Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ξεμπερδεύει ο λαός με τους τυχοδιώκτες

Σε ρόλο απατημένου από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με χτεσινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα. Ο στόχος είναι διπλός: Από τη μια, να σκεπάσει τις δικές του ευθύνες για την απλόχερη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση, με την «προγραμματική αντιπολίτευση» και τις αυταπάτες που καλλιεργεί, προσπαθώντας - στο μέτρο των δυνάμεών του - να καθυστερήσει και να εμποδίσει την εκδήλωση μαζικών ριζοσπαστικών αγώνων. Και από την άλλη, να αθωώσει τη στρατηγική της κυβέρνησης, την οποία υπηρετούν στο ακέραιο τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όσο και αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τα παρουσιάσει ότι έπεσαν δήθεν από τον ουρανό.

Χτες, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παραπονέθηκε για «αιφνιδιασμό», αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού! Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περίμενε ότι ο Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του κεφαλαίου, θα εξήγγελλε φιλολαϊκά μέτρα και έπεσε από τα σύννεφα, όταν άκουσε το πρωθυπουργικό διάγγελμα! Με τέτοιον προκλητικό τρόπο προσπαθεί να κοροϊδέψει και να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα. Να αμβλύνει τη λαϊκή αγανάκτηση, που είναι αναγκαίο να εκδηλωθεί τώρα μαζικά και ενιαία απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις εγκαταλείφθηκαν οριστικά». Είναι ο ίδιος που με τον πιο επιζήμιο για τα λαϊκά στρώματα τρόπο έκανε λόγο προεκλογικά για «θετικά σημεία» στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, φιλοδοξώντας να γίνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «δύναμη πίεσης και ελέγχου» της κυβέρνησης!

****

Αβανταδόρικη για την κυβέρνηση ήταν και η δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση δεν τολμά ή δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων». 'Η ότι «η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις και στους εκβιασμούς», όπως είπε στη ΝΕΤ ο Ν. Χουντής. 'Η όπως είπε ο Π. Λαφαζάνης στο «Κόκκινο», «η κυβέρνηση είναι υπάκουη και όμηρος των κεφαλαιαγορών και των διευθυντηρίων, δεν έχουμε κυβέρνηση αλλά στην ουσία έχουμε μια επιτροπή διαχείρισης και διεκπεραίωσης των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και των κεφαλαιαγορών (...) στην ουσία η χώρα τελεί υπό οικονομική κατοχή»! Φράσεις και λέξεις μελετημένες, για να κερδίσει η κυβέρνηση αν όχι τη συμπάθεια, τουλάχιστον την ανοχή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που επιβάλλεται ο ξεσηκωμός τους.

Στις δηλώσεις του, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να αποδομήσει τα κυβερνητικά μέτρα κυρίως σαν «αναποτελεσματικά» κι όχι σαν μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό εστίασε σε επιχειρήματα όπως ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα παρατείνει τη ζωή των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για λίγους μήνες. `Η ότι το πάγωμα μισθών και η περικοπή επιδομάτων «στραγγαλίζουν την ήδη πιεσμένη αγορά». Καμιά κριτική από τη σκοπιά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ή για την πραγματική στόχευση των μέτρων, που έρχονται να υπηρετήσουν την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και να εξασφαλίσουν περισσότερα κονδύλια για την επιδότηση του κεφαλαίου.

****

Παραπονέθηκε, επίσης, ότι «τώρα η κυβέρνηση επέλεξε πια να έχει προνομιακούς συμμάχους την ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.», συγκαλύπτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση έχει μόνιμο και σταθερό «σύμμαχο» την άρχουσα τάξη, τα συμφέροντα της οποίας διαχρονικά υπηρετεί. Στράφηκε, τέλος, με θράσος απέναντι στο ΚΚΕ, καλώντας το «να κάνει το βήμα και να ενισχύσει ενωτικούς αποτελεσματικούς αγώνες με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα»! Παράλληλα, κάλεσε τους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η απεργία να είναι σταθμός στον αγώνα για το μπλοκάρισμα των μέτρων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ»!

Ο βαστάζος της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που πασχίζει να βάλει ταφόπλακα στο εργατικό κίνημα, καλεί το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, να «κάνει το βήμα και να ενισχύσει ενωτικούς αγώνες»! Να πάει με τους εξαγορασμένους, που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και λειτουργούν σαν βραχίωνας για την προώθησή της! Η πρόκληση είναι καταφανέστατη, όπως και η αμετροέπεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δείγμα και αυτό του ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να παραμερίσουν από το δρόμο τους τους οπορτουνιστές, όσες μάσκες κι αν αλλάζουν για να εμποδίσουν την πάλη τους.


Π. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ