Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στρώνουν το «χαλί» της προληπτικής καταστολής

Το «χαλί» της προληπτικής καταστολής στρώνει η κυβέρνηση με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τον τομέα της Δημόσιας Τάξης ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ήταν σαφής. Η Πολιτεία μέσω των κρατικών της οργάνων δεν μπορεί να αυθαιρετήσει κατά των πολιτών, μπορεί όμως να τους «αγγίζει» νόμιμα. Το τελευταίο, φυσικά, προσδιορίζεται από την κατεστημένη νομοθεσία και τις επιδιώξεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, οι διμοιρίες των ΜΑΤ τον περασμένο Οκτώβρη «άγγιξαν» δυο φορές τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που μαστίζονται από την ανεργία. Μάλιστα, βρέθηκε και πρόσχημα. Πολιτικές σκοπιμότητες επικαλέστηκε ο υπουργός, αλλά και απόπειρα κατάληψης του υπουργείου Απασχόλησης από τους εργάτες. Γι' αυτό το λόγο τα ΜΑΤ τους «έλουσαν» με χημικά όταν προσπάθησαν να πορευτούν στην Βουλή.

Ακολούθησαν τα μέτρα «αστυνόμευσης» στα Εξάρχεια, όπου γίνονταν και γίνονται οι λεγόμενοι προληπτικοί έλεγχοι ...υπόπτων, οι οποίοι όταν αντιδράσουν στον αστυνομικό έλεγχο, ο οποίος ενίοτε είναι και σωματικός, προσάγονται στο μέγαρο της Αστυνομίας για τα περαιτέρω. Μάλιστα, ο υπουργός σε αρκετές συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει μονότονα: «Η προσαγωγή σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν αποτελεί κάποιο αδίκημα. Δεν αποτελεί παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος». Τονίζει δε ότι αν ένας αστυφύλακας βρει έναν πολίτη στο δρόμο και του πει: «παρακαλώ ελάτε στο τμήμα μαζί μου», ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να τον ακολουθήσει.

Τις τελευταίες μέρες με πρόσχημα τη δράση των κουκουλοφόρων, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι προληπτικά κατασταλτική σε θέματα εσωτερικής ασφ άλειας. Με αφορμή τα πρόσφατα συλλαλητήρια στην Αθήνα μεγάλος αριθμός πολιτών ελέγχθηκε προληπτικά και εκατοντάδες προσήχθησαν προληπτικά στις αστυνομικές υπηρεσίες. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμιζε ότι οι προσαγωγές «είναι συνταγματική πρόβλεψη». Αυτές, όμως, οι «συνταγματικές προβλέψεις» και αστυνομικές πρακτικές είναι που οδηγούν σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Ετσι, η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια μιας κατασταλτικής πολιτικής που θα συνδυάζει τη λεγόμενη πρόληψη (σ.σ. αστυνομικοί έλεγχοι, προληπτικές προσαγωγές, επιχειρήσεις - «σκούπα» κ.ά.) και καταστολή.

Η τακτική που ακολουθούν είναι επικίνδυνη. Στοχεύουν - με πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων - στο να οδηγήσουν το λαό και τη νεολαία να αποδεχθούν και να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών. Πραγματικός στόχος τους είναι το λαϊκό εργατικό κίνημα. Είναι σίγουρο ότι το «χαλί» που στρώνουν, το στρώνουν για να το τραβήξουν επειδή διαπιστώνουν ότι η λαϊκή οργή για την αντιλαϊκή πολιτική φουντώνει και πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ένα μαζικό, δυνατό, περιφρουρημένο κίνημα που μπορεί να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Αυτή τη δυνατότητα θέλουν να την σταματήσουν και γι' αυτό δρουν ...προληπτικά.


Γ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση(2012-10-19 00:00:00.0)
Τι επιδιώκουν;(2009-12-09 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα αστυνομικού αυταρχισμού(2009-10-23 00:00:00.0)
Καλλιεργεί κλίμα αστυνομοκρατίας(2005-12-17 00:00:00.0)
Κρούσμα αυταρχισμού(2005-08-11 00:00:00.0)
Κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού καλλιεργεί η κυβέρνηση(2003-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ