Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πουλάει οπλικά συστήματα στη Συρία

Η Ρωσία θα πουλήσει τελικά στη Συρία πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας «Γιαχόντ» (θαλάσσης - θαλάσσης), αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για δύο συστοιχίες «Μπαστιόν», που φέρουν όχι λιγότερους από 72 πυραύλους «Γιαχόντ», με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων και ταχύτητα 2.700 χιλιομέτρων την ώρα (750 μέτρα το δευτερόλεπτο), που μπορούν να αποκρούσουν κυρίως επιθέσεις από τη θάλασσα, αλλά μπορούν κι εύκολα να αποφύγουν τα αντίπαλα ραντάρ.

Εντονα αντέδρασε το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε πως «αυτή η πώληση περιπλέκει την κατάσταση. Δε συμβάλλει στη σταθερότητα και δε δημιουργεί ειρήνη στην περιοχή». Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ σημείωσαν πως αυτή η απόφαση της Ρωσίας μπορεί να «αποσταθεροποιήσει» την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στη Ρωσία με την αύξηση του εμπορίου ισραηλινών όπλων στις χώρες της περιοχής που η Ρωσία θεωρεί δική της «σφαίρα επιρροής», για να πάρουν την απάντηση από τα ρωσικά ΜΜΕ πως η Ρωσία δεν έχει ακόμη εξαντλήσει τον κατάλογο των όπλων που θα μπορούσε να πουλήσει στη Συρία, όπως π.χ. είναι οι πύραυλοι «Ισκαντέρ», τους οποίους το Ισραήλ έχει επίσης ζητήσει από τη Μόσχα να μην τους πουλήσει στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ