Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Ζωντάνεψαν στιγμές από την προσφορά του σοσιαλισμού

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα συνεχιστεί μέχρι τις 19 του Νοέμβρη, έγιναν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες παρατηρούν τις φωτογραφίες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες παρατηρούν τις φωτογραφίες
Στιγμές από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και από τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες, την οργανωμένη υποδοχή και περίθαλψη των παιδιών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ζωντάνεψαν στις μνήμες των παλιότερων, των πρωταγωνιστών αυτής της ηρωικής ιστορίας, που μαζί με τους απογόνους τους αλλά και πλήθος άλλων επισκεπτών συμμετείχαν στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το βράδυ του Σαββάτου 13 του Νοέμβρη, από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κοινότητας της Ουγγαρίας. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση έχουν παραχωρηθεί από την Ελληνική Κοινότητα Ουγγαρίας και από το αρχείο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νάουσας και του Γιώργου Ζοπουνίδη.

Η λειτουργία της έκθεσης θα συνεχιστεί μέχρι τις 19 του Νοέμβρη στην αίθουσα «Ναϊάς» (παλιό εργοστάσιο ΒΕΤΛΑΝΣ).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν από μέρους της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας ο πρόεδρός της, Λαοκράτης Κοράνης, και ο Θωμάς Ψαρόγιαννης. Αναφέρθηκαν στις γενιές πολιτικών προσφύγων που φιλοξενήθηκαν στην Ουγγαρία. Οπως είπαν, το ουγγρικό σοσιαλιστικό κράτος τους έδωσε τη δυνατότητα της διαμονής, των σπουδών, της επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας. Εχει τεράστια σημασία ότι όλα αυτά έγιναν από μια σοσιαλιστική χώρα, γιατί είναι γνωστό πώς συμπεριφέρεται ο καπιταλισμός στους μετανάστες, στην καλύτερη των περιπτώσεων τους χρησιμοποιεί σαν φθηνά εργατικά χέρια χωρίς να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη ζωή τους. Στην εκδήλωση μίλησε και ο Γ. Ζοπουνίδης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα (αριστερά στη φωτό) ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα (αριστερά στη φωτό) ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με το τέλος των εγκαινίων ακολούθησε πολιτική συγκέντρωση στο δημοτικό περίπτερο «ΚΙΟΣΚΙ», με ομιλητή τον Θ. Κωνσταντινίδη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά με τη χορωδία της Ελληνικής Κοινότητας Ουγγαρίας, «Ρωμιοσύνη».

«Εκφραστής και υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού»

Ο Θ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ σημειώνοντας: «Ο ΔΣΕ ήταν ο εκφραστής και υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού, φορέας ενός καινούριου κόσμου, του κόσμου της λευτεριάς και της προόδου, του αληθινού πατριωτισμού και της αδελφοσύνης των λαών, του σοσιαλισμού, που αντιπάλεψε τους εκμεταλλευτές του λαού, τους δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών που παρέδωσαν στους νέους κατακτητές, τους Αμερικάνους, τη χώρα για να κρατήσουν την εξουσία τους».

Μιλώντας για την έκθεση φωτογραφίας σημείωσε: «Απεικονίζει παραστατικά τη διάσωση απ' την πείνα, τις αρρώστιες και τις αεροπορικές επιδρομές των παιδιών, τα οποία ζούσαν στα χωριά που βρίσκονταν στις ζώνες των πολεμικών επιχειρήσεων. Τα παιδιά αυτά μεταφέρθηκαν, με τη φροντίδα του ΔΣΕ, στις Λαϊκές και Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, όπως αυτή της Ουγγαρίας. Εκεί, ξαναβρίσκοντας την ψυχική τους γαλήνη, θεραπεύτηκαν, μεγάλωσαν, σπούδασαν (και μάλιστα παιδιά που δε θα σπούδαζαν στην πατρίδα τους), παντρεύτηκαν κι απόκτησαν παιδιά.

Και όσα γύρισαν, ήρθαν οι περισσότεροι έτοιμοι να ζήσουν οι ίδιοι και να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Η τύχη των παιδιών των πολιτικών προσφύγων είναι καθαρή. Συγκεκριμένος ο απολογισμός σε αριθμούς και πρόσωπα. Η ανθρωπιστική μεταχείρισή τους είναι ομολογημένη διεθνώς και δείχνει πόσο υποκριτική και βάρβαρη υπήρξε η έξαψη της άλλης πλευράς τάχα για την τύχη τους. Ηταν μια στημένη παράσταση εξαπάτησης για να καλύψουν όχι απλά το έγκλημά τους απέναντι στα παιδιά που γλίτωσαν από το γενιτσαρισμό, αλλά για να συγκαλύψουν το δικό τους έγκλημα. Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά μέσω της πλειάδας των φωτογραφιών της έκθεσης, η προσφορά του σοσιαλισμού στον άνθρωπό και ειδικότερα στα κατατρεγμένα Ελληνόπουλα που βρέθηκαν και έζησαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Η προσφορά αυτή φανερώνει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του σοσιαλισμού και την ηθική, πολιτική και κοινωνική ανωτερότητά του σε σχέση με τις καπιταλιστικές κοινωνίες».

Συνδέοντας το χτες με το σήμερα ο Θ Κωνσταντινίδης τόνισε: «Μπορεί οι συνθήκες σε σύγκριση με 60 και πάνω χρόνια πριν να έχουν αλλάξει και νέα προβλήματα και καθήκοντα να έχουν τεθεί μπροστά μας, μα από την άποψη της ουσίας ο αγώνας συνεχίζεται στην ίδια γραμμή και με την ίδια διάταξη δυνάμεων. Η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι βιοτέχνες και επαγγελματίες, τα παιδιά και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από τη μια μεριά, τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός από την άλλη μεριά. Μπροστά μας ο ταξικός αντίπαλος, το πολυεθνικό κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός, οργανώνεται ακατάπαυστα, οχυρώνεται, οπλίζεται και επιτίθεται με όλο και πιο βάρβαρες πολιτικές και μέσα σε όλη τη γραμμή, αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο. Επίσης, οργανώνεται, οχυρώνεται και εξοπλίζεται και το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Οργανώνεται η αντίσταση και η αντεπίθεση και σε αυτόν τον αγώνα γράφονται νέες σελίδες ηρωισμού και θυσίας. Δυναμώνει το ρεύμα αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης, κερδίζει έδαφος η εναλλακτική πρόταση διεξόδου με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Προειδοποίησε πως θα αντιμετωπίσουμε άμεσα ένα νέο κύμα αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, νέο κύμα αυταρχισμού, καθώς η κρίση θα οξυνθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη. Θα αντιμετωπίσουμε τη σχεδιαζόμενη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή.

«Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, είπε, θα επιδιώξουμε να αντιτάξουμε ένα πιο ισχυρό ριζοσπαστικό λαϊκό ρεύμα, ικανό να βάλει εμπόδια στα χειρότερα, να ανοίξει το δρόμο στην εναλλακτική πολιτική πρόταση που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ