Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις και πάλι...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις χριστιανικές και μουσουλμανικές γειτονιές της πόλης Τζος της κεντρικής Νιγηρίας μετά τις συγκρούσεις νεαρών απ' τις δύο θρησκευτικές κοινότητες, που έχουν ξεσπάσει απ' την Κυριακή, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον περίπου 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 800 άλλων. Στη διάρκεια των συγκρούσεων κάηκαν εκατοντάδες κατοικίες με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο περίπου 5.000 άνθρωποι.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στάλθηκαν στην περιοχή όπου έχει επιβληθεί από προχτές απαγόρευση της κυκλοφορίας απ' τα χαράματα ως τη δύση του ήλιου, δίχως ωστόσο αυτό να είναι αρκετό για να σταματήσει τα αιματηρά επεισόδια.

Ως αφορμή των τελευταίων συγκρούσεων φέρεται η προσπάθεια Χριστιανών νεαρών να παρεμποδίσουν την ανοικοδόμηση κατοικίας Μουσουλμάνου, η οποία είχε καταστραφεί σε άλλες «θρησκευτικές» συγκρούσεις που διαδραματίστηκαν το Νοέμβρη του 2008. Η αφορμή έκανε θερμοκέφαλους μουσουλμάνους να πυρπολήσουν τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα τις αιματηρές συγκρούσεις και την επέμβαση του στρατού.

Σε θρησκευτικές ταραχές του 2001 σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα και περίπου 700 σε ανάλογες συγκρούσεις το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ