Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΜΠΑΜΑ
Προμήνυμα για νέα δεινά και ανατροπές

Τίποτα καλό για τα λαϊκά συμφέροντα δεν προέκυψε από τις διμερείς επαφές στην Ουάσιγκτον

Σ' ένα επικοινωνιακό σόου, που στόχο έχει να συγκαλύψει την ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα.

Η «πολιτική στήριξη» στην κυβέρνηση, η κατάργηση της «βίζας» και η δήλωση του Μπ. Ομπάμα ότι ο «ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα ένα σταθερό σύμμαχο και αυτός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», συνοδεύονται από ισχυρότατα ανταλλάγματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα σκάσουν άμεσα στις πλάτες του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Αυτό προμηνύουν τόσο οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και οι ομιλίες του ίδιου και του Μπ. Ομπάμα στην καθιερωμένη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, προχτές αργά το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «προβλήματα» που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα «διαφορών» πέραν της υφαλοκρηπίδας, ενόψει και της αναθέρμανσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει «τη στήριξη των ΗΠΑ». Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα τη βούληση της Τουρκίας για να δοθεί «μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού», παραδίδοντας την επίλυση του προβλήματος στα ευρωενωσιακά επιτελεία.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αναλάβει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων το 2014 στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι αυτή η εξέλιξη θα σημάνει «την επίλυση των διμερών προβλημάτων στην περιοχή», παραδίδοντας ουσιαστικά το θέμα των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη και ειδικότερα το ζήτημα της «ονομασίας» με την ΠΓΔΜ, στα νύχια των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική ηγεσία σκοπεύει να αναγνωρίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι πιέσεις των ΗΠΑ για άμεση επίλυση του θέματος της ονομασίας, εδράζονται στις στοχεύσεις των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνδέονται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων με τις χώρες από τις οποίες θα περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε σαφέστατες δεσμεύσεις και για τη σταθερή και ενισχυμένη - όπως άφησε να διαφανεί ο Λευκός Οίκος - παρουσία της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση της βίζας που, όπως είπε, θα ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Ελλάδας που συνεργάζεται στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Γ. Παπανδρέου και στην αποπροσανατολιστική προπαγάνδα περί κοινού μετώπου ΗΠΑ - ΕΕ κατά των κερδοσκόπων. Ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους κατά της κερδοσκοπίας στην επόμενη συνάντηση των «G20».

Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της, χαιρέτισε χτες την κατάργηση της βίζας και ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή και τα κόμματα για τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ