Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί και νέοι όροι από την ισραηλινή ηγεσία

TEΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει σε μια παράταση του μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα (ή σε κάτι που θα μοιάζει με μορατόριουμ) έτσι ώστε να διευκολυνθεί η παλαιστινιακή παρουσία στις άμεσες συνομιλίες που δρομολόγησε η Ουάσιγκτον. Μετά τις χωριστές σχετικές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα, της υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, χτες αργά, αναμενόταν ανάλογη ανακοίνωση από το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), στην οποία, σύμφωνα με διαρροές, θα επισημαινόταν: «Η, μέχρι στιγμής, εμπειρία απέδειξε ότι το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας συνεισέφερε σημαντικά στην έναρξη των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Προς το παρόν, πάντως, η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται αδιάλλακτη ως προς την απόφασή της για άρση του εποικιστικού μορατόριουμ. Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έχει αντιπροτείνει την «ύπαρξη ορισμένων περιορισμών», κάτι που εκτός από ανεπαρκές δεν αποτελεί καν εγκεκριμένη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης. Πόσο μάλλον που σειρά αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Υποδομών, Ούζι Λαντάου, μιλά, ήδη, για σχέδια υδροδότησης και αποχέτευσης, εκατομμυρίων δολαρίων, στους εποικισμούς. Στην ένταση που προκαλεί το ζήτημα των εποικισμών, η οποία εντός της Δυτικής Οχθης εκφράζεται με τις αλλεπάλληλες, μικρής εμβέλειας προς στιγμήν, συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους αγρότες και εποίκους, που προσπαθούν να εμποδίσουν την παλαιστινιακή ελαιοσυγκομιδή, ήρθε, χτες, να προστεθεί μια νέα ισραηλινή πρόκληση.

Ο Νετανιάχου δήλωσε σαφώς ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ν' αποσύρει τους στρατιώτες του από τη μεθόριο με την Ιορδανία, ακόμη και αν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Υποστήριξε ότι «αυτό είναι απαραίτητο για να μην εισέρχονται στο παλαιστινιακό έδαφος παράνομα όπλα». Εντονα αντέδρασε η παλαιστινιακή ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι η μεθόριος μπορεί να φυλάσσεται από διεθνή στρατεύματα και ότι σε παλαιστινιακό έδαφος δε θα μείνει «ούτε ένας Ισραηλινός στρατιώτης» μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, δε, εκτιμούσαν ότι «οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον των άμεσων συνομιλιών».

Υπό την έννοια αυτή, στον «αέρα» βρίσκεται ο επόμενος γύρος των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, ασχέτως αν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Σιμόν Πέρες, συναντηθούν εθιμοτυπικά στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινά σχέδια για ενίσχυση της κατοχής...(2017-08-30 00:00:00.0)
Ισραηλινο-παλαιστινιακές αντιδράσεις μετά την ομιλία Κέρι(2016-12-30 00:00:00.0)
Υπέρ των αμερικανικών ανταλλαγμάτων ο Νετανιάχου(2010-11-16 00:00:00.0)
Πιέσεις και διαβουλεύσεις(2010-09-29 00:00:00.0)
Βασικό πρόβλημα οι εποικισμοί(2010-09-16 00:00:00.0)
Χωρίς ουσία «αισιοδοξία» Μπράουν - Νετανιάχου(2009-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ