Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Διψάει για αίμα η λυκοσυμμαχία

Ξεκινούν αύριο στη Λισαβόνα οι εργασίες, με κεντρικό θέμα το νέο στρατηγικό δόγμα

Νέα εγκλήματα σε παγκόσμια κλίμακα σχεδιάζει το ΝΑΤΟ, αναγορεύοντας την πάλη των λαών σε υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για την εξουσία των μονοπωλίων
Νέα εγκλήματα σε παγκόσμια κλίμακα σχεδιάζει το ΝΑΤΟ, αναγορεύοντας την πάλη των λαών σε υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για την εξουσία των μονοπωλίων
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τα 28 μέλη της Συμμαχίας. Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και τους ελέγχους στα σύνορα για να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες φιλειρηνιστές που θα συμμετάσχουν στις 19 - 20 του Νοέμβρη σε αντιΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις στη Λισαβόνα.

Η «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020», που αναμένεται να καταληχθεί στη Λισαβόνα, έχει στόχο να νομιμοποιήσει επεμβάσεις κατά των λαών και να ενισχύσει τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπληρωματικά με τις δυνάμεις που συγκροτεί η ΕΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

Επιπλέον, με το νέο στρατηγικό δόγμα, το ΝΑΤΟ επιχειρεί να διευρύνει τον έλεγχο των αγορών, σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκτός της λυκοσυμμαχίας, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης «νέων απειλών», και να δράσει έτσι ώστε χώρες που ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο της Συμμαχίας να ενσωματωθούν πλήρως στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Τέλος, επιδιώκει να επεκτείνει τους λεγόμενους προληπτικούς πολέμους και να ενισχύσει τη δυνατότητα για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια να γεφυρωθούν συγκυριακά οι αντιπαραθέσεις με την ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη Ρωσία, ενσωματώνοντάς την σε ορισμένες πλευρές της δράσης του ΝΑΤΟ, όπως είναι η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα και η κατοχή του Αφγανιστάν.

Ηδη η Ρωσία φαίνεται να έχει αποσπάσει ορισμένα ανταλλάγματα και δηλώνει πως δε βλέπει απειλή από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Για το ζήτημα της «ασπίδας», η Τουρκία - που προηγουμένως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να φιλοξενήσει ορισμένα στοιχεία της - ζητά ως αντάλλαγμα να λάβει τη διοίκηση ορισμένων τομέων του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Οσον αφορά στη συνέχεια της κατοχής του Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ επιδιώκει τη βοήθεια της Ρωσίας σε θέματα όπως η διαμετακόμιση, η εκπαίδευση και η παροχή ελικοπτέρων, με πιθανά - άγνωστα μέχρι στιγμής - ανταλλάγματα.

Εξάλλου, χτες, ο διοικητής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, Αλεξάντρ Ζέλιν, δήλωσε πως εξετάζεται η δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς το συμφέρον της Συμμαχίας, ενώ, παράλληλα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας εξαγωγών όπλων «Rosoboronexport», Αλεξάντρ Μικέγιεφ, τόνισε πως η εταιρεία είναι «έτοιμη να προσφέρει στο Αφγανιστάν πλήρες πακέτο, από την πώληση ελικοπτέρων έως την κατασκευή υποδομών και τεχνική βοήθεια».

Πιέσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέστειλαν χτες τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές, με την οποία ζητούν να κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία για να αποσταλεί στην ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην αυριανή ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με ΜΜΕ στα Σκόπια, η επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Mark Begich, Richard Lugar, James Risch και George Voinovic, οι οποίοι αναφέρουν ότι η διαφωνία για το ζήτημα του ονόματος δε θα πρέπει να συνδέεται με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Παρόμοια κίνηση έχουν κάνει και 19 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται πάντως πως ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ως τώρα προφασίζεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να προχωρήσει αν δήθεν λυθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ