Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επίθεση χωρίς ημερομηνία λήξης

Οι ανατροπές θα επεκταθούν άμεσα και στον ιδιωτικό τομέα, προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Η επίθεση της κυβέρνησης κατά των λαϊκών κατακτήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, στην οπτική του πεδίου βολής εκτίθενται τώρα ως στόχοι το χτύπημα των επιδομάτων του ιδιωτικού τομέα (δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και επίδομα άδειας), αλλά και οι περικοπές των συντάξεων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους οικονομικούς συντάκτες, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι το 2010 δε θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων, ενώ δεν απάντησε ούτε και για τις δέσμες μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2011 και το 2012.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δικαιολόγησε τη νέα άγρια επίθεση σε βάρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι το μισθολογικό κόστος τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40% και άρα θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να συγκρατηθεί. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, καθώς αποκρύπτει ότι στα κονδύλια μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων ενσωματώνονται και κονδύλια άσχετα με τους μισθούς, όπως οι αναδρομικές αποζημιώσεις δικαστικών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγούνται μετά από δικαστικές αποφάσεις. Αποκρύπτουν, επίσης, το σημαντικότατο στοιχείο, ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας, ως ποσοστό των συνολικών κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού, τα τελευταία 10 χρόνια, βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι περικοπές των μισθών και των επιδομάτων θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ στη συνέχεια, επιχειρώντας να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα των μέτρων, ισχυρίστηκε ότι «αν η Ελλάδα βγει από την επιτήρηση, θα δούμε σαν κυβέρνηση τι διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε...». Επικαλούμενος εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου, ανέφερε ότι μετά τη μείωση των επιδομάτων κατά 12% και την περικοπή κατά 30% των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα εμφανίσουν το 2010 μείωση μεταξύ 7% και 8%.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι στις συναντήσεις με τους Κοινοτικούς τέθηκαν προς συζήτηση και σκληρότερα σενάρια μέτρων, όπως η κατάργηση της 14ης σύνταξης και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια, όμως, αναδιπλώθηκε, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μην αναμειγνύεται σε θέματα μισθολογικής πολιτικής του ιδιωτικού τομέα, τα οποία καθορίζονται με συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επικαλούμενος, τέλος, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της Γιούροστατ, ανέφερε ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι φέτος της τάξης του -1% έως -2%, ενώ αρνήθηκε να παραθέσει εκτιμήσεις για τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν η ανεργία και η απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ