Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Το σύνθημα αυτό ήχησε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, από τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι με μαζική συγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καταδικάζει αυτούς και τις οικογένειές τους στην ανεργία και την εξαθλίωση και για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μονοπωλίων διαλύει τη Ζώνη και συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.

Το δίκιο των εργαζομένων επιβεβαιώνει η ίδια η συμφωνία που «έκλεισε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Κίνα - την οποία επικρότησε η ΝΔ - για την ενίσχυση με 5 δισ. ευρώ των Ελλήνων εφοπλιστών προκειμένου να κατασκευάσουν εκεί τα καράβια τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το σχετικό φιρμάνι της ΕΕ, έκλεισε για 15 χρόνια το τμήμα κατασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, γεγονός που για τη Ζώνη - η οποία εξαρτάται άμεσα από τη λειτουργία του ναυπηγείου - σημαίνει ταφόπλακα. Χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεί το φορτηγό πλοίο ιδιοκτησίας Κτιστάκη, το οποίο έχει έρθει στη Ζώνη για να αλλάξει πάνω από 1.000 τόνους λαμαρίνα, όμως η δουλειά δεν μπορεί να κλειστεί επειδή δε λειτουργεί η πέτρινη δεξαμενή Νο 4 του Σκαραμαγκά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έθεσε ως όρο το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να διαγράψει το πρόστιμο που είχε επιβάλει για τις επιδοτήσεις που είχε πάρει το ναυπηγείο από το δημόσιο.

Οι εργατοτεχνίτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, στο πλαίσιο παύσης εργασιών, συγκεντρώθηκαν στις 3 μ.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Από εκεί με μαχητική πορεία έφτασαν στο ΥΘΥΝΑΛ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Γ. Διαμαντίδη, ο οποίος παραδέχτηκε κυνικά ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης η κατασκευή πλοίων στην Κίνα. Δεν έδωσε, δε, καμία απάντηση στα αιτήματα των εργατών για ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων ανέργων του κλάδου, όπως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να μην πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, μιλώντας στη συνέχεια στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται και αλλαγή χρήσης χώρων της Ζώνης. «Εχουν κηρύξει τον πόλεμο, συνέχισε, στους εργάτες της Ζώνης και συνολικά στην εργατική τάξη και με πόλεμο θα απαντήσουμε». Προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις με σταθμό την απεργία στις 23 του Φλεβάρη και παρεμβάσεις ώστε η Ζώνη να γίνει υπόθεση του λαού του Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλούν σε κοινή δράση εργάτες και μικρούς ΕΒΕ(2010-11-25 00:00:00.0)
Στα εργοστάσια και στα καράβια(2005-05-05 00:00:00.0)
«Δουλιά για όλους»!(2002-09-26 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση την Τρίτη για την Κυνόσουρα(2002-03-09 00:00:00.0)
Πρόβα για τη μετατροπή τους και πάλι σε γκέτο(2001-07-12 00:00:00.0)
Δυο νεκροί μέσα σε μια μέρα!(2001-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ