στη συνέχεια τις ανέθεσε σε υπεργολάβους. Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων ο υπεργολάβος που είχε αναλάβει το κομμάτι του καθαρισμού είχε δώσει εντολή στον εργαζόμενο να καθαρίσει στο συγκεκριμένο σημείο.

«Στην Ελλάδα πάνω από 100 εργάτες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε εργατικά "ατυχήματα" λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Η Ρόδος είναι ανάμεσα στους πρώτους σε αριθμούς», τονίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «Η προστασία της ζωής και υγείας των εργαζομένων δεν είναι κυρίως θέμα ελέγχων, καθώς κι αυτοί οι έλεγχοι είναι στα πλαίσια της αντεργατικής νομοθεσίας που ευθύνεται για τα εργατικά "ατυχήματα" και τις επαγγελματικές ασθένειες. Αποτελεί ασύμφορο κόστος για τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου η προστασία της ζωής των εργαζομένων, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο κρίσης.

Μόνη απάντηση είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, η μαζικοποίησή τους, η αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα και κυρίως η πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού, εκμεταλλευτικού συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ