Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί αναβάθμιση στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το στρατηγικό ρόλο που μπορεί και θέλει να παίξει η Τουρκία στις ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Α. Νταβούτογλου, εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί το Κυπριακό, το οποίο όπως είπε, «δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η ΕΕ δέχθηκε τη "Νότια Κύπρο" ως μέλος», κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει το πρόβλημα σαν ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της Τουρκίας στο μουσουλμανικό κόσμο και στις σχέσεις της με το Ιράν, κάνοντας λόγο για «μεγαλείο και ρίσκα» της Αγκυρας, τα οποία και οδήγησαν στην ανάδειξή της σε στρατηγικό σύμμαχο σε διάστημα 10 ετών. Τόνισε παράλληλα ότι η χώρα του εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τις επιταγές του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία εμφανίζονται δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση της επιθυμίας των Τούρκων για ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, στο 38%, ενώ αντίθετα αυξάνεται η τάση συνεργασίας με το μουσουλμανικό κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ