Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Παχιές αγελάδες» εν μέσω ... κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί να βρισκόμαστε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, αλλά μερικοί μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι διανύουν περίοδο ...«παχιών αγελάδων». Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για το εννιάμηνο του έτους των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κατασκευαστικών εταιρειών, οι τρεις μεγαλύτερες από αυτές («Ελλάκτωρ», ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ) καταγράφουν και αύξηση της κερδοφορίας τους και αύξηση του τζίρου τους. Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει κέρδη προ φόρων 80,5 εκατ. ευρώ και η «Ελλάκτωρ», αντίστοιχα, 72,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια βέβαια στιγμή μείωση κερδών ή ακόμη και ζημιές παρουσιάζουν μια σειρά άλλες - ακόμη και εισηγμένες - τεχνικές εταιρείες, ενώ πολλές μικρότερες βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, καθώς η προσοχή των κυβερνώντων βρίσκεται στα μεγάλα έργα, ενώ τα περιφερειακά, ακόμη κι αν εξυπηρετούν σημαντικές λαϊκές ανάγκες, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Παράδειγμα: Οι άθλιοι εναλλακτικοί δρόμοι που χρησιμοποιούνται τώρα για την παράκαμψη των Τεμπών.

Ενας ακόμη λόγος - ίσως και ο κυριότερος - της μεγάλης κερδοφορίας των τριών ομίλων που προαναφέραμε, είναι το γεγονός ότι αυτές συμμετέχουν στα έργα των συμβάσεων παραχώρησης τύπου ΣΔΙΤ (Αττική Οδός, Ιόνια Οδός, Ολύμπια Οδός, Ρίο - Αντίρριο κ.ά.), έχοντας εξασφαλίσει σταθερά και μεγάλα κέρδη για δεκαετίες. Πώς; Μα με τα λεφτά του λαού και των εργαζομένων που και χρηματοδοτούν τα έργα αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό για την κατασκευή τους και πληρώνουν πανάκριβα διόδια. Ακόμη και για δρόμους που είναι ανολοκλήρωτοι και τους ταλαιπωρούν ή ακόμη και για δρόμους που ...κλείνουν λόγω κατολισθήσεων!

Φρόντισαν και φροντίζουν γι' αυτούς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η πολιτική τους να μη γνωρίσουν καν τι σημαίνει οικονομική κρίση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ