Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑ.Ο.Σ.
Κόμμα του κνούτου με αντιδραστικές καταβολές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε συνθήκες αναταράξεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη διεκδικεί - και το ΠΑΣΟΚ τού παραχωρεί με ευχαρίστηση - το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στον αντικομμουνισμό, στην κατασυκοφάντηση και στο χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Οι αθλιότητες και οι προβοκάτσιες, που ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. κατασκευάζουν σε βάρος του ΚΚΕ, άλλοτε με αιχμή τα οικονομικά του, άλλοτε την Ιστορία του λαϊκού κινήματος και άλλοτε την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος για να μπουν εμπόδια στο αντιλαϊκό μνημόνιο, χαρακτηρίζουν τόσο τον επικίνδυνο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, που εκφράζεται κύρια από το ΠΑΣΟΚ, όσο και τις φιλοβασιλικές - φιλοχουντικές καταβολές του ΛΑ.Ο.Σ.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η σοσιαλδημοκρατία είναι αδίστακτη στα μέσα που χρησιμοποιεί, για να ενσωματώσει και να καταστείλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, προκειμένου να υπηρετηθούν μέχρι κεραίας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν τη διαχρονική της προσπάθεια, ποτέ δε στερήθηκε των υπηρεσιών ακόμα και των πιο ακραίων και αντιδημοκρατικών στοιχείων, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΛΑ.Ο.Σ. Ενα κόμμα με άδηλους πόρους, αλλά ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, υπέρ της πλουτοκρατίας και ενάντια στο λαό.

Καθόλου τυχαία, ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει συσπειρώσει στο εσωτερικό του τη μαρίδα της φιλοχουντικής - φιλοβασιλικής δεξιάς, που συνέκλινε ιδεολογικά μετά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, το 1974. Στόχος του πολιτικού αυτού μορφώματος ήταν από την πρώτη στιγμή να προσφέρει κάλυψη και να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις πρακτικές και ιδεολογίες καταδικασμένες από το κίνημα και το λαό.

Εκδότης εφημερίδας για τον Γλύξμπουργκ

Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την εκδοτική του καριέρα το 1974, σε ηλικία 27 ετών, με ένα φιλοβασιλικό εβδομαδιαίο έντυπο, το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε στις 26 Οκτώβρη με τον τίτλο «Το Ελληνικόν Στέμμα της Δημοκρατίας». Το συγκεκριμένο έντυπο στόχο είχε να εκφράσει τη φιλοβασιλική πτέρυγα της ΝΔ, που είχε ιδρυθεί μερικές μέρες νωρίτερα (4/10/1974)1.

Μέσα από τις σελίδες του, ο Καρατζαφέρης έκανε προπαγάνδα υπέρ της επιστροφής του βασιλιά στο επικείμενο δημοψήφισμα για το πολιτειακό (Δεκέμβρης 1974), διαφήμιζε τις μαζώξεις διαφόρων φιλοβασιλικών Ενώσεων της εποχής (όπως η Βασιλική Ενωση, με αρχηγό τον Γεώργιο Κουρούκλη, η Πανελλήνιος Κίνησις Βασιλευομένης Δημοκρατίας του Σ. Τζανετή και η Βασιλική Εθνική Παράταξη του Αλ. Κουντουρά) και πρόσφερε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καθημερινότητα της τέως βασιλικής οικογένειας, με επικεφαλής τον Γλύξμπουργκ, τον οποίο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσίαζε σαν αντιστασιακό! Εννοείται ότι ο εμετικός αντικομμουνισμός ήταν κυρίαρχος σε κάθε αράδα της βραχύβιας φυλλάδας.

Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν υπήρξε μόνο οικοδεσπότης του πραξικοπηματία Σ. Παττακού και του Κ. Πλεύρη στο κανάλι του. Ενσωμάτωσε και ανέδειξε σε στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. ορισμένα από τα πλέον προβεβλημένα μέλη του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα. Αναμέσά τους, ο δικηγόρος Μάκης (Μαυρουδής) Βορίδης, ο οποίος, προτού προσχωρήσει στο κόμμα Καρατζαφέρη, διετέλεσε αρχηγός του Ελληνικού Μετώπου, μιας πολιτικής οργά­νωσης που ήθελε να αντιγράψει την πολιτική του Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο (Front National) στη Γαλλία.

Ο Μ. Βο­ρίδης ξεκίνησε την καριέρα του σαν πρόεδρος της νεολαί­ας ΕΠΕΝ, του κόμματος που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπου­λος σε μια προσπάθεια να ανασυγκροτήσει τα υπολείμματα του χουντικού καθεστώτος. Πρώτος πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρ­χηγός μετέπειτα της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»2.

Ο γαλατάς με τα 20 ακίνητα

Ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίζει τον εαυτό του να εργάζεται σαν γαλατάς από την ηλικία των 10 ετών. Επί χούντας έκανε εκπομπές στην κρατική τηλεόραση. Ακολουθεί η ενασχόλησή του με τα εκδοτικά, η ίδρυση διαφημιστικής εταιρείας και πρακτορείου μοντέλων. Σήμερα, το προσωποπαγές κόμμα του διατηρεί τηλεοπτικό κανάλι (Τηλεάστυ), ραδιοφωνικό σταθμό (Ράδιοαστυ) και εφημερίδα (Αλφα Ενα), το κόστος για τη λειτουργία των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλό, όπως γνωρίζει όποιος έχει την ελάχιστη επαφή με τα οικονομικά των ΜΜΕ.

Ο γαλατάς που έγινε αρχηγός κόμματος, καναλάρχης και εκδότης εφημερίδας, σύμφωνα με το τελευταίο «πόθεν έσχες» που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλη του 2009, διαθέτει τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:

  • 20 ακίνητα. Υπό ανέγερση κτίριο (δεν περιγράφει τι είδους) σε έκταση 230 τ.μ. στο Π. Φάληρο. Διαμερίσματα σε Π. Φάληρο (144 τ.μ.), Αθήνα (83 τ.μ.), 4 σε Καλλιθέα (172, 82, 73 και 25 τ.μ.). Οικία στην Κερατέα (135 τ.μ.). Οικία 291 τ.μ. στις Λιβανάτες Φθιώτιδας. 4 θέσεις πάρκινγκ συνολικά 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. Βοσκότοπο 8,5 στρ. και οικόπεδο 250 τ.μ. στην Αρκαδία, 2 βοσκότοπους στο Σοφικό Κορινθίας και στην Κηφισιά, 500 και 393 τ.μ. αντίστοιχα. Η σύζυγός του δηλώνει διαμέρισμα 60 τ.μ. στο Μάτι, έχει ποσοστό 1/6 εξ αδιαιρέτου οικίας 120 τ.μ. και βοσκότοπου 13 στρ. στο Λιτόχωρο Κατερίνης. Τέλος, διατηρεί την επικαρπία ενός διαμερίσματος 68 τ.μ., ενός καταστήματος 130 τ.μ. στην Καλλιθέα και ενός διαμερίσματος 58 τ.μ. στην Αθήνα.
  • Εισοδήματα 81.964 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 9.264 ευρώ λοιπά εισοδήματα. Η σύζυγός του δηλώνει 5.400 ευρώ εισόδημα (είναι εταίρος σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών).
  • Καταθέσεις 26.500 ευρώ για τον ίδιο και 30.500 ευρώ για τη σύζυγό του.
  • Δύο Ι.Χ. 4.600 κ.ε. και 3.700 κ.ε.

Στον καπιταλισμό, βέβαια, όπου αποθεώνεται η ατομική ιδιοκτησία, καθένας δικαιούται να «πουλάει» το πρότυπο του φτωχού που έγινε πλούσιος «με τον ιδρώτα του». Αξίζει, ωστόσο, να προβληματιστεί κανείς σοβαρά για τον τρόπο με τον οποίο ο Γ. Καρατζαφέρης έφτασε από γαλατάς να γίνει ιδιοκτήτης μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας.

Χρήμα και βόλεμα «ημετέρων»

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν και για τις πηγές των πόρων με τους οποίους συντηρεί το κόμμα, τις εκδοτικές και τηλεοπτικές δραστηριότητες. Ο ίδιος, αποδίδει κατά καιρούς την εύρυθμη οικονομική λειτουργία των κομματικών του επιχειρήσεων στην «καλή διαχείριση». Είναι όμως έτσι; Αυτοί που κόπτονται για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων έχουν τα δικά τους κιτάπια στο φως;

Μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί να υποψιάσει τον καθένα. Σε συνέντευξή του τον Ιούλη του 2007, λίγες μόλις βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο επιχειρηματίας Π. Εμφιετζόγλου, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας «Μηχανική ΑΕ», δήλωνε σε τοπικό κανάλι της Ξάνθης ότι στηρίζει τον ΛΑ.Ο.Σ. για να «υπάρξει μια πατριωτική φωνή στη Βουλή».

Ο ίδιος επιχειρηματίας, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωνε επίσης ότι «ο μόνος ο οποίος υποστήριξε εθνικές θέσεις στην ευρωβουλή ήταν ο Καρατζαφέρης». Στην ερώτηση «τον υποστηρίζετε και οικονομικά τον ΛΑ.Ο.Σ.;» ο Π. Εμφιετζόγλου απάντησε: «Το υποστηρίζω και οικονομικά».

Είναι, άραγε, ο Εμφιετζόγλου ο μόνος επιχειρηματίας που χρηματοδότησε (ή χρηματοδοτεί) τον ΛΑ.Ο.Σ.; Με δεδομένο ότι πίσω απ' όλα τα αστικά κόμματα βρίσκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν να υπηρετηθούν πολιτικά, εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς πως δεν είναι ο μόνος. Η ομολογία του, ωστόσο, έχει ξεχωριστή σημασία γιατί επιβεβαιώνει ότι στα οικονομικά του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είναι όλα «αγγελικά πλασμένα», όπως θέλει να τα παρουσιάζει ο πρόεδρός του. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Μια ακόμα πλευρά: Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (20/6/2010), που δε διέψευσαν ποτέ ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του, ο ΛΑ.Ο.Σ., κάνοντας χρήση νόμων που ψηφίστηκαν είτε επί ΠΑΣΟΚ, είτε επί ΝΔ, βόλεψε σαν μόνιμους υπάλληλους στη Βουλή μερικά από τα βασικά στελέχη στα ΜΜΕ που διατηρεί το κόμμα του.

Τίποτα το μεμπτό από πλευράς νομιμότητας, θα σκεφτεί κανείς. Πάει όμως πολύ αυτοί που εμφανίζονται με τη ρομφαία της κάθαρσης και ανάγουν οι ίδιοι σε μείζον ζήτημα τους διορισμούς των «ημετέρων» στη Βουλή και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, να είναι οι πρώτοι που στα μουλωχτά κάνουν χρήση της νομοθεσίας που συνδιαμόρφωσαν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να βολεύουν το οπαδικό τους προσωπικό.

Εχθρεύονται το λαό

Αυτές είναι ορισμένες μόνο πλευρές από τον τρόπο, με τον οποίο συστάθηκε και λειτουργεί το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Ωστόσο, το πιο αξιόπιστο κριτήριο για να προσεγγίσει κανείς τον ΛΑ.Ο.Σ., είναι οι πολιτικές του θέσεις. Παρά την προσπάθειά τους να κρυφτούν με λαϊκίστικες ατάκες και προτάσεις, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων αντιλαμβάνονται το ρατσιστικό, εθνικιστικό μίσος που κρύβει ο λόγος του Καρατζαφέρη και των άλλων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ.

Κυρίως, αντιλαμβάνονται ότι οι προτάσεις που έχει να καταθέσει ο ΛΑ.Ο.Σ., άλλοτε σαν συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε της ΝΔ, είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Από αυτήν τη σκοπιά, η πολιτική του πρέπει να πολεμηθεί από τα πλατιά λαϊκά στρώματα που βλέπουν ένα φιλοβασιλικό πολιτικό συνονθύλευμα να μετατρέπεται στο πέρασμα του χρόνου σε συγκροτημένο κόμμα του κνούτου ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, προκειμένου να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος.


Περ. Κ.
1. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Δ. Ψαρρά, «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη», εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»2. ό.π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ