Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει και βαθαίνει την αντιλαϊκή επίθεση

Κατευθύνσεις για εφαρμογή σε βάθος τριετίας των αντιδραστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για επιπλέον παρεμβάσεις σε βάρος δικαιωμάτων και εισοδήματος

Κάθε αναμονή, κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης, θα στοιχίσει ανυπολόγιστα στους εργαζόμενους. Ολοι στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!
Κάθε αναμονή, κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης, θα στοιχίσει ανυπολόγιστα στους εργαζόμενους. Ολοι στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!
Την επιτάχυνση και το βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα σηματοδοτούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν χτες, στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο και τη συμμετοχή άλλων υπουργών (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Πάγκαλος, Σαχινίδης, Ραγκούσης, Μπαμπούκης). Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των οικονομικών και άλλων μέτρων που περιέχονται στο προσχέδιο του «Προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν, τα αντιδραστικά μέτρα θα πρέπει να προωθηθούν στο σύνολό τους μέσα στην επόμενη τριετία (και όχι τετραετία όπως αρχικά προβλεπόταν), με στόχο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «να περάσουμε το μήνυμα στις αγορές». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ομολογεί ότι επιταχύνει τους ρυθμούς στην εφαρμογή του αντιλαϊκού της προγράμματος, με στόχο να πείσει το κεφάλαιο ότι είναι ικανή και αποφασισμένη να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να αυξήσει την κερδοφορία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς του για «επιτάχυνση των αλλαγών εδώ και τώρα», γεγονός που επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τη σύσκεψη τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και η Λ. Κατσέλη. Η τελευταία μάλιστα διευκρίνισε ότι το κεφάλαιο έχει πολλά ακόμα να περιμένει από την κυβέρνηση, αφού στόχος της είναι «η τόνωση της αγοράς και η επιδότηση των επιχειρήσεων, ώστε μέσα από την ανάπτυξη (βλέπε καπιταλιστική υπερκερδοφορία) να μειωθούν τα ελλείμματα».

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του σημείωσε ότι «επισπεύδονται οι ριζικές ανατροπές σε κράτος, φορολογία και παραγωγική διαδικασία», επιβεβαιώνοντας τον καθολικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και άμεσα θα ενταθεί.

Ανοιχτός ο δρόμος για επιπλέον μέτρα

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ακόμα ότι στα τέλη του Γενάρη η κυβέρνηση θα παραδώσει στην ΕΕ το προσχέδιο και όχι το τελικό κείμενο του «Συμφώνου σταθερότητας», ενώ όλο αυτό το διάστημα θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στελέχη των οποίων βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα.

Η διευκρίνιση αυτή ενισχύει την πιθανότητα στο «Σύμφωνο σταθερότητας» να συμπεριληφθούν επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα μέχρι την κατάθεση του τελικού κειμένου στην ΕΕ, γεγονός που καθιστά κενό γράμμα τις χτεσινές «διαβεβαιώσεις» Παπακωνσταντίνου ότι στο προσχέδιο του Συμφώνου δεν περιέχεται αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου για τα καύσιμα.

Με βάση τα αναπροσαρμοσμένα χρονοδιαγράμματα, η τήρηση των οποίων θα σκάσει στις πλάτες του λαού, η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω γενικευμένων ανατροπών στο εισόδημα, τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2012 (από 12,7% το 2009 σε 2,7% το 2012). Σ' αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010, 3% το 2011 και 3% το 2012.

Η πρόταση της ΕΕ ήταν η μείωση του ελλείμματος να γίνει σε βάθος τετραετίας (4% τον πρώτο χρόνο και από 2% τους τρεις επόμενους). Η κυβέρνηση ωστόσο έσπευσε να ανεβάσει κι άλλο τους αντιλαϊκούς της ρυθμούς, αποφασίζοντας εφαρμογή του συνόλου των μέτρων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα στη μείωση του ελλείμματος αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, γίνεται πέρα για πέρα αντιληπτή η βιαιότητα με την οποία θα αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει τους φιλομονοπωλιακούς στόχους που περιγράφονται στο «Πρόγραμμα σταθερότητας».

Ανεξάρτητα από την ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για βαθιά ταξικές παρεμβάσεις με μόνιμο χαρακτήρα, που θα καθηλώσουν το εργατικό εισόδημα, θα πλήξουν όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες, θα γενικεύσουν τον εργασιακό Μεσαίωνα, θα καθηλώσουν κάθε κοινωνική παροχή και θα δώσουν ώθηση στη γιγάντωση του μονοπωλιακού κεφαλαίου στη χώρα μας.

Θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων

Πυρήνας του «Προγράμματος Σταθερότητας» είναι η «εισοδηματική πολιτική» πτωχοκομείου για το δημόσιο τομέα (πραγματική μείωση μισθών μέχρι και 10% μέσα από το «πάγωμα» και την περικοπή επιδομάτων), το φορολογικό νομοσχέδιο, οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά, αλλά και στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες κ.ά.) και στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα κατατεθεί στα τέλη Φλεβάρη - αρχές Μάρτη.

Στο «Πρόγραμμα σταθερότητας» περιλαμβάνονται ακόμα οι ρυθμίσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα, η άμεση εφαρμογή της ευρωενωσιακής Οδηγίας που αφορά στη λεγόμενη απελευθέρωση των υπηρεσιών καθώς και οι σχεδιασμοί για το προχώρημα των μετοχοποιήσεων δημόσιας περιουσίας και υποδομών.

Εκτός από τα μέτρα για την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, η κυβέρνηση έχει εντάξει στο «Πρόγραμμα σταθερότητας» και το σύνολο των ανατροπών που σε βάθος τριετίας ετοιμάζεται να υλοποιήσει σε εργασιακά και Ασφαλιστικό.

Το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή του στην ΕΕ, προβλέπει την ολοκλήρωση της επίσκεψης των ευρωενωσιακών επιτροπών στα μέσα Γενάρη (την Παρασκευή αναμένεται κλιμάκιο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), την πραγματοποίηση Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 20 Γενάρη και την αποστολή του στην Κομισιόν με τη μορφή του προσχεδίου στο τέλος του ίδιου μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα(2018-10-03 00:00:00.0)
«Μεσοπρόθεσμο» σκληρής λιτότητας(2011-09-02 00:00:00.0)
Ομοβροντία μέτρων απέναντι στο λαό(2010-10-07 00:00:00.0)
Χτυπάει με ταξικό μίσος τα εναπομείναντα δικαιώματα(2010-04-20 00:00:00.0)
«Ζυμώνει» τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό(2009-11-10 00:00:00.0)
«Πρόβες» προεκλογικών κοκορομαχιών(2009-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ