Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Διαρκής κίνδυνος τσιμεντοποίησής του

Αμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς από την τσιμεντοποίηση ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.

Οι αρχιτέκτονες αναφέρονται στη σημασία του μνημείου που κτίστηκε το 448 π.Χ. από τον Καλλικράτη και θυμίζουν την περιπέτειά του από το 1960, οπότε ο χώρος του χαρακτηρίστηκε ως «αρχαιολογικός», καθώς και τις απανωτές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απαλλοτρίωση και ανάδειξη του μνημείου, τις οποίες ουδέποτε εφάρμοσαν οι κυβερνώντες. Σημειώνουν επίσης την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ (Μάρτιος 2005) ως ...«Εγκριση ή μη οικοδόμησης» του χώρου!

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, κυρίως οι πιο πρόσφατες, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας περί σαφούς προσπάθειας απεμπλοκής από τη σταθερή θέση για απαλλοτρίωση του χώρου, με ορατό το ενδεχόμενο της υπό προϋποθέσεις οικοδόμησής του», σημειώνει ο Σύλλογος και συνεχίζει: «Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο, διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης απαξίωσης, τη στιγμή που έχει δαπανηθεί δημόσιο χρήμα για την αποκάλυψη και συλλογή αρχαιολογικών τεκμηρίων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί, για πολλοστή φορά, η ανυπολόγιστη αξία του χώρου ως αρχαίου μνημείου (...) Θεωρούμε ότι η απαξίωση του χώρου μόνο να διευκολύνει μπορεί τις όποιες επιχειρηματικές - κερδοσκοπικές βλέψεις και μεθοδεύσεις για εκμετάλλευση, με οικοδόμηση του οικοδομικού τετραγώνου (αγοραπωλησία οικοπέδου από εταιρεία το 2006, ακριβώς μετά την Υπουργική Απόφαση για κατεδάφιση από το ΥΠΠΟ 31/10/2005) (...) Δε νοείται συζήτηση που να αντιμετωπίζει ως δυνάμει οικόπεδο προς δόμηση οποιονδήποτε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, πόσο μάλλον αυτής της σημασίας. Οι έντονες πιέσεις που υπάρχουν την τελευταία πενταετία για την "αποδέσμευση" του χώρου δεν πρέπει να βρουν υποστηρικτές σε δημόσιες υπηρεσίες εντεταλμένες να προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Καμία αδειοδότηση για κατεδάφιση και σε όνομα κανενός ιδιώτη δεν πρέπει να δοθεί πριν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του χώρου και η μελέτη ανάδειξής του ως παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ