Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΝΑΙ στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

Σε πλήρη σύμπλευση με την ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στην κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής ενάντια στους λαούς

Υπέρ του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πριμοδοτεί υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων, ενώ ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, με τη σειρά του, βλέπει στο πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης το δικό του «μάτι» και «αυτί» στην περιοχή των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαιώνοντας έτσι τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι η κυβερνητική πολιτική εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που σοβούν στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτά προκύπτουν από τη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κοινοτικός αξιωματούχος στη χώρα μας, ο οποίος ανακοίνωσε με έμφαση ότι, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το μνημόνιο, η λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βιάζεται να επιταχύνει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα. Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται με την τρόικα, ανέφερε χτες ότι η προσοχή τώρα εστιάζεται «στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών», με αιχμή κυρίως στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΤΑ, νοσοκομεία) και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων... Ο ίδιος ανέφερε, υποκριτικά, ότι δεν τίθεται θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ή νέας αύξησης του ΦΠΑ, τη στιγμή που οι κυβερνώντες ομολογούν ότι η τρόικα θέλει να δει πώς θα εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και με κριτήριο αυτό, θα εξεταστούν και νέες αλλαγές για την εφαρμογή τους. Παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία, οι οποίες και θα αποτελέσουν το όχημα της νέας καρατόμησης των επικουρικών συντάξεων.

Παπανδρέου και Γιούνκερ, στις δηλώσεις που έκαναν μετά από τη συνάντηση, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του πλαισίου ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, θέμα το οποίο αναζωπυρώθηκε μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων στην πρόσφατη Σύνολο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ερωτώμενος σχετικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο επενδύουν στην ενίσχυση των πολιτικών που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικότερα της Ευρωζώνης». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, πιο καθαρά ανέφερε ότι «εμείς και οι Ελληνες φίλοι, συμφωνούμε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, γι' αυτό είμαστε υπέρ αυτού του Συμφώνου».

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από μια σειρά κράτη για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ισχυρίστηκε ότι «επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα τα βασικά στοιχεία που θα περιλάβει, δεν ικανοποιηθήκαμε από το τελευταίο Συμβούλιο» καθώς και ότι «για τη χώρα μου υπάρχουν ορισμένα στοιχεία με τα οποία συμφωνούμε, ενώ με άλλα όχι και έτσι θα κρίνουμε όταν "γεννηθεί το μωρό"»...

Είναι προφανές ότι οι διαφωνίες δεν αφορούν την ουσία των προτάσεων, αλλά ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε διάφορες ομάδες του κεφαλαίου, για το ποιος θα φορτωθεί περισσότερο τα βάρη των προσαρμογών.

Υπερθεματίζοντας, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «η ανταγωνιστικότητα είναι, επί της αρχής, κάτι που είναι το ζητούμενο για όλους μας και το θέλουμε», αλλά και αυτός με τη σειρά του επικαλέστηκε ότι δεν έχουν δει ακόμα τις τελικές προτάσεις, για να πάρουν μια τελική θέση...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι θέσεις Γιούνκερ για τη θέση που επιφυλάσσει ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στην ελληνική κυβέρνηση, για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο «η Ελλάδα, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα των Βαλκανίων... Η Ελλάδα είναι ο εμπειρογνώμονάς μας, όταν χρειάζεται να γίνει συζήτηση για θέματα τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στις χώρες της Εγγύς Ανατολής... Είναι ο εμπειρογνώμονας σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο και ήταν ιδιαίτερα ενημερωτική η ανάλυση που μου έκανε για όλα αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός σας».

Κατά τα άλλα, πολλά καλά λόγια είχε να πει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ για την ελληνική κυβέρνηση και το «έργο» που επιτελεί, ενώ έσπευσε να ...«συμπαρασταθεί» στους δοκιμαζόμενους πολίτες της χώρας, αναφέροντας ότι «γνωρίζω πολύ καλά τις θυσίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πάρα πολλοί Ελληνες πολίτες... Φαντάζομαι ότι πολλοί αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία και φόβο. Θα τους πω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι βαριά, δυσβάστακτα, αλλά πρέπει να σκέφτονται και το μέλλον των παιδιών τους»!

Στο διά ταύτα, όμως, σημείωσε ότι, αν οι στόχοι του μνημονίου δεν επιτευχθούν, «θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε και άλλα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ