Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Επικυρώνουν την απάνθρωπη επαναπροώθηση

Παρουσιάστηκε το προσχέδιο μιας ακόμα αντιμεταναστευτικής συμφωνίας

Eurokinissi

Το απάνθρωπο καθεστώς της επανεισδοχής των μεταναστών και της επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσής τους επιδιώκει να ενισχύσει η σχετική συμφωνία που επεξεργάζονται η ΕΕ και η Τουρκία και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το προσχέδιο της συμφωνίας, με στόχο αυτή να υπογραφεί οριστικά από τα δύο μέρη στις 24 του Φλεβάρη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει, όταν ένας μετανάστης που εισήλθε «παράνομα» συλλαμβάνεται εντός του κράτους - μέλους της ΕΕ σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, τότε θα εφαρμόζεται μια διαδικασία ταχείας επανεισδοχής. Για τις άλλες περιπτώσεις, το αίτημα για επανεισδοχή θα πρέπει να υποβάλλεται στην Τουρκία μέσα σε 6 μήνες από τη σύλληψη του μετανάστη και η Αγκυρα οφείλει να απαντήσει εντός 25 ημερών. Προτού κράτος - μέλος υποβάλει αίτημα επανεισδοχής στην Τουρκία, θα πρέπει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα απευθείας απέλασης του μετανάστη στη χώρα προέλευσής του.

Η ελληνική κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίζεται ικανοποιημένη για την ευόδωση της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής, προσδοκώντας η συμφωνία «να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποτροπής, ελέγχου και βέλτιστης διαχείρισης της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας ιδιαίτερα στα ανατολικά μας σύνορα».

Το κείμενο του προσχεδίου της συμφωνίας αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της επικύρωσης από τις δύο πλευρές και για τρία χρόνια, θα αφορά μόνο «παράνομους» μετανάστες που είναι Τούρκοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών, με τις οποίες η Αγκυρα έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής. Μετά την τριετία, θα ισχύει για όλους τους «παράνομους» μετανάστες. Δηλαδή, η Αγκυρα θα δέχεται πίσω όλους όσοι από το έδαφός της εισήλθαν χωρίς τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στην κοινοτική επικράτεια, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους.

Αντιμεταναστευτικό οπλοστάσιο

Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση για το τείχος στον Εβρο στο πλαίσιο της αναχαίτισης των εξαθλιωμένων που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ. Το τείχος θα «συνεπικουρήσει» τα αντιπροσφυγικά και αντιμεταναστευτικά μέτρα που ψηφίστηκαν από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στο σχετικό νόμο έχει ενταχθεί η «οδηγία της ντροπής» της ΕΕ, που αφορά στις βίαιες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών οι οποίοι ζητούν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες. Η σχετική οδηγία προβλέπει πολύμηνη φυλάκιση για τον αλλοδαπό που δε συμμορφώνεται με τη διαδικασία της απέλασης, ενώ προβλέπεται ως συμπληρωματικό μέτρο η απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, αν κριθεί ότι ο αλλοδαπός αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Δηλαδή, ο μετανάστης σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος χορήγησης διαμονής ή ανανέωσης του τίτλου διαμονής πρέπει μέσα σε 30 μέρες να «εξαφανιστεί» από τη χώρα. Αν δεν το κάνει οικειοθελώς προβλέπεται η αναγκαστική του αναχώρηση με σχετική απόφαση επιστροφής. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 30, «οι υπήκοοι τρίτης χώρας που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής τίθενται υπό κράτηση για την προετοιμασία της επιστροφής και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απομάκρυνσης» όταν υπάρχει... κίνδυνος διαφυγής.

Παράλληλα με τα κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες οι εξαθλιωμένοι της «παγκοσμιοποίησης» θα «ξεψαχνίζονται», αφού η πολιτική της ΕΕ δε δίνει καμία δυνατότητα στα θύματα του ιμπεριαλισμού να έρθουν νόμιμα σε χώρα της ΕΕ αν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της «οικονομικής ανάπτυξης», δηλαδή του κεφαλαίου. Κύριο ...καθήκον αυτών των κέντρων θα είναι η εξακρίβωση της ταυτότητας, της ηλικίας και της προέλευσης των εξαθλιωμένων, η οποία θα γίνεται με τη συνδρομή των ανακριτικών μεθόδων του Frontex, με πρόσχημα τον εντοπισμό ψεύτικων δηλώσεων που κάνουν οι πρόσφυγες για να τύχουν διεθνούς προστασίας.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα φακελώνονται, αφού τα στοιχεία της καταγραφής τους θα εισάγονται στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ για να ενεργοποιείται ο κανονισμός του Δουβλίνου, δηλαδή η απαγόρευση στον αλλοδαπό να βρεθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ εκτός από τη χώρα της πρώτης σύλληψης. Το σύνολο, εξάλλου, των διατάξεων «δείχνει» πως θα γενικευθούν οι ταχύρρυθμες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, όπως προσχηματικά έχει βαφτιστεί η μεθόδευση απόρριψης των αιτήσεων ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ