Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Ενισχύει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού

«Βασιλικότεροι» ...του υπουργείου οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη»

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στο υπουργείο Πολιτισμού
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στο υπουργείο Πολιτισμού
Οπως αναμενόταν, οι αυτοαποκαλούμενοι ως «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» (σ.σ. ομάδα παραγωγών και σκηνοθετών που προσπαθεί στην ουσία να προβάλλει ως «κοινά» τα συμφέροντα της αγοράς και των δημιουργών) τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η φιλοσοφία και οι στρατηγικές επιλογές του, όπως ο πολλαπλασιασμός των πηγών χρηματοδότησης, η ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος της παραγωγής, η ενίσχυση της ανεξάρτητης παραγωγής, η εξάλειψη γραφειοκρατικών πρακτικών και η απόδοση του ειδικού φόρου είναι σαφώς θετικές και ικανοποιούν αυτά που ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο».

Και από αυτή την παράγραφο γίνεται για μια ακόμη φορά φανερά η «στοχοπροσήλωση» της ομάδας στην ιδιωτική παραγωγή, με το σκηνοθέτη να απουσιάζει παντελώς ακόμη και ως αναφορά.

Επίσης «διεκδικούν» τη «συμμετοχή ενεργών κινηματογραφιστών στη διαμόρφωση του κανονισμού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Αίτημα το οποίο ταιριάζει «γάντι» στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για «έξωση» των συλλογικών - συνδικαλιστικών φορέων των κινηματογραφιστών από τη διοίκηση τόσο του ΕΚΚ, όσο και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κενό το οποίο η «Ομίχλη» εμφανίζεται προθυμότατη να καλύψει...

Ζητούν επίσης το «"άνοιγμα" του επαγγέλματος του παραγωγού» (σ.σ. ακόμη μία αγοραία ψευδαίσθηση), τη «διαφύλαξη της πολυφωνίας του ελληνικού κινηματογράφου» (σ.σ. η οποία είναι και η πρώτη που χτυπιέται από το νομοσχέδιο μέσω των περίφημων «μοριοδοτήσεων» που θα πρέπει να συγκεντρώσει μια ταινία για να «τύχει» επιχορήγησης, μοριοδότηση που αποκλείεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δημιουργών), τη «στήριξη της ανεξάρτητης διανομής» (σ.σ. ακόμη μία αυταπάτη(;) της «Ομίχλης», σε περίοδο άγριας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης των μονοπωλίων του οπτικοακουστικού χώρου) και ...«τη διεθνή προβολή της ελληνικής ταινίας» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Από το οποίο, με το εν λόγω νομοσχέδιο που καλωσορίζει φανατικά η «Ομίχλη», η ελληνική ταινία «θάβεται» εντελώς από το Φεστιβάλ!

Τέλος, είναι αξιοσημείωτη η «πρεμούρα» της «Ομίχλης» να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως «επιθυμούμε την ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ του ΝΟΜΟΥ, χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό το αναπτυξιακό του πνεύμα»! Ούτε στο υπουργείο τέτοιο «πάθος»...

Θυμίζουμε ότι η Διασωματειακή των φορέων του κινηματογράφου (μεταξύ άλλων τα σωματεία των ηθοποιών, των σκηνοθετών μικρού μήκους, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κλπ.) έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ