Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

Από την χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση στην Πράγα
Από την χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση στην Πράγα
ΠΡΑΓΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της τσεχικής πρωτεύουσας, Πράγας, ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές των μισθών τους, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Τουλάχιστον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, νοσοκόμοι και σε άλλες υπηρεσίες) κατέβηκαν στην Πράγα και κατέληξαν σε συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Πετρ Νέτσας. Ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης είναι και η μείωση κατά 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 5,3% του ΑΕΠ φέτος στο 4,6% το 2011.

Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, ακολουθώντας την τακτική της ταξικής συνεργασίας, έχουν δεχθεί να «παγώσουν» οι μισθοί τους, ωστόσο τώρα αναγκάστηκαν να χαρακτηρίσουν απαράδεκτη τη μείωση των μισθών και απειλούν με νέες κινητοποιήσεις, πιθανά στις 15 Οκτώβρη, την πρώτη μέρα διεξαγωγής των τοπικών εκλογών αλλά και των εκλογών για τη Γερουσία. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών, ωστόσο, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις όποιες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ