Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Χέρι - χέρι στο τσάκισμα του λαού της Αθήνας

Προϊόν συναλλαγής και συμφωνίας σε ένα βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο είναι η στήριξη που παρέχει ο ΛΑ.Ο.Σ. στον υποψήφιο της ΝΔ για το Δήμο Αθήνας και νυν δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γ. Καρατζαφέρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας: «Θέσαμε τα θέματα και πήραμε από τον κ. Κακλαμάνη συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Αυτά θα εφάρμοζε και ο δικός μας υποψήφιος αν κατεβαίναμε».

Για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. διένειμε την αλληλογραφία του με τον Ν. Κακλαμάνη, χαρακτηρίζοντάς την «συμβόλαιο, προγραμματικές δηλώσεις» και συμπληρώνοντας «θέτουμε θέματα τα οποία την πρώτη τετραετία του κ. Κακλαμάνη δεν είχαν την προτεραιότητα που έπρεπε (...) έχουμε το συμβόλαιο, θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της εφαρμογής του από τον Δήμαρχο της δεύτερης τετραετίας» και κατέληξε: «Οταν στηρίζεις και μάλιστα στο μεγαλύτερο Δήμο της Αθήνας, θες να στηρίξεις συγκεκριμένη πολιτική πορεία. Αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική πορεία την καταγράφουμε εμείς ως αιτήματα και μας απαντά ο κ. Κακλαμάνης αποδεχόμενος αυτά τα θέματα».

Αυτό το οποίο αποδέχτηκε ο Ν. Κακλαμάνης, αν και δεν απέχει απ' την αντιλαϊκή πολιτική του κόμματός του που κι απ' τη θέση του δημάρχου υπηρέτησε, είναι να κρατήσει ακόμα σκληρότερη στάση απέναντι στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου που κατοικούν και εργάζονται στην Αθήνα. Δεσμεύτηκε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να συνεχιστεί σε συνεργασία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους το κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών και για να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για μια Αθήνα πεδίον δόξης λαμπρόν για ανάπτυξη σχεδιασμών εχθρικών προς το λαό της, φιλικών για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Συναντίληψη αντιδραστική και αντιλαϊκή

Η επιστολή με την οποία ο Γ. Καρατζαφέρης τού θέτει μια σειρά από ζητήματα και τού ζητά να τοποθετηθεί, προκειμένου να αποφασίσει αν θα τον στηρίξει, συνιστά ένα ανατριχιαστικό παραλήρημα σε βάρος των «κολασμένων» της Αθήνας και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η Αθήνα υποφέρει από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, απ' την γκετοποίηση ορισμένων γειτονιών της, από το παρεμπόριο, από τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο, από την αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας (...). Η τυχόν επιπλέον ανοχή αύριο θα εκληφθεί ως συνενοχή (...). Ο Δήμος πρέπει να έχει καθοριστικό λόγο και άμεση παρέμβαση πριν οι δυσμενείς καταστάσεις δημιουργήσουν συνθήκες ανήκεστης βλάβης. Επιβάλλεται πληρέστερη αστυνόμευση (...) να απεγκλωβίσουμε τους φορολογούμενους καταστηματάρχες από τη μάστιγα του παρεμπορίου, να μεταφερθεί ο ΟΚΑΝΑ, να απελευθερωθούν κτίρια από τους παράνομους καταληψίες, να επιμείνουμε σε οικιστικές αναπλάσεις που θα αναδείξουν ένα άλλο αστικό περιβάλλον, να αναδείξουμε τα προβλήματα από τις διαρκώς αυξανόμενες διαδηλώσεις που αναστατώνουν, στην κυριολεξία ρημάζουν, το εμπορικό κέντρο, να δοθεί ένα τέλος στις αυθαιρεσίες, ριζική αντιμετώπιση του "κράτους των Εξαρχείων", επίσης η εικόνα των λαθρομεταναστών στα φανάρια και όχι μόνο δεν περιποιούν τιμή στην πρωτεύουσα των πολιτισμών. Πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Τέλος θα ήθελα να γνωρίζω εάν προτίθεστε να συμπεριλάβετε "νομιμοποιημένους" λαθρομετανάστες κάνοντας χρήση των διατάξεων του σχετικού νόμου (...). Θα το εκτιμούσα αν είχα τις απόψεις στα θέματα που σας έθιξα (...) ενδεχόμενο που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην εκ νέου στήριξή σας στο ύψιστο αξίωμα της πρωτεύουσας»!!!

Η απάντηση του Ν. Κακλαμάνη, αν και σε πολλά σημεία διπλωματική για ευνόητους λόγους, είναι εξίσου αποκαλυπτική καθώς καταλήγει με την εξής φράση: «Νομίζω ότι μάλλον υπάρχει κοινή θέση στον κορμό των θεμάτων που θίγεις».

Ο Ν. Κακλαμάνης καταρχήν διαβεβαιώνει τον Γ. Καρατζαφέρη ότι μέχρι σήμερα έκανε ό,τι μπορούσε στα ζητήματα αυτά, αν και για κάποια «φλέγοντα» αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση ή παραπέμπει σε ενημερωτικά του σημειώματα προς τους αρμόδιους φορείς.

Για «το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας» αναφέρει ότι η δράση του ήταν τέτοια που χαρακτηρίστηκε «Λεπέν της Ελλάδας» και αναφέρει πρωτοβουλία του, προς τον Κ. Καραμανλή αλλά και προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, πίεσης να τεθεί το ζήτημα της «παράνομης μετανάστευσης» στην ΕΕ «και να ζητηθεί βοήθεια απ' αυτήν και μέτρα εναντίον της Τουρκίας».

Για την «ασφάλεια της πόλης» διαβεβαιώνει τον Γ. Καρατζαφέρη πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έκανε ό,τι μπορούσε και «βοήθησε στη λήψη μέτρων όπως ομάδα Δέλτα και Δίας».

Για τον ΟΚΑΝΑ συμφωνεί ότι πρέπει να μετεγκατασταθεί και προβάλλει το έργο του ως υπουργός Υγείας της ΝΔ όπου με αποφάσεις του «αντίστοιχες μονάδες εγκαταστάθηκαν σε πόλεις της επαρχίας».

Για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ενημερώνει τον Γ. Καρατζαφέρη ότι «μια ματιά στις επιχειρήσεις μόνο για το 2010 δίνει ξεκάθαρη απάντηση, δεν έχω να κάνω άλλο σχόλιο».

Να τους καταδικάσει ο λαός της Αθήνας

Τα έργα και οι ημέρες του Ν. Κακλαμάνη ως δημάρχου Αθήνας είναι γνωστά και οι συνέπειές της πανταχού παρούσες στην καθημερινότητα των εργαζόμενων κατοίκων αυτής της πόλης. Μόνο και μόνο γι' αυτά αξίζει να καταδικαστεί στις επικείμενες εκλογές. Πολύ περισσότερο που προαναγγέλλει, ως δέσμευση απέναντι στον ΛΑ.Ο.Σ. για την εξασφάλιση των ψήφων που αυτό θα του «ακουμπήσει», ότι αν εκλεγεί θα πράξει ακόμα χειρότερα.

Ο Ν. Κακλαμάνης συντάσσεται πλήρως με γνωστές μεθοδεύσεις της πλουτοκρατίας, τις οποίες υιοθετεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μια Αθήνα που θα μετατραπεί σε πεδίο δράσης των μονοπωλίων, αφού προηγουμένως θα έχουν εκδιωχθεί άνθρωποι που δουλεύουν και εργάζονται εκεί, είτε με μέτρα καταστολής είτε ως αποτέλεσμα των οικονομικών μέτρων που οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους αυτοαπασχολούμενους στα «λουκέτα». Ακόμα, καθόλου τυχαία τον τελευταίο καιρό εκδηλώνονται στο κέντρο της πόλης δράσεις από αντιδραστικές, θρησκευτικές, εθνικιστικές οργανώσεις, διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, καθώς και ομάδες και επιτροπές «αγανακτισμένων πολιτών», καλλιεργώντας με πολλούς τρόπους το ρατσισμό και τον εθνικισμό, φορτώνοντας στους μετανάστες, τα προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος, που υποστηρίζουν. Ούτε είναι τυχαία η ένταση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα και παρεμβάσεις στο κέντρο που περιλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη αστυνόμευση, ένταση του κυνηγητού σε βάρος των μεταναστών με εφόδους στα σπίτια που μένουν και πολλά άλλα.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας μιλούν για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας. Ομως γι' αυτά δεν φταίνε ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Ελληνες εργαζόμενοι. Φταίει η ιμπεριαλιστική πολιτική των επεμβάσεων, των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, η αντιμεταναστευτική πολιτική, η αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και αγωνιούν δήθεν για την προστασία του «ιστορικού κέντρου» και των άλλων περιοχών της Αθήνας, «της υγείας των μεταναστών», για τους «μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες». Ομως, το κάνουν γιατί έτσι προωθούνται οι επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να «ξεκαθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας και τις άλλες περιοχές, προκειμένου να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση, όπως έγινε σε άλλες περιοχές (Γκάζι - Ψυρρή).

Ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι άνθρωποι του μόχθου και στην Αθήνα γνωρίζουν καλά ότι αυτό που τους λείπει δεν είναι περισσότερη αστυνομία, ότι δεν τους εμποδίζουν οι διαδηλώσεις απ' το να βολτάρουν στα καταστήματα του κέντρου. Αυτό που τους λείπει είναι δουλειά, εισόδημα, σύγχρονα δικαιώματα, όλα όσα τους αφαιρεί η ασκούμενη πολιτική απ' το ΠΑΣΟΚ σήμερα, πριν απ' τη ΝΔ, η πολιτική που θα εφαρμόσουν οι εκλεκτοί τους στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι μετανάστες δεν είναι αντίπαλοί τους. Είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην πάλη εναντίον μιας πολιτικής κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των μονοπωλίων.

Με τους αγώνες και την ψήφο τους δεν μπορεί παρά να την καταδικάσουν. Αποφασιστικά να κινηθούν στην κατεύθυνση που επιτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα, στην κατεύθυνση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου θα υπηρετούνται πλέρια οι σύγχρονες ανάγκες τους, θα μπορούν να ζουν ανθρώπινα σε ασφαλείς, όμορφες πόλεις προορισμένες για τους κατοίκους τους, ανθρώπους του μόχθου κι όχι για πεδίο κερδοσκοπίας απ' το κεφάλαιο.

Στις επικείμενες εκλογές ας κάνουν ένα σημαντικό βήμα, ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ