Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Πανηγύρι για μπίζνες και οι λαοί στη γωνία

Απέναντι στην ειρήνη των λαών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αντιτάσσουν την «ειρήνη των κερδών» τους, όπως προέκυψε και από τις τοποθετήσεις τους στο χτεσινό Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, από το οποίο πέρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, υπουργοί και ένα μεγάλο πλήθος επιχειρηματιών, 290 από την ελληνική και 180 από την τουρκική πλευρά.

Πάνω σε αυτήν την αντιδραστική βάση εξορμούν οι πλουτοκράτες εκατέρωθεν, για νέα κέρδη με την υπερεκμετάλλευση των εργατών των δύο χωρών. Το ζητούμενο, τουλάχιστον από την ελληνική επιχειρηματική πλευρά, που φαίνεται όμως ότι βρίσκει ανταπόκριση, αφού έχει «δουλευτεί» προηγουμένως από κοινού, προσδιορίστηκε με ακρίβεια από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο, που είπε: «Σας προτείνω να θέσουμε, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, ένα φιλόδοξο στόχο: Να καταστήσουμε από κοινού τη Νοτιοανατολική Ευρώπη πόλο του επενδυτικού αύριο».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων, Θ. Λαβίδας, μίλησε για μια «οραματική αμφίδρομη προσέγγιση» και επισήμανε ότι «μια δέσμευση σε διπλωματικό επίπεδο για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή θα προσέφερε μία νέα ευκαιρία και δυνατότητα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά σε συνεργασίες».

Στη συνέχεια εξειδίκευσε το χώρο, λέγοντας ότι «μπορούμε να διαγράψουμε κοινή τροχιά στις αγορές της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στο παρευξείνιο τόξο», αλλά και τους βασικούς τομείς συνεργασίας: «Υπηρεσίες υγείας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η προώθηση της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού της γνώσης και της εκπαίδευσης». Οσο για το πώς θα γίνουν όλα αυτά, πρότεινε την «αναδιάταξη εθνικών πόρων».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας γενικότερα, εκτίμησε την εμπειρία της Τουρκίας από το ΔΝΤ, λέγοντας ότι «είναι πολλαπλά χρήσιμη για τη χώρα μου στη σημερινή συγκυρία». Τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επισήμανε ότι οι «συγκρουσιακές λογικές είναι ξεπερασμένες» και τόνισε ότι «η αναπτυξιακή συνύπαρξη Ελλάδας και Τουρκίας» είναι «στρατηγικά επιβεβλημένη».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΕΒ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, μεταξύ αυτών και των 75 ελληνικών επιχειρήσεων με παρουσία στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ