Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλείνει τα καζαναριά η κυβέρνηση!

Ικανοποιείται η απαίτηση των βιομηχάνων ποτοποιίας να έχουν, αποκλειστικά, το δικαίωμα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς

Να απαγορεύσει στους μικροπαραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς να διαθέτουν οι ίδιοι στην κατανάλωση τα προϊόντα τους, αποφάσισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις επιταγές της ΕΕ και στις απαιτήσεις των βιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ποτοποιίας.

Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο Δ. Κουσελάς, υφυπουργός Οικονομικών, θα έχει πολύ βαριές επιπτώσεις στους αμβυκούχους (καζανάδες), δηλαδή στους μικροαμπελουργούς οι οποίοι διαθέτουν άδεια λειτουργίας καζανιού και παράγουν τσίπουρο, ή τσικουδιά, από τη δική τους σοδειά σταφυλιών κι από επιπλέον ποσότητες που αγοράζουν από άλλους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής τους.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση Κρητικού βουλευτή, ο υφυπουργός στάθηκε στο «σκεπτικό» της ΕΕ για τους μικροπαραγωγούς, που, όπως είπε, «αφορά σε πολύ περιορισμένη παραγωγή που προορίζεται για την ίδια χρήση των παραγωγών και όχι για εμπορία». Εκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους ποτοποιούς και τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς» και μίλησε για «ρητή απαγόρευση της εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος απόσταξης των (διήμερων) μικρών αποσταγματοποιών».

Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα καζαναριά βρίσκονται στη Θεσσαλία, όπου παράγονται και καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τσίπουρου - σύμφωνα με στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών, στην περιοχή διακινούνται περί τα 5.000.000 λίτρα το χρόνο - και στην Κρήτη, όπου παράγεται τσικουδιά, αλλά υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Ηπειρο, στη Δυτική Μακεδονία, ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου κ.α.

Μέχρι τώρα οι αμβυκούχοι είχαν το δικαίωμα να πουλούν, απευθείας, το προϊόν που παράγουν σε μαγαζιά, σπίτια, συγγενείς και φίλους. Αυτό το δικαίωμα τούς το στερεί η κυβέρνηση, υποχρεώνοντάς τους να παραδίνουν το προϊόν τους, αποκλειστικά και μόνο, στους ποτοβιομήχανους. Και, βεβαίως, οι βιομήχανοι, εκμεταλλευόμενοι αυτήν την υποχρέωση των παραγωγών, θα αγοράζουν απ' αυτούς σε πολύ χαμηλές τιμές και θα πουλούν στην κατανάλωση πανάκριβα.

Αντιδράσεις στον Τύρναβο

Η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης θα αναγκάσει πολλούς αμβυκούχους να σταματήσουν την παραγωγική διαδικασία, καθώς δε θα τους συμφέρει οικονομικά, με αποτέλεσμα πλήγμα να δεχτεί και η αμπελοκαλλιέργεια, αφού οι ποσότητες σταφυλιών που πήγαιναν στα καζάνια είτε θα μένουν απούλητες, είτε θα διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους και στους μεγαλοποτοποιούς.

Γι' αυτό και άμεσες είναι οι αντιδράσεις των αμβυκούχων και των αμπελοκαλλιεργητών στον Τύρναβο της Λάρισας - μια περιοχή γνωστή στο πανελλήνιο για το τσίπουρο που παράγεται στα καζάνια των μικροπαραγωγών - οι οποίοι προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κι έχουν την υποστήριξη και την ενεργό συμπαράσταση των μαζικών φορέων της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Τυρνάβου, Χρ. Κιτσίδη, που υπογραμμίζει ότι «δε μας μένει τίποτα άλλο από το να παλέψουμε όλοι μαζί για ν' αποτρέψουμε τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και να προστατέψουμε τα δικαιώματα αυτών που καλλιεργούν τη γη και παράγουν».

Ηταν απαίτηση των βιομηχάνων

Να σημειώσουμε ότι ο «Ρ», με δημοσίευμά του στις 28.5.2010, είχε αποκαλύψει ότι οι οινοβιομήχανοι πίεζαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει το σταμάτημα της διάθεσης «χύμα» του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

Με επιστολή την οποία υπέγραφαν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία (Βόλος, Αλμυρός), στον Τύρναβο, στον Εβρο και στη Μεσσηνία και συναποτελούσαν την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή τής υπό ίδρυση Ενωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος, ζητούσαν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, από την κυβέρνηση να έχουν αυτοί, ως αποκλειστικό, το δικαίωμα παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

Εκαναν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τους αμβυκούχους - να αναφέρουμε εδώ ότι η τιμή του «χύμα» τσίπουρου είναι κατά 10-15 ευρώ το λίτρο χαμηλότερη από αυτήν του εμφιαλωμένου των επιχειρηματιών! -, κινδυνολογούσαν ότι επίκειται, οσονούπω, η κατάρρευσή τους κι απειλούσαν πως, αν δεν ικανοποιηθούν, αμέσως, οι απαιτήσεις τους, θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ «με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω οικονομικής κρίσης»!!

Απαντώντας, τότε, στον ισχυρισμό των οινοβιομήχανων ότι το «χύμα» τσίπουρο είναι παραγωγικώς ανέλεγκτο και ποιοτικώς υποβαθμισμένο, σημειώναμε ότι δύσκολα θα πείσουν όσους το έχουν δοκιμάσει κι έχουν πειστεί ότι το τσίπουρο που βγαίνει από το παραδοσιακό καζάνι είναι γνήσιο και, ως εκ τούτου, γευστικώς καλύτερο και ποιοτικώς ανώτερο...


Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η φάμπρικα των «αγροτοδικείων» καλά κρατεί(2021-05-18 00:00:00.0)
Οδηγούν τους μικρούς αμπελοπαραγωγούς στον αφανισμό(2020-05-08 00:00:00.0)
Βγήκαν στους δρόμους(2004-10-15 00:00:00.0)
Ληστρική φορολόγηση στο τσίπουρο(1998-09-12 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση καταδικάζει σε αφανισμό το τσίπουρο(1997-12-31 00:00:00.0)
Ευρω-χαράτσι σε τσίπουρο και τσικουδιά!(1997-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ