Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αδυνατούν να προγραμματίσουν ασφαλείς εφημερίες

Σε «παραλυτική κατάσταση» οδηγούν οι περικοπές της κυβέρνησης στα κονδύλια για την Υγεία

Οι περικοπές των κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών και, γενικότερα, για τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, που αποφάσισε και υλοποιεί, πάραυτα, η κυβέρνηση, έχουν, ήδη, προκαλέσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία της περιφέρειας, οδηγούν σε «παραλυτική κατάσταση».

Χαρακτηριστικά είναι τα συμβαίνοντα στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα οποία, με τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί, αδυνατούν να προγραμματίσουν ασφαλείς για τους ασθενείς εφημερίες.

«Με την ψυχή στο στόμα» των εφημερευόντων γιατρών και με πολύ μεγάλα εμπόδια για τους ασθενείς, διεκπεραιώθηκε η χτεσινή εφημερία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου, με ευθύνη της Διοίκησης, της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Υγείας, επικρατεί ένα «λειτουργικό αλαλούμ», καθώς:

  • Συγκεκριμένο σύστημα εφημεριών δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται, αφού τα προγράμματα εφημεριών, για τον Απρίλη, που κατατέθηκαν από τους διευθυντές των κλινικών, έχουν αναπεμφθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίησή τους.
  • Οι γιατροί των περισσότερων κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου έχουν εξαντλήσει τις νόμιμες ώρες υπερωριών και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν τυχόν εξαναγκασμό τους σε πρόσθετη υπερεργασία, που, όπως επισημαίνουν, θα είναι παράνομος και καταχρηστικός.

Ο Σύλλογος των Γιατρών, που έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών από τον περασμένο Δεκέμβρη, υπογραμμίζει ότι, με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για το 2010, είναι πρακτικά αδύνατη η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης για τους επόμενους μήνες.

Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, συζητήθηκε ως άμεσο πρόβλημα η χτεσινή εφημερία και πάρθηκε η απόφαση το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) να λειτουργήσει με την ευθύνη της απεργιακής επιτροπής για τη διεκπεραίωση των απολύτως επειγόντων περιστατικών, με στόχο την περιφρούρηση της ασφάλειας των βαρέως πασχόντων, καθώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, ήταν αδύνατη η περίθαλψη και η νοσηλεία ασθενών με προβλήματα που δεν είναι κρίσιμα για την υγεία τους.

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση ζήτησε από τα αρμόδια όργανα της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας να εξαιρεθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το σύστημα εφημεριών της Λάρισας και να ληφθεί μέριμνα για τη διακομιδή των ασθενών από το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού και των νομαρχιακών νοσοκομείων της Θεσσαλίας σε άλλα τριτοβάθμια κέντρα νοσηλείας.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου, σύμφωνα με το Σύλλογο των Γιατρών, με βάση τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί, στο νοσοκομείο δεν μπορεί να εφαρμοστούν προγράμματα ασφαλούς εφημέρευσης.

Και σ' αυτό το νοσοκομείο οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση από το πρωινό ωράριο, με αιτήματα την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών Νοέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, επίλυση του κτιριακού προβλήματος κ.ά.

«Λίπασμα» για τους ιδιώτες

Στη Θεσσαλία, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δε λειτουργούν ακόμα - 11 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του - όλες οι κλινικές που προβλέπονται, λείπουν γιατροί και πάνω από 250 νοσηλευτές. Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας λείπουν 40 γιατροί και 300 νοσηλευτές, ενώ έχει πάει στις ελληνικές καλένδες η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας λείπουν 26 γιατροί και 230 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, στα Τρίκαλα το νέο νοσοκομείο λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό προσωπικού κι ας αυξήθηκαν τα κρεβάτια από 130 σε 350 και στο νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν παραπάνω από 500 κενές οργανικές θέσεις. Στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων των γιατρών και μόνο το 62% των οργανικών θέσεων των νοσηλευτών και του άλλου προσωπικού.

Και, βεβαίως, αυτή η κατάσταση δίνει ώθηση στην ιδιωτική επιχειρηματική διείσδυση στο χώρο της Υγείας και έτσι, στη Θεσσαλία φυτρώνουν συνεχώς ιδιωτικές κλινικές - πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΙΑΣΩ», ένα τεράστιο «ιδιωτικό νοσοκομείο» με εκατοντάδες κρεβάτια - και πληθαίνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ