Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Πρόσθετα χαράτσια 1 δισ. ευρώ το χρόνο

Ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ανατιμήσεις σε τσιγάρα και ποτά περιλαμβάνει η πρώτη δόση

Στη σκληρή λιτότητα η κυβέρνηση προσθέτει και νέα χαράτσια, ρίχνοντας ακόμα πιο χαμηλά το λαϊκό εισόδημα
Στη σκληρή λιτότητα η κυβέρνηση προσθέτει και νέα χαράτσια, ρίχνοντας ακόμα πιο χαμηλά το λαϊκό εισόδημα
Την πρώτη δόση από τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, εφαρμόζει «εδώ και τώρα» τους αυξημένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα τσιγάρα και τα ποτά, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση και ξεζουμίζοντας το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της ΕΕ επισκέφτηκαν χτες και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις προσεχείς εκδόσεις κρατικών ομολόγων, την παραπέρα διόγκωση του κρατικού χρέους το οποίο απομυζούν οι τράπεζες και άλλα τρωκτικά του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου. Την ερχόμενη εβδομάδα, στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέπτονται κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να παράσχουν με τη σειρά τους την «τεχνογνωσία» για την εφαρμογή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών κατευθύνσεων.

Οι κατεπείγουσες τροπολογίες (οι προβλέψεις τους ισχύουν από χτες) για τις ληστρικές αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά, μαζί και για τη διαμόρφωση της φορολογίας σε κληρονομιές και γονικές παροχές, ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για την «προστασία των δασών» που είχαν ήδη διαθέσιμο στη Βουλή.

Αυξήσεις - φαρμάκι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το πρόσθετο χαράτσι από τους φόρους στα τσιγάρα φτάνει σε 930 εκατ. ευρώ και στα ποτά ακόμη 70 εκατ. ευρώ, με τη σούμα να φτάνει σε επιπλέον 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Η νομοθετική ρύθμιση είναι σάρκα από τη σάρκα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συναποφασίστηκε και οριστικοποιήθηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά στα τσιγάρα, ο ειδικός φόρος ανεβαίνει από 57,5% πάνω στην «πλέον ζητούμενη τιμή» - σήμερα 3,2 ευρώ το πακέτο - σε 70%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η πρόσθετη επιβάρυνση στο πακέτο που πωλείται σήμερα στα 3,2 ευρώ θα είναι 0,41 ευρώ και στις λεγόμενες «φτηνές μάρκες» (σήμερα στα 2 ευρώ) σε 0,19 ευρώ.

Οι υπολογισμοί αυτοί υποεκτιμούν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ηδη οι καπνοβιομήχανοι διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και ότι με τη σειρά τους θα φορτώσουν και νέες ανατιμήσεις. Οι αυξημένοι ειδικοί φόροι μπαίνουν στα πακέτα που από χτες βγαίνουν από τα εργοστάσια ή εκτελωνίζονται. Στην πράξη οι παλιές τιμές θα εξαντλούνται μαζί με τα υπάρχοντα αποθέματα.

Για τα ποτά, οι ανατιμήσεις ειδικών φόρων φτάνουν στο 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται σε 0,456 ευρώ για τη φιάλη ούζου, τσίπουρου και τσικουδιάς και σε 0,91 ευρώ στη φιάλη ουίσκι.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία που συνοδεύει τη νέα ληστρική επιδρομή, το υπουργείο Οικονομικών, εμπαίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά, ισχυρίζεται τάχα ότι οι αυξημένοι ειδικοί φόροι μπήκαν προκειμένου να αποτελέσουν «αντικίνητρο κατανάλωσης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» (!). Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν άμεσα και σε νέες ανατιμήσεις στην κατεύθυνση εξίσωσης με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών

Επίσης με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση έρχεται να ανακατώσει την τράπουλα σε ό,τι αφορά το ύψος της φορολόγησης σε κληρονομιές και γονικές παροχές. Η οριστικοποίηση του μέτρου θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις που σχεδιάζουν στις αντικειμενικές αξίες και τον προσδιορισμό του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά τις γονικές παροχές, στο εξής ο υπολογισμός του φόρου μεταβίβασης θα γίνεται με βάση τα ισχύοντα σήμερα, αλλά η τελική εκκαθάριση θα γίνει με βάση τη νέα ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς το Μάρτη του 2010.

Σήμερα το αφορολόγητο είναι στα 95.000 ευρώ και για το επιπλέον ποσό φορολογείται με 1%. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ύψος του νέου συντελεστή είναι αντικείμενο «διαβούλευσης». Αγνωστο είναι και το ύψος του νέου αφορόλογητου, όπως και οι νέες αντικειμενικές αξίες, πάνω στις οποίες υπολογίζονται οι φόροι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ