Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με νέα ορμή και αποφασιστικότητα στους αγώνες

Η ετήσια Γενική Συνέλευση έθεσε τους άμεσους στόχους πάλης της Ομοσπονδίας, ενώ καλεί στις σημερινές κινητοποιήσεις και σε κλείσιμο καταστημάτων στις 23 του Φλεβάρη

Αποψη από τη χτεσινή συνέλευση της ΟΒΣΑ
Αποψη από τη χτεσινή συνέλευση της ΟΒΣΑ
Την αγωνιστική επιμονή και αποφασιστικότητα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) ενέκρινε και επιβράβευσε η ετήσια Γενική Συνέλευσή της, που πραγματοποιήθηκε χτες και έθεσε τους τρεις κυριότερους άξονες δράσης για τη δουλειά στα σωματεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να συμμετάσχουν μαζικά και συγκροτημένα στις σημερινές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, αλλά και στις συγκεντρώσεις στις 23 του Φλεβάρη με ταυτόχρονο κλείσιμο των μαγαζιών.

Οι τρεις βασικοί άξονες δράσης είναι: Η οικοδομική αναθέρμανση. Η πάλη κατά της απελευθέρωσης της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Η λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Γαλανόπουλος, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι βιοτέχνες και γενικά οι μικροί ΕΒΕ και τόνισε ότι οι αιτίες των προβλημάτων ξεκινούν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στην εισήγησή του επισήμανε, μεταξύ άλλων:

Αναφορικά με το δανεισμό του κράτους: «Τι όφελος έχουμε τα λαϊκά στρώματα από τα πανάκριβα δάνεια που παίρνει η κυβέρνηση; Μήπως τα παίρνει για να καλύψει λαϊκές ανάγκες; Τα παίρνει για να ενισχύσει τις Τράπεζες και τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Καταλαβαίνουμε, πολύ καλά, ότι η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση στα εισιτήρια, στη ΔΕΗ, η ακρίβεια, η κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, το λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το χτύπημα των συντάξεων και των μισθών, το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, είναι μέτρα στρατηγικής σημασίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύουν την κερδοφορία του, στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Είναι μέτρα που έχουν συναποφασιστεί και από τις ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται στη Γερμανία που δεν έχει ελλείμματα, στη Γαλλία, στην Ιταλία και τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μνημόνιο εμπεριέχει όλα αυτά τα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση επιταχύνθηκε με την κρίση».

Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αυταπάτη. Τα μέτρα θα συνεχιστούν και «οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ θα είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ' ό,τι είμαστε πριν την κρίση. Πολλοί θα έχουμε χάσει τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας, όπως και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι και μέλη των οικογενειών μας. Τα πολυκαταστήματα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι κοινωνικοί μας αντίπαλοι, θα βγουν δυναμωμένες από την κρίση».

Για το συνδικαλιστικό κίνημα σημείωσε: «Εχουμε τη γνώμη ότι για την κακή κατάσταση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ συμβάλλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ όπως και άλλων Ομοσπονδιών, που είναι στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση, τους μεγαλοβιομήχανους, τα πολυκαταστήματα, την ΕΕ. Αυτές οι ηγεσίες, σήμερα, συμμετέχουν στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους για το πόσα θα χάσουμε. Οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ επιδιώκουν με την πολιτική τους, τον εκφυλισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος».

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στη δράση της ΟΒΣΑ μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και στη σημασία της Συσπείρωσης: «Η ΠΑΣΕΒΕ όλο το διάστημα λειτουργίας της, απέδειξε ότι είναι κατάκτηση για το κίνημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Η δράση της Ομοσπονδίας μας, είναι απόλυτα δεμένη με τη δράση της ΠΑΣΕΒΕ, της οποίας αποτελούμε βασικό μοχλό». Πρόσθεσε ότι «κατάκτηση των κοινών αγώνων, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, είναι το κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο έχει ιστορική σημασία για το λαϊκό κίνημα γιατί περιέχει αιτήματα που απαντάνε άμεσα στις ανάγκες των Επαγγελματοβιοτεχνών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων». Ο Π. Γαλανόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η διέξοδος για τους μικρούς ΕΒΕ απαιτεί μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική λειτουργία: «Μιλάμε για μια οικονομία, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία, βιομηχανίες, ορυκτός πλούτος, Τράπεζες, Λιμάνια, Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, Δάση και άλλα γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος, για να καλύψουν οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και τα λαϊκά στρώματα τις ανάγκες τους».

Αποφασιστικότητα για δράση

Οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν είχαν έναν κοινό παρονομαστή. Τη συμφωνία για δράση, την ομοφωνία ότι η συμμετοχή στις ερχόμενες κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζική και δυναμική. Εγινε φανερό ότι μαζί με τις επιπτώσεις για τη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος, υπάρχει μια σειρά από μέτρα που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Μεταφέροντας θετικές εμπειρίες από τα σωματεία, ο εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Ελαφρών επισήμανε τη μεταστροφή κάποιων σωματείων και ομοσπονδιών του χώρου οι οποίες καλούν πλέον σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους.

Συνδικαλιστής από τους κομμωτές της Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι ο κλάδος έχει δεχτεί μεγάλο «χαστούκι», ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά υπήρξε ομοφωνία στη Διοίκηση του Σωματείου που αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 10 και 23 Φλεβάρη.

Διεξοδική ήταν η συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα και για την κρίση στην οικοδομή. Το ζήτημα του συντονισμού τέθηκε με έμφαση και ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση συνδικαλιστή από τους σιδηροαλουμινάδες ότι «πρέπει να αρχίσουμε το χτίσιμο από τα χαμηλά, στη γειτονιά, στη δουλειά», για να καταλήξει: «Τα μικρά κοινά μέτωπα που χτίζονται απαρτίζουν το μεγάλο ενιαίο μέτωπο».

Στόχος η κοινωνική συμμαχία

Στη γενική συνέλευση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Η. Σταμέλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο οποίος τόνισε ότι η γενική συνέλευση πραγματοποιείται σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης των μονοπωλίων στα δικαιώματα των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, συνταξιούχων και σπουδαστών. Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι η απόφαση για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, τη φτωχή αγροτιά και τη νεολαία έχει ως στόχο να πληρώσουν τα μονοπώλια το βάρος της κρίσης. Είναι ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, συνέχισε, για τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας. Για να διαφεντεύουμε προς όφελός μας, προς όφελος του λαού τον πλούτο που παράγουμε. «Η επίθεση είναι κοινή, κοινή πρέπει να είναι και η απάντηση», τόνισε ο Η. Σταμέλος, για να προσθέσει πως ο κοινός αγώνας κερδίζει συνεχώς νέες συνειδήσεις και η αναγκαιότητά του επιβεβαιώνεται από την εντεινόμενη επίθεση και τα νέα μέτρα που δρομολογούνται.

Ο Κ. Μυλωνόπουλος, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, τόνισε: «Εχουμε χάσει πολλά οι συνταξιούχοι, αλλά εσείς θα χάσετε πολλά περισσότερα εάν δεν αγωνιστείτε. Μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, τη μόνη αξιόπιστη αγωνιστική δύναμη, πρέπει όλα τα σωματεία, διοικήσεις και μέλη να κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο».

Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ τόνισε ότι η κρίση αποτελεί καλή αφορμή για επίθεση από την άρχουσα τάξη στη λαϊκή οικογένεια. Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι η ενιαία επίθεση μπορεί να απαντηθεί μόνο με ενιαία αντεπίθεση και σ' αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντική «η μεγάλη κατάκτησή μας, το κοινό σχέδιο δράσης ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ». Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης επισήμανε ότι το σχέδιο είναι μεγάλη κατάκτηση, όχι μόνο επειδή προβάλλει συγκροτημένα τα αιτήματα όλων, αλλά κι επειδή ανοίγει το δρόμο για το αύριο για μια συζήτηση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής στο αγωνιστικό κίνημα τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα σωματεία πρέπει να ενεργοποιηθούν, να συσπειρώσουν τα μέλη τους να καταγράψουν και να προσεγγίσουν όσους έχουν προβλήματα, χρωστάνε, είναι υπόδικοι για οφειλές στον ΟΑΕΕ, δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ