Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία εγκατάστασης του FRONTEX

Ομάδα του «Φρόντεξ» σε περιπολία στον Εβρο

Motion Team

Ομάδα του «Φρόντεξ» σε περιπολία στον Εβρο
Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη συμφωνία εγκατάστασης στην Ελλάδα, ασυλίας και ασυδοσίας του FRONTEX (ευρωενωσιακός οργανισμός καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», όπως και την άμεση απομάκρυνση του οργανισμού από την χώρα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Την ίδια βδομάδα (σ.σ. την προηγούμενη) που ψηφίζεται το αντεργατικό έκτρωμα και συντελείται το μαζικό έγκλημα σε βάρος εκατομμυρίων εργατοϋπαλλήλων και των μελλούμενων γενεών, με τις μειώσεις μισθών και ισοπέδωσης εργατικών κατακτήσεων, ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες μια κατάπτυστη συμφωνία, "Συμφωνία Εδρας", όπως αναφέρεται, "για τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου Frontex στην Ελλάδα".

Με κύρια ευθύνη των δύο κομμάτων του δικομματισμού και του εξαπτέρυγού τους, του ΛΑ.Ο.Σ., ο Frontex έχει βάλει για τα καλά το πόδι του στην Ελλάδα. Στο Αιγαίο περιπολούν με εναέρια μέσα, στον Εβρο έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες αποστολές της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, ενώ στις 2 Αυγούστου 2010 υπογράφτηκε η συμφωνία για την εγκατάσταση στον Πειραιά του πρώτου επιχειρησιακού γραφείου του Frontex (ΕΓF).

Οπως έχουμε κατ' επανάληψη καταγγείλει, η δημιουργία, οι εξουσίες και η δράση αυτού του στρατιωτικοαστυνομικού κατασταλτικού μηχανισμού της ΕΕ για τα σύνορα, που δημιουργήθηκε με αφορμή την αύξηση της μετανάστευσης, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τους καταδιωκόμενους μετανάστες, αλλά συνολικά για τους λαούς της ΕΕ, όπως έχει αποδειχθεί από τη μέχρι τώρα δράση του. Η παρουσία του Frontex στην Ελλάδα δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως φάνηκε και από τις διαπραγματεύσεις που κάνει απευθείας ο Frontex με την Τουρκία, όπου στο παρά πέντε αποφεύχθηκε αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο.

Η συμφωνία που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα απαράδεκτο κείμενο που δίνει δικαίωμα στο επιχειρησιακό γραφείο του Frontex, που ήδη έχει εγκατασταθεί από 1η Οκτώβρη 2010 στον Πύργο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, με τα προνόμια και τις ασυλίες που έχουν οι διπλωματικές αποστολές. Συγκεκριμένα:

  • Οι εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν και μάλιστα δωρεάν, με τα χρήματα του ελληνικού λαού για τη λειτουργία των γραφείων του ΕΓF θα είναι απροσπέλαστες για τις ελληνικές αρχές και θα εξαιρούνται από οποιαδήποτε έρευνα, επίταξη, κατάσχεση και απαλλοτρίωση, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του, δεν θα μπορούν να δεσμευθούν παρά μόνο μετά από εξουσιοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ!
  • Την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια και τη «διατήρηση της τάξης», θα έχει το ίδιο το ΕΓF, με το δικό του προσωπικό ασφάλειας, που θα μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και να εγκαταστήσει και λειτουργεί τα δικά του συστήματα ασφάλειας. Οι ελληνικές αρχές θα έχουν αρμοδιότητα μόνο έξω από το ΕΓF και τον προαύλιο χώρο!
  • Τα πλωτά σκάφη και τα αεροπλάνα που θα χρησιμοποιεί ο Frontex θα ελλιμενίζονται και προσγειώνονται χωρίς να πληρώνουν τα σχετικά τέλη. Τα καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά κλπ. θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ!
  • Το ξένο προσωπικό του ΕΓF θα έχει τα προνόμια και τις ασυλίες που έχουν οι ξένες διπλωματικές αποστολές, ενώ το πρώτο 12μηνο από την εγκατάστασή τους θα μπορούν να αγοράζουν είδη οικιακής χρήσης χωρίς ΦΠΑ!
  • Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά την εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα λύνεται από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά αρχικά θα παραπέμπεται σε κάποια ειδική επιτροπή που θα ορίζουν τα δύο μέρη (Ελλάδα και Frontex) και, σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσής του, θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο της ΕΕ. Δηλαδή παραχωρείται καθαρά καθεστώς ετεροδικίας στο ΕΓF και το αλλοδαπό προσωπικό του, όπως ήδη ανάλογα ισχύει με το προσωπικό των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών φονιάδων των λαών που βρίσκονται στη χώρα μας!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε τη συμφωνία, καθώς και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. που την ψήφισαν. Καταδικάζουμε την αντιμεταναστευτική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των μηχανισμών της, καθώς και όλους εκείνους (κόμματα, ΜΚΟ κλπ.) που χρόνια ολόκληρα πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, της νομοθεσίας και των "θεσμών" της.

Απαιτούμε να φύγει αμέσως ο Frontex από την Ελλάδα! Είναι ένα ακόμη κατασταλτικό σώμα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, όπως είναι το ΝΑΤΟ και οι ομάδες ταχείας επέμβασής του, που δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί εναντίον ντόπιων και ξένων εργαζομένων!

Ούτε γη ούτε νερό στους ευρωνατοϊκούς φονιάδες και δυνάστες των λαών! Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, τους μαζικούς φορείς, να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη νέα συμφωνία εγκατάστασης του Frontex στον Πειραιά και στην παρουσία των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης. Να απαιτήσουμε μαζικά και αποφασιστικά την άμεση απομάκρυνση του Frontex από την Ελλάδα!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηρθε για να μείνει, με ρόλο «επιδιαιτητή» σε επικίνδυνες διευθετήσεις(2020-03-14 00:00:00.0)
Να καταργηθούν Frontex και Σένγκεν(2015-12-04 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν τον αντιμεταναστευτικό «φράκτη»(2012-01-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους πρόσφυγες και τα επεισόδια στην Πάτρα(2010-12-29 00:00:00.0)
Σταδιακή ανάπτυξη του FRONTEX(2010-11-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ