Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωράει στην πλήρη παράδοση της Ενέργειας στο κεφάλαιο
  • Σύμφωνα με τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
  • Βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους οι εγκαταστάσεις, ο φυσικός πλούτος της χώρας και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το ταξικό εργατικό κίνημα απαιτεί η ΔΕΗ να είναι λαϊκή περιουσία, αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου
Το ταξικό εργατικό κίνημα απαιτεί η ΔΕΗ να είναι λαϊκή περιουσία, αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου
«Η απελευθέρωση της Ενέργειας δεν είναι θέμα του μνημονίου. Εμείς θα την υλοποιούσαμε, αφού ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και προτεραιότητά μας και μετά τις εκλογές». Αυτό δήλωσε απερίφραστα χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενημερώνοντας σχετικά με τις συναντήσεις του με την τρόικα. Στην ουσία, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραδώσει ολοκληρωτικά την ηλεκτρική ενέργεια στο μεγάλο κεφάλαιο (που είχε ξεκινήσει το 2001-2003 με τη μετοχοποίηση του 49% της ΔΕΗ). Αυτό που αναζητά σήμερα η κυβέρνηση με φραστικούς ελιγμούς, δεν είναι παρά το πώς θα «σερβίρει» το προεκλογικό της πρόγραμμα, δηλαδή την ειλημμένη απόφασή της για την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας.

Η στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών μετά και την απαίτηση της τρόικας για πώληση εδώ και τώρα του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, επιβεβαιώθηκε και χτες κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χ. Παμπούκη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και του υπεύθυνου του γραφείου του πρωθυπουργού Ν. Αθανασάκη.

Οπως διαμήνυσαν τα κυβερνητικά στελέχη, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν συνυπογράψει και εφαρμόζουν οι εταίροι του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται - πίσω από τις ανέξοδες κορόνες για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της μετοχοποιημένης ΔΕΗ - να δώσει βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων τμήματα και δραστηριότητες της επιχείρησης, αλλά και μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της χώρας. Σ' αυτή τη βάση:

α) Προωθεί την είσοδο των επιχειρηματιών στις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

β) Ετοιμάζεται να παραδώσει μεγάλο τμήμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο. (Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χτεσινή σύσκεψη).

Ο ελιγμός που επιχείρησε να κάνει χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης, υποστηρίζοντας ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ», ουσιαστικά έρχεται να συγκαλύψει ότι η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ενέργειας. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωνε: «Εμείς παίρνουμε σήμερα τις μεγάλες αποφάσεις, με διάλογο και αποφασιστικότητα, για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «ολοκληρωμένο σχέδιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας».

Τα πάντα προς όφελος των ιδιωτών

Αυτό που πλέον εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο τρόπος που θα επιτευχθεί η ταχύτερη παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Ενέργειας, με τέτοιο τρόπο μάλιστα, ώστε να αποφέρει και άμεσα κέρδη.

Το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - αν και διαψεύδεται από την κυβέρνηση - σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αποκλειστεί και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με:

  • Την εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας (Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα, Βεγόρα).
  • Την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπωλούν το ρεύμα σε καταναλωτές.
  • Τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις νέες μονάδες που κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Ας σημειωθεί ότι παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου σημειώνουν μέρες τώρα και επανέλαβαν και χτες ότι η τρόικα δεν απορρίπτει άλλους τρόπους εισόδου των ιδιωτών στη ΔΕΗ πέρα από την άμεση πώληση, αρκεί να οδηγήσουν σε «ισοδύναμο αποτέλεσμα», δηλαδή σε κάθε περίπτωση στην ιδιωτικοποίηση.

Το «παιχνίδι» που έστησαν κυβέρνηση και τρόικα γύρω από τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης έγινε για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και να αποτρέψουν τη γενικευμένη αντίδρασή του.

Οι «λεονταρισμοί» της Τ. Μπιρμπίλη ότι δήθεν «η κυβέρνηση έπεισε τους Κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ», ισοδυναμούν με ευθεία κοροϊδία προς τα λαϊκά στρώματα.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και οι προβλέψεις του μνημονίου ότι μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ, τον οποίο η κυβέρνηση θα προωθήσει το Σεπτέμβρη, θα σημάνει αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα ξεκινήσει από 40% και μπορεί να φτάσει μέχρι και 100%!

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «οι αυξήσεις θεωρούνται δεδομένες», αφού προβλέπονται στο μνημόνιο και θα εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

«Ακονίζουν μαχαίρια» οι κεφαλαιοκράτες

Στη διάρκεια της σύσκεψης, η Τ. Μπιρμπίλη παρουσίασε και τους κεντρικούς άξονες για τις «επενδύσεις» συνολικά στον τομέα της Ενέργειας, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (μέσω αιολικών, φωτοβολταϊκών και ηλιακών εγκαταστάσεων).

Με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ως το 2020 η κυβέρνηση, εναρμονισμένη πλήρως με κατευθύνσεις της ΕΕ και με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται να ενισχύσει με ζεστό χρήμα και πλήθος φοροαπαλλαγών επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στο χρυσοφόρο χώρο των εναλλακτικών μορφών Ενέργειας. Η πλήρης απελευθέρωση της Ενέργειας, αλλά και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν ανοίξει την όρεξη σε ελληνικούς, αλλά και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενδιαφέρον για αγορά λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ή για «αξιοποίηση» των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας έχουν ήδη εκφράσει οι επιχειρηματίες Δ. Κοπελούζος με τη «Horizon Μεταλλευτική», ο Ευαγ. Μυτιληναίος με τη «ΜΕΤΚΑ», αλλά και ο όμιλος «ΑΚΤΩΡ» συμφερόντων Μπόμπολα. Την ίδια ώρα οι γερμανικές «Εnron» και «Ζήμενς» και οι γαλλικές «GFF Suez» και «EdF» έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για «συνεργασία» με τη ΔΕΗ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές μορφές Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ