Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστράτευση στη στρατηγική του μνημονίου

Οι ελπίδες που πουλάει η ΝΔ, για δήθεν «εναλλακτική πρόταση» και «διέξοδο από το μνημόνιο», είναι παγίδα για τις λαϊκές συνειδήσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει - στα λόγια τουλάχιστον - πολλά από τα μέτρα που εμείς προτείναμε. Κυρίως μέτρα τόνωσης της αγοράς και μέτρα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στην αρχή μας έλεγαν "δεν γίνονται αυτά τα πράγματα". Τώρα έχουν υιοθετήσει αρκετά αλλά δεν ξέρουν πώς να τα κάνουν. Και μένουν σκέτες διακηρύξεις» (Α. Σαμαράς - «Τύπος της Κυριακής»).

Η παραπάνω φράση αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει και ήδη υλοποιεί το σύνολο σχεδόν των φιλομονοπωλιακών μέτρων που παρουσίασε τον περασμένο Ιούλη στο Ζάππειο κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση». Ο ίδιος, ωστόσο, και τα στελέχη του, επιμένουν να βαφτίζουν «εναλλακτική πρόταση» τις φιλομονοπωλιακές θέσεις της ΝΔ, με στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών μαζών και τον εγκλωβισμό τους στο «μαντρί» του δικομματισμού και της κυρίαρχης πολιτικής.

Διακηρυγμένος, λοιπόν, στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να χειραγωγήσει και να παγιδεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα βάζει γερές πλάτες στην προώθηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας, συνδράμοντας το σχέδιο να φορτωθεί ο λαός τα βάρη και τις συνέπειες της κρίσης. Με βάση αυτό το διττό στόχο, η τακτική της καταγράφεται ως εξής:

Από τη μια προσπαθεί να κατασκευάσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές στη βάση των κομμάτων που ψήφισαν «ναι» ή «όχι» στο μνημόνιο και την ίδια στιγμή, βρίσκεται η ίδια σταθερά στο μαύρο μέτωπο που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου.

Πιο βαθιά στο πηγάδι της πλουτοκρατίας

Ακόμα χειρότερα. Η ηγεσία της ΝΔ επισείει το «όχι» στο μνημόνιο, για να ρίξει πιο βαθιά το λαό στο πηγάδι της πλουτοκρατίας, το οποίο μάλιστα εμφανίζει ως μοναδική «διέξοδο» από την κρίση!

Οι ελπίδες που πουλάει η ΝΔ για δήθεν «εναλλακτική πρόταση» και «διέξοδο από το μνημόνιο», είναι παγίδα για τις λαϊκές συνειδήσεις. Η «ταχύτερη απαλλαγή από το μνημόνιο», που λένε τα στελέχη της, περνάει μέσα από την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μέτρων για επιτάχυνση της ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στο λαό.

Στην πράξη, η ΝΔ έχει συστρατευθεί, για να περάσουν τα λεγόμενα «αναπτυξιακά μέτρα», τα οποία δεν είναι τίποτα περισσότερα από μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ενίσχυσης της κυριαρχίας του.

Αυτή η συστράτευση της ΝΔ επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τη στάση της απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

-- Χαιρέτισε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη από το 24% στο 20% το 2011, σπεύδοντας ωστόσο να δηλώσει ότι δεν αρκεί και πρέπει η φορολογία των επιχειρήσεων να πέσει στα επίπεδα των γειτονικών κρατών, δηλαδή στο 10% - 12%, στο όνομα της «προσέλκυσης επενδύσεων».

-- Επικρότησε το νόμο για τις επενδύσεις (fast track), ενώ η μόνη «ένσταση» που εξέφρασε ήταν μήπως χαθεί η δυναμική και η ευελιξία από το μπέρδεμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών!

-- Πλειοδότησε στο σχέδιο για τη διάλυση και το ξεπούλημα του ΟΣΕ, καθώς και για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», αποδοκιμάζοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών.

-- Πιέζει για βάθεμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για άμεση υλοποίηση του σχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Πέρα από τις συγκεκριμένες φιλομονοπωλιακές προτάσεις, η ΝΔ συμμετέχει ενεργά στην επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις, αναπαράγοντας σε όλους τους τόνους τα γνωστά αντιδραστικά ιδεολογήματα, προκειμένου να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης στη στρατηγική της πλουτοκρατίας.

Κάνει ιδεολογική σημαία της το σύνθημα «ανταγωνιστικότητα παντού», λανσάρει ως καινούργιο το χρεοκοπημένο δόγμα ότι «μόνο με τη στήριξη των επιχειρήσεων θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη» και μάχεται για την «απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας».

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Προκειμένου να δείξει ότι τάχα προτείνει «άλλο μείγμα» πολιτικής, αναμασάει διαρκώς το παραμύθι ότι από το μνημόνιο «λείπει το αναπτυξιακό σκέλος». Πρόκειται για τερατώδες και συνειδητό ψέμα.

Η ανάπτυξη που υπερασπίζεται η ΝΔ είναι ίδια με αυτή που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Πατάει πάνω στο δύναμη των χεριών και του μυαλού των εργαζομένων, στην άγρια εκμετάλλευσή τους. Είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στη δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, στις ατομικές συμβάσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, είναι η ανάπτυξη που «τρέφεται» από τη σφαγή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να καταστήσει την εργατική δύναμη πολύ πιο φτηνή και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αυτήν την ανάπτυξη υπηρετεί το μνημόνιο και αυτήν την ανάπτυξη στηρίζει απόλυτα η ΝΔ.

Πίσω από τις δημαγωγικές κορόνες, στην πραγματικότητα η ΝΔ έχει αυτοαναγορευτεί σε θεματοφύλακα για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Δεν είναι φυσικά τυχαίο το γεγονός ότι έχει συστήσει ειδική ομάδα για να παρακολουθεί βήμα βήμα την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο.

Ούτε φυσικά είναι τυχαίο ότι οι «διαπιστώσεις» και οι «επισημάνσεις» που κάνει για «τους κινδύνους υλοποίησης του μνημονίου», συμπίπτουν πλήρως με αυτές του ΔΝΤ, όπως δήλωσε περιχαρής ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Με λίγα λόγια, η στάση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο συνοψίζεται στο εξής: Το μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί, όμως τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι αναπόφευκτα. Είναι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ και της στρατηγικής της Λισαβόνας (τώρα «Ευρώπη 2020»), που ολόθερμα υποστηρίζει.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι τα μέτρα του μνημονίου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς τη συνδρομή των άλλων ιμπεριαλιστικών εταίρων και οργανισμών. Στηρίζει και μ' αυτόν τον τρόπο πλήρως την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου και γι' αυτό της πρέπει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ., να βουλιάξουν στις κάλπες του Νοέμβρη.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ