Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση χωρίς αρχή, μέση και τέλος

«Κλείδωσε» το πακέτο των νέων ανατροπών που άμεσα θα ξεσπάσουν στις πλάτες του λαού

Στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και την απόλυτη ανέχεια, στέλνει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, επιβάλλοντας ταξικά μέτρα μεγάλης αγριότητας, που κυριολεκτικά συνθλίβουν το λαϊκό εισόδημα, ισοπεδώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και νομιμοποιούν την απόλυτη εργοδοτική ασυδοσία.

Τα σκληρά μέτρα παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην κλειστή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των λεγόμενων «κοινωνικών εταίρων». Επιχείρησε μάλιστα προκλητικά να αποδώσει την επιβολή τους στην ΕΕ και το ΔΝΤ, που όπως υποστήριξε τα έθεσαν ως «προϋποθέσεις» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης. Ο πρωθυπουργός εντελώς υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι ΕΕ και ΔΝΤ «επιβάλλει εκβιαστικά τα μέτρα ως αναγκαία προϋπόθεση για να δανείσουν την Ελλάδα».

Μ' αυτόν τον τρόπο, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του - αποδίδοντας τα μέτρα στις απαιτήσεις του κλιμακίου της «τρόικας» που βρίσκεται στην Αθήνα - προκειμένου να συγκαλύψει ότι έχει συνυπογράψει την εφαρμογή μιας πολιτικής που έρχεται να τσακίσει τον εργαζόμενο λαό, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Εξάλλου, λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος στην ομιλία του ξεκαθάρισε: «Τα άμεσα έκτακτα μέτρα, είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές». Δηλαδή να προωθηθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιζητά η πλουτοκρατία.

Επιτάχυνση και συναίνεση

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους «κοινωνικούς εταίρους» ζήτησε από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να «βάλουν πλάτη» για την προώθηση των μέτρων. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, μετά τη συνάντηση, έδειξαν ότι το μήνυμα «ελήφθη».

Το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων θα ανακοινωθούν πιθανότατα μέχρι το τέλος της βδομάδας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και θα είναι μέρος του προγράμματος που θα συνοδεύει τη «συμφωνία» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει για επικύρωση στη Βουλή τη «συμφωνία» και δεν αποκλείεται να ζητήσει για την έγκριση τμήματος ή και όλης της «συμφωνίας» την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ.

Τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσαν» προχτές κατά την διάρκεια της σύσκεψης του πρωθυπουργού με υπουργούς της κυβέρνησης, η οποία επαναλήφθηκε και νωρίς χτες το πρωί όπου καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα «δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα» (!), φανερώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Υπουργοί της κυβέρνησης, μάλιστα, δείχνοντας και το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ακολουθήσει, τόνιζαν ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να επιτευχθεί σε δυο χρόνια αντί για τρία η μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 10%, όπως αρχικά προβλεπόταν από το αρχικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης». Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα μέτρα.

Αποπροσανατολιστική προπαγάνδα

Ο πρωθυπουργός πριν γνωστοποιήσει στους «κοινωνικούς εταίρους» τα σκληρά μέτρα, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με ΕΕ και ΔΝΤ και το ύψος των δανείων που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το ποσό που τελικά θα δοθεί στην Ελλάδα θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή οι «διαπραγματεύσεις» για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων (!) από τις περικοπές, με τη θέσπιση «πλαφόν» για τις περικοπές της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά την ίδια στιγμή υπουργοί της κυβέρνησης παρουσίαζαν σαν δεδομένες τις περικοπές.

Ενδεικτικό του αποπροσανατολιστικού παιχνιδιού που συντηρούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, ήταν οι πληροφορίες που διέρρεαν για την «κόκκινη γραμμή» που έθετε στο θέμα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όταν είχε ήδη συμπεριλάβει στη λίστα την «κατάργηση της Διαιτησίας» που διαλύει κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Με ένα κράμα κινδυνολογίας και ανέξοδων «πατριωτικών κορονών» επιχείρησε ο πρωθυπουργός - αφού πρώτα είχε παρουσιάσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης - να πείσει για την «αναγκαιότητα» των μέτρων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Εντελώς προκλητικά υποστήριξε ότι τα μέτρα η κυβέρνηση τα επιβάλλει για «να διασφαλίσουμε τη ζωή του κάθε πολίτη και ότι η ανάπτυξη θα είναι δυναμική σε μια πιο δίκαιη κοινωνία»!

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «εθνικά αναγκαίους στόχους», ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που είναι σε εξέλιξη, και όμοιά της δεν έχουμε ζήσει» και ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει ιστορικές αποφάσεις όσο δύσκολες και επώδυνες και αν είναι (...) και θα πράξει ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι ελιγμοί και παζάρια, με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα(2013-11-30 00:00:00.0)
Ομόφωνα στην εξόντωση και την εξαπάτηση του λαού(2012-09-11 00:00:00.0)
Στο τραπέζι όλες οι ανατροπές(2012-08-11 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για νέο γύρο επίθεσης(2011-11-29 00:00:00.0)
Σάρωμα δικαιωμάτων με όχημα το «μηχανισμό δανειοδότησης»(2010-04-17 00:00:00.0)
Ασφαλιστικό και λαϊκό εισόδημα στην καρμανιόλα(2010-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ