Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανηγύρι στήνουν τράπεζες - επιχειρηματίες

Ανοδο στο χρηματιστήριο και «επενδυτικό ενδιαφέρον» φέρνει το παραπέρα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων

Φρέσκο αέρα στα πανιά της πλουτοκρατίας έδωσαν οι αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που αφορούν στην κατάργηση κάθε λαϊκού δικαιώματος. Οι μετοχές στο χρηματιστήριο βρέθηκαν χτες σε ξέφρενη κούρσα ανόδου, «αίφνης» τα σπρεντ των κρατικών ομολόγων μπήκαν σε πτωτική τροχιά, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να διακινούνται σενάρια για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με αιχμή το τραπεζικό κεφάλαιο. Η μεσοσταθμική άνοδος των τραπεζικών μετοχών ξεπέρασε χτες το 13%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ ανόδου για τη τελευταία 20ετία.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο - μετά την κατηφόρα των προηγούμενων ημερών - έκλεισε με άνοδο 7,1% στις 1.829 μονάδες, με το τζίρο της χτεσινής μέρας να φτάνει στα 360 εκατ. ευρώ. Τρελά κέρδη και αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζουν να εμφανίζουν για το α' τρίμηνο του 2010 και οι ισολογισμοί των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» έκανε λόγο για «έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους για επενδύσεις στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες, στα ενεργειακά δίκτυα, στα λιμάνια, στις ΑΠΕ, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, σε θεματικά πάρκα, στο θαλάσσιο τουρισμό, σε υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, σε ναυτιλιακές υπηρεσίες, στη βιοτεχνολογία, στα φάρμακα» και αλλού. Με απλά λόγια, η εργασιακή «κόλαση» είναι ο «παράδεισος» των μεγαλοεπιχειρηματιών και γι' αυτό ακριβώς δεσμεύεται η κυβέρνηση.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι επιχειρηματικά σχέδια ύψους 20 δισ. ευρώ «αναμένουν το πράσινο φως, την πολυπόθητη αδειοδότηση για άμεση υλοποίηση». Επίσης, μέσα στο Μάη θα υπογραφούν οι Επιχειρηματικές Συμφωνίες Υλοποίησης του ΕΣΠΑ με τις Περιφέρειες και τα υπουργεία. Πριν το καλοκαίρι θα προωθηθεί προς ψήφιση ο νέος «αναπτυξιακός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ