Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απροκάλυπτος κυβερνητικός εμπαιγμός

Δεν επιστρέφονται πίσω στο ακέραιο το 50% των επιδοτήσεων καπνού που κόπηκαν από φέτος

Απροκάλυπτος γίνεται πλέον ο εμπαιγμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, δε σκοπεύει να επιστρέψει πίσω στους καπνοπαραγωγούς στο ακέραιο τα χρήματα από το 50% των επιδοτήσεων που κόπηκαν από φέτος. Για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων μετατίθενται οι ευθύνες στη ΝΔ, που τον Απρίλη του 2004 είχε ψηφίσει την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Καπνού και το Νοέμβρη του 2008 τον Ελεγχο Υγείας της νέας ΚΑΠ. Αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει αυτά τα ολέθρια μέτρα και η όλη υπόθεση δε σηκώνει καμία δικαιολογία, καμία κοροϊδία.

Χτες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ. Κι όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Γ. Κουτσούκος για το πώς θα διατεθούν τα 568 εκατ. ευρώ που κόβονται στην τριετία 2010 - 2012, οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί θα βρεθούν ακόμα πιο χαμένοι. Ο,τι και να λέει η κυβέρνηση, τα λεφτά που κόβονται δε γυρίζουν με κανένα τρόπο ατόφια στις τσέπες των καπνοπαραγωγών. Και όχι μόνο δε γυρίζουν πίσω, αλλά πολλές χιλιάδες καπνοπαραγωγοί δε θα πάρουν ούτε φράγκο, ενώ πολλές χιλιάδες θα πάρουν κάποια ψίχουλα.

Τα όσα ανακοίνωσε χτες ο Γ. Κουτσούκος βασίζονται στα όσα είχε σχεδιάσει αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Κι όπως έχει ήδη αποφασιστεί, οι σχετικές ενισχύσεις δε θα ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ στην τριετία 2010 - 2010 και θα δοθούν, με ένα χρόνο καθυστέρηση, το πολύ μέχρι 4.500 ευρώ για το 2010, μέχρι 3.000 ευρώ για το 2011 και μέχρι 1.500 ευρώ για το 2012. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, οι καπνοπαραγωγοί θα κληθούν να φτιάξουν τριετές επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης και εξωγεωργικής δραστηριότητας. Βέβαια, ένα από τα ερωτήματα είναι τι είδους επιχειρηματικό σχέδιο θα κάνουν όσοι παίρνουν 500 και 1.000 ευρώ επιδότηση...

Από τα επιχειρηματικά σχέδια αποκλείονται οι συνταξιούχοι καπνοπαραγωγοί. Αποκλείονται επίσης και όσοι έχουν απώλεια εισοδήματος μικρότερη από 25% μέσα στην τριετία 2010 - 2012. Για παράδειγμα, αν ένας παραγωγός που δικαιούται ενιαία ενίσχυση 10.000 ευρώ για όλες τις καλλιέργειές του και το μερίδιο του καπνού είναι 2.400 ευρώ, θα αποκλείεται από αυτήν την ενίσχυση. Κι ενώ το 2005 ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 59.000 περίπου, η χτεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά 44.000. Δηλαδή, 15.000 καπνοπαραγωγοί μένουν από χέρι εκτός.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε, θα δοθούν: 30 εκατ. ευρώ για πρόωρες συντάξεις, 135 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης, 60 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, 60 εκατ. ευρώ για ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού και 10 εκατ. ευρώ για δάσωση καπνοχώραφων και 53,3 εκατ. ευρώ για διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες. Σε πολλά από τα παραπάνω προγράμματα, απαιτείται να υπάρχει και ίδια συμμετοχή. Αλλά πόσοι μικροί και φτωχοί καπνοπαραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να βάλουν λεφτά από την τσέπη για να μπουν σε προγράμματα, μήπως και πάρουν πίσω μέρος από τα χρημάτων που τους έκοψαν;.. Γίνεται εμφανές πως οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται κι εδώ αντιμέτωποι με την πρασινογάλαζη κοροϊδία και απαιτείται να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους, άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ