Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποίηση υπέρ των μεγαλοαγροτών!

Με αιτήματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, οργάνωσαν κινητοποίηση, βγάζοντας, χτες το μεσημέρι, τρακτέρ στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Γυρτώνης, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Επειδή, όμως, ο αριθμός των τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν δεν είναι αρκετός, δεν προχώρησαν σε μετακίνησή τους στον σταθμό διοδίων του Μακρυχωρίου και στο άνοιγμα των «μπαρών», όπως είχαν ανακοινώσει ότι προτίθενται να κάνουν, αλλά παρέταξαν τα αγροτικά μηχανήματα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να τον κλείνουν.

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν (π.χ. να ολοκληρωθεί το Μητρώο Αγροτών που χωρίζει τους αγρότες σε «κατά κύριο επάγγεγλμα, ή μη», να δημιουργηθεί Μητρώο Εμπόρων, να ανοίξουν «αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα», να γίνει «διάλογος» για τη νέα ΚΑΠ κ.ά. ) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και περάσματος της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Στο «διεκδικητικό» τους πλαίσιο δεν περιλαμβάνονται διεκδικήσεις που στρέφονται κατά της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής αγροτικής ανάπτυξης - π.χ., κατώτερες, εγγυημένες τιμές για όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, κατάργηση όλων των περιορισμών στην αγροτική παραγωγή, κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» κ.ά. - ούτε και αυτές που σχετίζονται με την ανάγκη άμεσης αντίδρασης του αγροτικού κόσμου στην επίθεση κυβέρνησης - τρόικας, (π.χ. πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, απαγόρευση, με νόμο, κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων, κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους κ.ά.).

Αλλά και τα αιτήματα που φαίνονται να είναι ίδια μ' αυτά που προβάλλει η ΠΑΣΥ (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στο βαμβάκι κι άλλα προϊόντα, ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων), επί της ουσίας διαφέρουν, καθώς είναι «σκόρπια» και ασύνδετα και δεν τίθενται σε αντιπαράθεση με την αντιαγροτική πολιτική και την καπιταλιστική αγροτική ανάπτυξη.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, η κινητοποίηση που οργανώνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, λειτουργεί για τον αποπροσανατολισμό και για την υπονόμευση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ