Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΖΩ
Να μη γίνουν πλειστηριασμοί το 2011

Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για οφειλές στις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2011 ζητάει η ΕΚΠΟΙΖΩ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς μετά τις 3 Φλεβάρη, που λήγει η αναστολή που προβλέπεται από το νόμο για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η οργάνωση εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα Ειρηνοδικεία θα είναι σε θέση να δεχτούν από την 1η Γενάρη τον όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθούν στις γραμματείες τους, ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει πλειστηριασμούς από τις αρχές του Φλεβάρη όταν λήγει η αναστολή που προβλέπει ο νόμος, εκμεταλλευόμενες το διάστημα από τη λήξη της αναστολής μέχρι να αρχίσουν τα Ειρηνοδικεία να προωθούν τα σχετικά αιτήματα. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε», αναφέρει, «δείχνει και η στάση των περισσότερων τραπεζών οι οποίες απαξιώνουν να απαντήσουν στα αιτήματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ή απαντούν με διαταγές πληρωμής».

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, τρεις τράπεζες, η Εθνική, η Alpha και η Κύπρου δεν έχουν στείλει καμία απαντητική επιστολή στα αιτήματα που τους επιδόθηκαν από τις αρχές Σεπτέμβρη. Ακόμη τρεις, η Πειραιώς, η Αγροτική και η Γενική, έχουν απαντήσει περίπου στο 3% των αιτημάτων. Η Τ-Bank έχει απορρίψει τα αιτήματα και μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απαντά στα αιτήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα δέχεται ή κάνει άλλη πρόταση. Οι περισσότερες τράπεζες, με επιστολή τους, ζητούν ένα «βουνό» δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων να υπογράψουν και παρουσία εκπροσώπου της τράπεζας οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές αίτηση παρόμοια με αυτήν που έχουν λάβει από την ΕΚΠΟΙΖΩ με στόχο να καταχωρούν τα στοιχεία τους σε αντίστοιχα συστήματα συγκέντρωσης στοιχείων, όπως ο «Τειρεσίας».

Αναλυτικά μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, από τις 2.646 αιτήσεις που έχουν αποσταλεί, έχουν απαντηθεί 430 αιτήματα, ποσοστό 16% . Από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά μόνο 7 αιτήματα για αναστολή πληρωμών για έξι μήνες, κανένας όμως συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ