Κυριακή 23 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιστροφή στον τόπο των εγκλημάτων του για τον πρώην δικτάτορα της Αϊτής, Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, σχεδόν 25 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που τον ανέτρεψε.

Η χρονική σύμπτωση της επιστροφής διόλου τυχαία δεν είναι. Η εγκληματική συνέργεια στην επιστροφή, των δύο κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαφεντεύουν την τύχη της Αϊτής, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καταφανής. Ο Ντιβαλιέ επέστρεψε και κάνει περιοδείες με τον ιδρυτή των παραστρατιωτικών ομάδων FRAPH, Λουίς Ζοντέλ Σαμπλέν και άλλους σφαγείς, είτε με εντολές τους είτε με τη «διακριτική ανοχή τους» για τη δρομολόγηση των εξελίξεων που επιθυμούν.

Εξελίξεις που επιδίωκαν με τις εκλογές - παρωδία αλλά δεν επιτεύχθηκαν εξαιτίας του «σκυλοκαβγά» που ξέσπασε εντός της εγχώριας ολιγαρχίας για τη νομή της εξουσίας και φυσικά των χρυσοφόρων συμβολαίων για την ανοικοδόμηση της χώρας. Το κυριότερο δεν επιτεύχθηκαν εξαιτίας της αντίθεσης του χιλιολαβωμένου λαού της Αϊτής, που αντιστάθηκε στις εκλογές παρωδία, αντιστέκεται στο στρατό κατοχής του ΟΗΕ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η επιστροφή Ντιβαλιέ προοιωνίζεται μόνο αιματηρές εξελίξεις, μόνο νέες γενοκτονίες για τη λαό της Αϊτής, που παλεύει μόνος του να ορθοποδήσει από τον καταστροφικό σεισμό, που παλεύει ενάντια στην επιδημία χολέρας η οποία σε 4 μήνες έχει πάρει 4.000 ανθρώπινες ζωές.


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ