Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Απόλυτη μείωση μισθοδοσίας 15%!

Κι όμως η κυβέρνηση κλιμακώνει παραπέρα τη λεηλασία των αποδοχών των εργαζομένων

Απόλυτη μείωση 15% της μισθοδοσίας σε 52 πρώην ΔΕΚΟ καταγράφουν τα κυβερνητικά στοιχεία για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης, ωστόσο σύμφωνα με τους κυβερνώντες οι αμοιβές των εργαζομένων συνεχίζουν να διατηρούνται σε ...απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Αυτά συμβαίνουν στις λογιστικές καταστάσεις για τις 52 επιχειρήσεις, που, σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση υποχρεούται να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία της μισθοδοσίας τους. Πρόκειται για μία άθλια πρακτική, η οποία εντοπίζει τα προβλήματα των επιχειρήσεων αυτών όχι στις κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από το δικομματισμό, ούτε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που ακολουθήθηκε στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά στις ...υψηλές αμοιβές των εργαζομένων σ' αυτές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κυβέρνηση, τρόικα και ολιγαρχία επιδιώκουν τη γενική συμπίεση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, με στόχο να κινητοποιήσουν τα λιμνάζοντα και αδρανή σήμερα συσσωρευμένα κεφάλαια, στην προοπτική της αύξησης του βαθμού της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια της ανόδου του ποσοστού κέρδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, οι μισθοδοτικές δαπάνες στις 52 πρώην ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 15%. Από 955,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 812,3 εκατ. ευρώ. Παρά τη δραστική αυτή μείωση, οι ...υψηλοί μισθοί συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό συνεχίζει να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που εν πολλοίς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ετσι η μέση μισθοδοσία εννεαμήνου ανά εργαζόμενο να ανέρχεται σε 35,1 χιλ. ευρώ στον ΗΣΑΠ, 33,1 χιλ. ευρώ στη ΔΕΠΑΝΟΜ, 31,2 χιλ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 30.000 ευρώ στην ΕΑΒ, 24,5 χιλ. ευρώ στην ΕΘΕΛ, ενώ οι χαμηλότερες αμοιβές - περί τα 15.000 ευρώ - εμφανίζονται στον ΕΟΜΜΕΧ, το Ελληνικό Φεστιβάλ κλπ.

Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει αναλυτικότερα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών αυτών και ποιους αφορούν, καθώς ως μισθωτοί εμφανίζονται τόσο τα στελέχη των Οργανισμών αυτών, όσοι και οι απλοί εργαζόμενοι. Το μόνο στοιχείο που δίνει είναι ότι το εννεάμηνο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις 52 επιχειρήσεις (σύγκριση μέσου αριθμού απασχολουμένων το εννεάμηνο προς τον αριθμό απασχολουμένων στις 30/09/2010) μειώθηκε κατά 1.200 άτομα: Από 23.225 σε 22.016.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ