Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Παιχνίδι εντυπώσεων με δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες

Οι καταγγελίες Πελέκη μονοπωλούν τη συζήτηση, με τα στελέχη της ΝΔ να επιδιώκουν την απαξίωση της κατάθεσής της

Την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασίσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, για το εάν θα καλέσει ή όχι για κατάθεση τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, μετά τις δηλώσεις της Α. Πελέκη (σύζυγο του Γ. Βουλγαράκη) ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Η Α. Πελέκη, που είναι συμβολαιογράφος, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή της στην υπογραφή των συμβολαίων για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστονίδας με οικόπεδα - φιλέτο του ελληνικού Δημοσίου.

Πάντως, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή τόνιζαν χτες ότι «δεν υπάρχει λόγος να κληθεί να καταθέσει ο Κ. Καραμανλής. Ο,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα». Ταυτόχρονα, στελέχη της ΝΔ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις Πελέκη, με αντιπροσωπευτικότερη όλων τη δήλωση του Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος αμφισβήτησε έμμεσα την κατάθεση της συζύγου του Γ. Βουλγαράκη λέγοντας ότι «η βαρύτητα της κατάθεσης του κάθε μάρτυρα εξαρτάται από τη θέση στην οποία βρίσκεται και ο ίδιος, ιδιαίτερα όταν είναι κατηγορούμενος».

Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, έξι πρώην στελέχη και μέλη του ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας (ΚΕΔ) του Δημοσίου, καλούνται την ερχόμενη βδομάδα να απολογηθούν, για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση (σε βαθμό κακουργήματος).

Στο μεταξύ, έφτασε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο «Ζήμενς» η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών 22 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανάμεσά τους, στελέχη του ΟΤΕ, χρηματιστές καθώς και κατηγορούμενοι για τη διαχείριση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής πολυεθνικής, από τα οποία χρηματίζονταν στελέχη δημόσιων οργανισμών καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ερευνητές της Τράπεζας της Ελλάδας δεν κατέληξαν «σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων», δηλαδή εάν διακινήθηκαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς». Η έρευνα συνεχίζεται για την αξιολόγηση των συναλλαγών 10 ακόμα προσώπων.

Από στα στοιχεία, φαίνεται διακίνηση μεγάλων ποσών από πρώην στελέχη της «Ζήμενς», που κατηγορούνται ως διαχειριστές των «μαύρων ταμείων». Χαρακτηριστικά, από τους λογαριασμούς του Χ. Καράβελα διακινήθηκαν 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ και από τον Π. Μαυρίδη 180 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Από τον πρώην επικεφαλής της «Ζήμενς» στην Ελλάδα, Μ. Χριστοφοράκο, διακινήθηκαν 2.700.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ