Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεσηκώθηκαν σε πόλεις και γειτονιές

Σε Αθήνα, Πειραιά, Αττική, Θεσσαλονίκη

Πανό στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ανάρτησαν οι ταξικές δυνάμεις

*

Πανό στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ανάρτησαν οι ταξικές δυνάμεις
Διάχυτη είναι από χθες στους εργαζόμενους η αγανάκτηση, η διάθεση αντίδρασης απέναντι στην πρωτοφανή αντεργατική λαίλαπα. Τα νέα μέτρα που βάζουν ταφόπλακα και στα τελευταία δικαιώματα και ο κυνισμός με τον οποίο κυβέρνηση - ΕΕ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. τους ζητούν να κάνουν θυσίες για να κερδίσουν οι καπιταλιστές, ανέδειξαν μιαν αγωνιστική διάθεση, η οποία πρέπει να εξελιχθεί σε συνειδητή, διαρκή και ασυμβίβαστη πάλη απέναντι στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Αγωνιστικό σάλπισμα για ξεσηκωμό δόθηκε στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, όπου χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου συμμετείχαν σε πικετοφορίες, διαδηλώσεις, άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ καλούσαν όλους να απορρίψουν αυτήν την πολιτική, να παλέψουν για την ανατροπή της. Σήμερα, κλιμακώνουν με τα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις σε πάνω από 50 πόλεις πανελλαδικά. Αύριο δεν πάει κανείς στη δουλειά, όλοι απεργούν και διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ, για να παρθούν πίσω τα εφιαλτικά μέτρα, να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση.

Ταξικός αγωνιστικός συναγερμός σήμανε χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, οπότε εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, νεολαίοι μαθητές και σπουδαστές πραγματοποίησαν δυναμική πορεία από την Ομόνοια μέχρι τη Βουλή, καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα νέα σαρωτικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα και σε καθολική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Στο κέντρο της Αθήνας

*

Στο κέντρο της Αθήνας
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 από την Ομόνοια και ακολούθησε τη διαδρομή Αγ. Κωνσταντίνου, Σωκράτους, Πειραιώς, Σταδίου, Β. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, για να καταλήξει και πάλι στην Ομόνοια. Τα πανό τόσο του ΠΑΜΕ όσο και του ΜΑΣ καλούσαν τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό σε ξεσηκωμό, ενώ καθόλη τη διάρκεια της πορείας εργαζόμενοι μοίραζαν ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και τρικ στους δρόμους της πόλης.

«Ελλείμματα και χρέη των πλουτοκρατών φορτώνονται στις πλάτες των λαών», «Σου παίρνουν τη δουλειά σου, τα δικαιώματά σου, τώρα ξεσηκώσου για σένα, τα παιδιά σου», «Πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ δεν είναι Ιρλανδία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν διαρκώς οι διαδηλωτές.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στα Ιλίσια, στη Νέα Σμύρνη, στη Δάφνη. Βασικά χαρακτηριστικά τους ήταν η μαζική συμμετοχή, η διέλευση μέσα από πολλές συνοικίες και δήμους και κυρίως η θετική ανταπόκριση του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς δρόμους έβγαινε ο κόσμος στα μπαλκόνια και χειροκροτούσε...

Στον Πειραιά

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στα νέα μέτρα έστειλαν χτες το βράδυ και οι εργαζόμενοι του Πειραιά με τη μαζική τους συμμετοχή στις πικετοφορίες στο κέντρο της πόλης και σε συνοικίες. Στο κέντρο του Πειραιά εργάτες από κάθε κλάδο και κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια πορεύτηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους από την Β. Γεωργίου, την αγορά, την Τσαμαδού, την Ηρώων Πολυτεχνείου και το Πασαλιμάνι. Ανάλογες μαζικές πορείες έγιναν στο Πέραμα, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και την Αγία Σοφία.

Στην Αττική

Ξεσηκωθείτε: Βροντοφώναζαν με τις πικέτες τους στον Πειραιά
Ξεσηκωθείτε: Βροντοφώναζαν με τις πικέτες τους στον Πειραιά
Κάλεσμα ξεσηκωμού απλώθηκε χθες το απόγευμα στις γειτονιές οκτώ πόλεων της Αττικής από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και αυτοκινητοπομπές. Στην Ελευσίνα έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σε Μενίδι, Ανω Λιόσια και Ζεφύρι έγιναν συγκεντρώσεις στις πλατείες των δημαρχείων των πόλεων και στη συνέχεια αυτοκινητοπομπές με ντουντούκες αλώνισαν σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές. Στα Μεσόγεια σε Παλλήνη, Γέρακα, Αρτέμιδα (Λούτσα) και Κορωπί, έγιναν πικετοφορίες στους κεντρικούς δρόμους.

Στη Θεσσαλονίκη

Παλλαϊκό πανεργατικό ξεσηκωμό σάλπισαν χθες οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, με πικετοφορίες στην Ανω Τούμπα, στη Νεάπολη και τον Εύοσμο.

Θερμή ήταν η ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού που έδειχνε πολύμορφα τη συστράτευσή του στο σάλπισμα αντίστασης. Χειροκροτώντας από τα μπαλκόνια, ενώνοντας τη φωνή του με τους διαδηλωτές, μπαίνοντας μέσα στις πορείες.

Σήμερα συνεχίζονται οι εξορμήσεις ενημέρωσης σε μια σειρά χώρους δουλειάς και μόρφωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ οργανώνει εξορμήσεις στις 3.30 μ.μ. στις σχολές του ΟΑΕΔ στο Λαγκαδά και στις 8 μ.μ. στο νυχτερινό σχολείο του «Ευκλείδη».

Στην Πελοπόννησο

Αμεση απάντηση έδωσαν οι εργάτες της Πάτρας. Το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κρέμασαν πανό με το σύνθημα «ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!», στη Σκάλα του Αγίου Νικολάου, που φαινόταν σε όλη την πόλη.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο στην πόλη. Χιλιάδες λαού πορεύτηκαν με τα συνθήματα και τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Με τους εργάτες και τις εργάτριες, ενώθηκαν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, με τα μηχανάκια τους, που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη. Η πορεία κατευθύνθηκε στην πλατεία Γεωργίου, από όπου ομάδες εργαζομένων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των τεσσάρων τοπικών καναλιών, έπαιξαν βίντεο του ΠΑΜΕ και ολιγόλεπτο απεργιακό δελτίο.

Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα

*

Από τη συγκέντρωση στην Πάτρα
Στην Καλαμάτα, το πρωί πραγματοποίησαν αυτοκινητοπομπή και το απόγευμα συλλαλητήριο, όπου οι μαθητές του νυχτερινού σχολείου, που αποφάσισαν κατάληψη, ενώθηκαν με την πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ